Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Най-големият мач в Англия озарява 1/4-финалите във ФА Къп

0
Ливърпул - Манчестър Юнайтед
Ливърпул - Манчестър Юнайтед (Снимка: Twitter.com/VBET News)

Календарът във Висшата лига отново беше оставен настрана този уикенд, тъй като четвъртфиналите за ФА Къп приковават вниманието. Мачове от първенството все пак има събота и неделя, но със сигурност по-интересните срещи са на отборите, които се борят за място на „Уембли“.

Вече видяхме как втородивизионния Ковънтри Сити поднесе голямата изненада, отстранявайки Уулвърхемптън на „Молиню“ в спиращ дъха сблъсък, както и комфортната победа на Манчестър Сити над Нюкасъл.

В неделя обаче действията започват с двубой между Челси и Лестър на „Стамфорд Бридж“. „Сините“ имат история в надпреварата, която са печелили осем пъти, като са достигали до финала девет пъти през последните 17 сезона. Един от тези моменти завърши именно с поражение от Лестър, който обаче изпадна от елита миналия сезон. Под ръководството на Енцо Мареска „лисиците“ обаче изглеждат готови да се върнат във висшата дивизион. Колкото до днешния мач, Челси може да изпита затруднения, след като се представя доста незадоволително и липсва увереността, от която се нуждаят, за да контролират играта.

Манчестър Юнайтед и Ливърпул завършват четвъртфиналите със сблъсък в тежка категория на „Олд Трафорд“, като това ще бъде предпоследната визита за Юрген Клоп в дома на големите съперници на мърсисайдци. И двата отбора ще бъдат подпомогнати от завръщането на ключови играчи след контузии, въпреки че скорошната форма предполага, че Ливърпул е в по-добра позиция да излезе краен победител. „Червените“ обаче едва ли ще постигнат успеха лесно, особено, след като Расмус Хойлунд вероятно ще се завърне в предни позиции за Юнайтед.

ФА Къп: Челси – Лестър Сити, 14:45 часа

Челси приема Лестър Сити в четвъртфиналите на ФА Къп в неделя, като „лисиците“ са един от двата останали отбора извън Висшата лига. Както стана ясно, Ковънтри продължи своето участие към полуфиналите в събота след победа над Уулвс с 3:2 след обрат в добавеното време.

Момчетата на Маурисио Почетино биха могли да направят този разочароващ сезон да изглежда много по-добре с триумф във ФА Къп, но с Манчестър Сити на ½-финалите, както още някой измежду Ливърпул и Манчестър Юнайтед, това ще бъде много тежка задача.

В момента Лестър има преднина от три точки на върха в Чемпиъншип и изглежда като отбор на ниво Висша лига през по-голямата част от кампанията, така че гостите чувстват, че имат всички шансове да победят този отбор на Челси на „Стамфорд Бридж“, особено след като Лийдс Юнайтед почти спечели в Лондон в предишния кръг.

В Челси получиха добри новини, след като Бен Чилуел се завърна в тренировка след проблем с коляното, но не се очаква да започне като титуляр, тъй като няма смисъл да се рискува с неговото състояние. Беноа Бадиашил също може да се завърне в състава, но „сините“ ще бъдат със сигурност без Уесли Фофана, Рийс Джеймс, Лесли Угочукву, Леви Колуил, Ромео Лавия и Кристофър Нкунку. Почетино ще трябва да прави помени и в халфовата линия, тъй като Енцо Фернандес е наказан.

Що се отнася до Лестър, те ще бъдат без двама ключови играчи в лицето на Рикардо Перейра и Денис Прает, като и двамата наскоро получиха контузии на подколянното сухожилие, докато Кейси Макатиър също не е на разположение. Мареска пък потвърди в петък, че и ветеранът в атака Джейми Варди няма да може да вземе участие в двубоя.

Прогнозирането на мач на Челси този сезон не е лесна задача, а такъв във ФА Къп е още по-трудно. Със сигурност Лестър ще има своите шансове, като се има предвид, че са начело в Чемпиъншип, а Челси е много непостоянен. В същото време, играчи като Конър Галахър и Коул Палмър могат да поемат диригентската палка, а Челси трябва да си осигури още едно пътуване до „Уембли“.

Букмейкърът Palms Bet гласува доверие именно на „сините“ с коефициент за победа от 1.48, докато този за „лисиците“ е от 6.50. Ставката за равенство, което ще означава и продължения, е оценена на 4.50. На „Стамфорд Бридж“ се очакват попадения, така че коефициентът от 1.45 за над 2.5 гола е добър вариант за залог.

Висша лига: Уест Хем Юнайтед – Астън Вила, 16:00 часа

Уест Хем Юнайтед и Астън Вила се изправят един срещу друг на „Лондон Стейдиъм“ в единствения мач от Висшата лига в неделния ден. И двата отбора се борят за място в европейските клубни турнири през следващия сезон, така че сблъсъкът ще бъде решаващ и за двата клуба. Към момента „чуковете“ са седми и изостават с четири точки от шестия Манчестър Юнайтед, както и с десет от петия Тотнъм, докато бирмингамци са четвърти и с два пункта аванс пред „шпорите“, които в събота загубиха тежко с 0:3 от Фулъм.

