ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Борбата за Европа в Бундеслигата продължава с пълна сила

0
Щутгарт
Щутгарт (Снимка: БТА)

Настъпи краят на работната седмица, което означава, че идва време за поредния вълнуващ кръг с клубните първенства в Европа. След зрелищните двубои от Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите, отново ще насочим поглед към вътрешните шампионати.

В петък стартира 29-ото завъртане в германската Първа Бундеслига, което може да официализира и първият сигурен шампион в някое от Топ 5 първенствата на Европа. За тази цел Байер Леверкузен трябва да победи в неделя, за вдигне историческата Салатиера, но преди това ни предстоят седем други интригуващи срещи.

В съботния ден програмата включва участието на Байерн Мюнхен, РБ Лайпциг, Борусия Дортмунд, Щутгарт и Айнтрахт Франкфурт. Нека да разберем по-подборно за това какво ни чака през уикенда в Германия!

Аугсбург – Унион Берлин (петък, 12 април, 21:30 часа)

Кръгът стартира в петък вечер със сблъсъка между борещия се Европа Аугсбург и Унион Берлин, който все още не си е осигурил оцеляването в елита и за догодина.

Баварците сана отличната седма позиция с 36 точки, като изостават с шест от шестия Айнтрахт Фарнкфурт и при победа тази вечер могат да притиснат „орлите“, преди техния сблъсък в събота вечер. След серията от четири поредни успеха за отбора на Йес Торуп, сега съставът влиза в този двубой на гърба на равенството и загуба в последните си два мача, но ще има възможност да се поправи пред своите фенове.

Унион стартира сезона в груповата фаза на Шампионската лига, но в крайна сметка се оказа, че ще трябва да се бори за своето оцеляване. Стигна се и до смяна на треньора, но идването на Ненад Биелица вдигна отбора, който в момента заема 13-ата позиция с шест точки преднина пред Майнц 05, който заема 16-ата позиция, която дава право на плейоф за оставане в Бундеслигата.

Кадрови проблеми в двата отбора не липсват, като по-осезаеми са в тима на Аугсбург, където няма да може да разчитат на контузените Роберт Гумни, Никлас Дорш, Фредерик Йенсен, Кевин Мбабу, Елвис Реджебецай, Рафаел Фрамбергер, Яго и Кристиян Якич, докато Рийс Оксфорд все още се възстановява от COVID-19. За гостите от столицата аут са Якоб Буск, Йорбе Вертесен, Жером Русийон и Яник Хаберер, които лекуват травми, докато Робин Госенс и Лукас Тузар са наказани. Проблеми през седмицата имаше и Кевин Фоланд, но се очаква нападателят да е на линия за сблъсъка.

Букмейкърът Betano гласува да победа на Аугсбург с коефициент от 2.12, докато този за Унион е 3.40. Равенството е определено на 3.50.

Байерн Мюнхен – Кьолн (събота, 13 април, 16:30 часа)

Тази година Байерн няма да може да вдигне сребърната Салатиера, което ще се случи за първи път от сезон 2012/2013, когато стартира тяхната доминация. През тази кампания обаче баварците направиха недопустими и неочаквани грешки, което им коства както титлата, така и поста на старши треньора Томас Тухел, който ще си тръгне след края на сезона.

Доказателство за проблемите на баварците беше мачът с пълния новак Хайденхайм миналата седмица, когато Байерн поведе с 2:0 в гостуването си, но допусна шокиращ обрат до 3:2. Това отвори разлика от 16 точки до лидера Байер Леверкузен, който при победа в неделя над Вердер Бремен ще се окичи за първи път в историята си със златните медали. Седмица преди това тимът на Тухел допусна още една загуба, този път в „Дер Класикер“ от големия си съперник Борусия Дортмунд с 0:2 насред „Алианц Арена“. Промените са наложителни през лятото и в Байрен знаят, че им предстои много работа, за да се върнат отново на върха. Единственото положително, може би, бе равенството 2:2 като гост на Арсенал в първи ¼-финален двубой от Шампионската лига, където баварците показаха доста по-добро лице и гледат с повече оптимизъм към реванша у дома другата сряда.

Сега обаче те посрещат Кьолн, който със зъби и нокти се бори здраво за своето оставане в елита на Германия. „Козлите“ са на предпоследната 19-а позиция, но изостават само с точка от заемащият мястото за плейоф за оцеляване Кьолн, докато 15-ият Бохум е на четири пункта разстояние, над когото надделяха именно с 2:0 миналия уикенд. Така, отборът на Тимо Шулц влезе в серия от два поредни двубоя без поражение, което е добра предпоставка преди да гостуват на разклатения Байерн.

По-рано през седмицата Байерн потвърди за контузията на Серж Гнабри, която ще го извади от игра да няколко седмици, като по този начин той ще прави компания на Саша Боеи, Буна Сар, Тарек Бухман, Ноел Асеко Нкили и Габриел Марушич в лазарета. За гостите от Кьолн проблемите също не са малко, като аут остават Джъстин Дил, Флориан Диц, Лука Килиан и Марк Ут, които лекуват травми, които обаче не може да се сравняват с тази на Дейви Зелке, който счупи крака си при успеха над Бохум. Наказан пък е Ерик Мартел.

