ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

На кого пречи Черно море

0
Черно море
Снимка: Сайт на Черно море

Черно море за пореден път бе ощетен от рефера в среща с Лудогорец, този път в сблъсъка от първия пролетен кръг в Разград, който домакините спечелиха с 3:1. При този резултат обаче в 47-ата минута съдията не позволи на „моряците“ да се върнат в мача, след като прецени, че няма основания да отсъди дузпа в тяхна полза.

Тогава вратарят на разградчани Серджио Падт извърши нарушение срещу Андреяс Калкан. Стражът първо изби топката, но но след това закачи глезена на румънеца, наруши баланса му и го събори, а никъде в наредбата не пише, че имаш право да извършиш фаул, след като първо си играл с топката и тя е останала в игралното поле. Ситуацията бе разгледана и от ВАР, но решението на Волен Чинков не бе променено.

Това обаче даде основателен повод на „моряците“ да пуснат жалба срещу главния съдия Чинков, както и срещу ВАР реферите Георги Кабаков, който между другото е сочен за най-добрия български арбитър и свири в Европа, и Маргарит Маргаритов.

Черно море
Черно море (Снимка: Сайт на Черно море)

Варненци публикуваха видео от две положения в срещи с „орлите“ – първата е тази от вчера, а втората от миналата пролет, също на двубоя в Разград, когато Георги Гинчев отсъди дузпа за Лудогорец и изгони Васил Панайотов. В онзи момент Черно море водеше с 2:1, но решението на Гинчев позволи на съперника да изравни с гол от бялата точка, а в последните секунди на срещата да стигне и до победата.

„В едната ситуация Георги Гинчев отсъжда дузпа и втори жълт картон на Васил Панайотов, а във втората без реакция от Чинков в 47-ата минута на двубоя, което повлия на крайния резултат. Пускаме жалба срещу Волен Чинков, Георги Кабаков и Маргарит Маргаритов“, заявиха от Черно море.

Всъщност решението на Чинков да не свири дузпа за варненския тим потвърждава в пълна степен думите на бившия играч на тима Александър Василев.

В интервю за Nostrabet неотдавна той заяви, че ако се играе феърплей Черно море ще се бори за титлата, но се съмнява, че това ще стане факт. Сашо буквално каза, че през втория полусезон „моряците“ ги очаква касапница и щели да го разберат още в първия кръг в Разград, което и се получи. Явно като бивш играч на Лудогорец Василев е наясно с конюнктурата в българския футбол и не е говорел празни приказки.

Но подобни реверанси в полза на Лудогорец отдавна вече са дошли в повече не само на Черно море, но и на други наши клубове, които също пропищяха от съдии, свирили им срещу разградчани.

В случая обаче щом Чинков не събра смелост да посочи бялата точка в полза на „моряците“, след като противникът имаше аванс от два гола, представете си какво щеше да последва, ако Черно море водеше дълго в резултата. Най-вероятно тогава щяхме да видим римейк на отсъждането на Георги Гинчев преди близо година, когато на същия стадион варненци водеха с 2:1 до 75-ата минута.

Черно море
Черно море (Снимка: Сайт на Черно море)

Такива решения, като това на Волен Чинков в понеделник на мача в Разград, рискуват да помогнат на българския футбол да продължи да копае дъното и да отблъснат хората от трибуните, както и да поставят под сериозно съмнение честния начин, по който ще бъде излъчени шампиона и неговите подгласници.

Така футболът у нас се убива, а и какъв стимул биха имали поколенията малки деца да хукват подир топката, след като знаят какво ще ги очаква един ден.

Очевидно е, че промяната на всички нива във футболния съюз е задължителна на предстоящия конгрес другия месец, тъй като един път завинаги трябва да се реже из корен и да се премахне мръсотията, за да се играе футбола в България по правилата и върху крайното класиране да влияят единствено спортно-технически аргументи.

Черно море
Черно море (Снимка: Сайт на Черно море)

Крайно време е съдиите по нашите терен да си бъдат само обслужващ персонал на един мач и да остават незабележими. Иначе заради такива, като Георги Гинчев и други, ще трябва да припомняме какво пише в правилниците и да отклоняваме вниманието на футболната общественост от футбола.

С други думи сега вместо да анализираме как Черно море влезе силно в мача и с високата си преса затрудняваше Лудогорец при изнясянето на топката и логично стигна до откриващия гол, защо после не продължи по същия начин, а след почивката отново заигра правилно, и вместо да отбележим добрия дебют, особено на Дани Марин, и Андреяс Калкан, ние се занимаваме с човека със свирката и как той е опорочил поредния мач у нас. 

Поредния, но не и последния, поне до 15 март.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.