Мениджърът на домакините Дейвид Мойс разчиташе на формация 4-2-3-1 през сезона, която се прегрупира в защита с трима човека, за да осигури допълнителна подкрепа в атаката. В неделя няма да е по-различно, тъй като шотландецът ще инструктира възпитаниците си да изнасят топката на крилата, за да създават възможности.

Унай Емери, от друга страна, може да използва схема 4-4-2, за да контролира мача. Той обича неговите отбори да доминират в притежанието на топката и също така разчита на контраатаки. С натрупването на играчи в халфовата линия, Вила ще се стреми спира всякакви заплахи, които възникват.

„Чуковете“ имат само едно притеснение в лицето на Максуел Корне, който едва ли ще бъде в състава, докато Емерсън Палмиери остава под въпрос. По-сериозни са проблемите за бирмингамци, къзето аут за днешната среща са капитанът Джон Макгин, който е наказан, както още контузените Диего Карлос, Тайрън Мингс, Емилиано Буендиа, Бубакар Камара и Джейкъб Рамзи. Под въпрос остава голмайсторът на тима Оли Уоткинс.

Това се очертава да бъде изключително равностоен сблъсък и затова подсказват изравнените коефициенти на букмейкъра Palms Bet – победа за Уест Хем е оценана на 2.57, докато тази за Астън Вила – 2.60. „Хиксът“ тук е 3.75.

ФА Къп: Манчестър Юнайтед – Ливърпул, 17:30 часа

Фазата на четвъртфиналите в най-стария футболен турнир в света приключва с гостуването на Ливърпул на Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“. „Червените дяволи“ ще се опитат да постигнат нов триумф над този съперник в надпреварата, след като го победиха с 3:2 ппрез сезон 2020/2021, но сега ще се изправят срещу отбора на мърсисайдици, който е в търсене на четири трофея тази кампания.

Досега през сезона двата тима се изправиха един срещу друг на „Анфийлд“ и завършиха 0:0, макар че отборът на Юрген Клоп отправи над 30 удара срещу Юнайтед, който отчаяно искаше да избегне тежка загуба. В класирането във Висшата лига „червените дяволи“ продължават борбата си за Шампионска лига и в момента са шести с шест точки зад петия Тотнъм и с осем зад четвъртия Астън Вила. Ливърпул пък дели първото място с Арсенал в битката за титлата, като „артилеристите“ водят само по голова разлика, но Манчестър Сити е само с точка зад тях.

Основната новина в състава на Ман Юнайтед е потенциалното завръщане на Расмус Хойлунд. Датчанинът беше в страхотна форма, преди да се контузи, но се очаква да бъде на линия да стартира срещу Ливърпул. В тима може да видим отново Хари Магуайър и Аарън Уан-Бисака, след като мениджърът Ерик тен Хаг каза, че имат шансове да попаднат в групата. Мейсън Маунт се завърна към тренировки, но едва ли ще бъде готов за днешния мач, като „червените дяволи“ ще бъдат още без Омари Форсън, Антони Марсиал, Люк Шоу, Тайрел Маласия и Лисандро Мартинес.

Единственият нов проблем за Ливърпул от победата с 6:1 над Спарта Прага на ¼-финалите в Лига Европа бе, че младият Боби Кларк трябваше да бъде сменен принудително заради контузия на глезена. Добрата новина е, че Ибрахима Конате трябва да е готов да започне от първата минута, като същевременно има шанс Райън Гравенберх да се завърне в състава. Със сигурност аут остават Стефан Байчетич, Тиаго Алкантара, Диого Жота, Бен Доак, Жоел Матип, вратарят Алисон Бекер, Къртис Джоунс и Трент Александър-Арнолд, но Мохамед Салах изигра пълни 90 минути в четвъртък и се очаква да го повтори и на „Олд Трафорд“.

Всички се надяват този мач да бъде по-забавен от нулевото равенство през декември, но в подобни двубои рядко се стига до трилър, тъй като има твърде много напрежение и заложени цели. Манчестър Юнайтед беше доста слаб в последните си мачове срещу големите отбор, докато Ливърпул се справя доста добре в тежката ситуация с контузени футболисти. „Червените“ също изглеждат твърдо решени да спечелят всеки турнир, в който участват заради Клоп, така че отборът на германеца е фаворит тук.

Това се потвърждава и коефициентът за победа на мърсисайдци от 1.72, определен от букмейкъра Palms Bet. Ставката за успех на Ман Юнайтед пък е 4.00, докато равенството е определено на 4.50. И тук попаденията едва ли ще останат мираж, така че спокойно може да се пробва над 2.5 гола с коефициент от 1.37.

Резултати и програма за мачовете от 29-ия кръг на Висшата лига и ¼-финалите във ФА Къп:

Събота, 16 март:

Висша лига:

Бърнли – Брентфорд 2:1

Лутън Таун – Нотингам Форест 1:1

Фулъм – Тотнъм Хотспър 3:0

ФА Къп:

Уулвърхемптън Уондърърс – Ковънтри Сити 2:3

Манчестър Сити – Нюкасъл Юнайтед 2:0

Неделя, 17 март:

Висша лига:

16:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Астън Вила

ФА Къп:

14:45 часа | Челси – Лестър Сити

17:30 часа | Манчестър Юнайтед – Ливърпул

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.