Като фаворит в сблъсъка влиза Байерн с коефициент за победа от 1.24, определен от букмейкъра Betano. Този за успех на Кьолн е оценен на 10.50, а ставката за хикс е 6.90.

РБ Лайпциг – Волфсбург (събота, 13 април, 16:30 часа)

По подобие на първия сблъсък за кръга, този сблъсък противопоставя отбори, които имат своите цели относно Европа и своето оцеляване.

РБ Лайпциг се възползва по най-добрия начин от грешката на Борусия Дортмунд и изненадващата му загуба у дома с 0:1 от Щутгарт. „Червените бикове“ разгромиха с 4:1 като гост на Фрайбург преди седмица, с което влязоха в серия от пет поредни двубоя без поражение (включително четири победи). Това им донесе и завръщане в Топ 4, като изпреварват Борусия само по голова разлика. Сега обаче трябва да затвърдят мястото си в зона Шампионска лига с нов успех.

На „Ред Бул Арена“ пристига Волфсбург, който отново се върна към познатото русло на загубите, след като допусна домакински обрат до 1:3 от Борусия Мьонхенгладбах. Това обаче беше едва вторият мач на Ралф Хазенхютъл начело на „вълците“, който кръг по-рано дебютира с победа, след като Волфсбург беше един от двата отбора без успех от началото на новата година, заедно с Дармщат. „Вълците“ обаче имат спешна нужда от точки, след като заемат чак 14-ата позиция и имат само пет точки преднина пред 16-ото място на Майнц.

Старши треньорът на Лайпциг – Марко Розе, няма да може да разчита на контузения Юсуф Поулсен и на наказания Давид Раум. По-сериозни са проблемите за Хазенхютъл, който ще се оправя без вратаря Коен Кастеелс, Лукас Нмеча и Кевин Паредес, които лекуват травми, а Максонс Лакроа е наказан.

Тук Лайпциг получава по-големия шанс за победа с коефициент от 1.39 срещу 7.60 за Волфсбург, според букмейкъра Betano. „Хиксът“ се оценява на 5.00.

Майнц 05 – Хофенхайм (събота, 13 април, 16:30 часа)

„Червените“ заемат последното място, което дава право на шанс да запази мястото си в Бундеслигата – 16-ата позиция, която дава право на участие в плейофа за оставане. Тимът на Бо Хенриксен има само точка преднина пред 17-ия Кьолн, а в същото време изостава само с три от първия над чертата Бохум. Майнц обаче навлезе и в добра серия от две победи и равенство в последните си три двубоя.

Хофенхайм, от своя страна, запази шансовете си за класиране в европейските клубни турнири, след като преди седмица победи с 3:1 директния си съперник Аугсбург и го изравни на седмата позиция с по 36 точки, а шестият Айнтрахт е само шест точки. С този успех тимът на Пелегрино Матарацо прекъсна е серията си от три поредни загуби.

За Майнц съботния двубой ще пропуснат болния Щефан Бел и контузения Максим Лайч, докато под въпрос остава Нелсон Вайпер. За гостите от Зинсхайм от сметките отпадат Мегрим Бериша и Марко Джон, които са с травми, а да последно ще се чака състоянието на Макс Мьорщед.

Според букмейкъра Betano, домакините от Майнц изглеждат като отбор, който е по-близо до трите точки с коефициент за победа от 1.98, докато този за Хофе е 3.50. Равенството тук е определено на 3.90.

Борусия Мьонхенгладбах – Борусия Дортмунд (събота, 13 април, 16:30 часа)

„Жребчетата“ си осигуриха до голяма степен оцеляването, след като през уикенда надиграха с 3:1 след обрат Волфсбург и то като гост, като по този начин тимът се изстреля на 11-ата позиция с осем точки преднина пред 16-ия Майнц, който заема мястото за плейоф за оставане. Това обаче бе едва седми успех за тима на Херардо Сеаоне през кампанията, така че постът швейцареца за следващия сезон изобщо не е сигурен.

Дортмунд, от своя страна, допусна изненадващо поражение в домакинството си на Щутгарт миналия кръг с 0:1, въпреки че почти целият мач премина пред вратата на „швабите“. Тази загуба обаче остави отбора на Един Терзич на пето място и ги извади от местата за Шампионска лига, за сметка на РБ Лайпциг, който обаче изпреварва „жълто-черните“ само по голова разлика. През седмицата Борусия допусна още един разочароващ резултат – поражение с 1:2 в гостуването си на Атлетико Мадрид в първи ¼-финален сблъсък в ШЛ, макар че удари две греди и пропусна да си тръгне непобеден, преди реванша в Германия идния вторник.

За Гладбах участие в сблъсъка няма да вземат контузените Ману Коне и Флориан Нойхаус. „Вестфалци“ пък няма да могат да разчитат на лекуващите травми Дониел Мален, Рами Бенебайни и Самуел Бамба. По-рано през кампанията Дортмунд стигна до успех над този съперник с 4:2 през ноември.

За дербито на Борусиите букмейкърът Betano се доверява на гостите от Дортмунд за победата с коефициент от 2.02, докато този за Мьонгенгладбах е 3.25. Ставката за „хикс“ се равнява на 4.00.

Бохум – Хайденхайм (събота, 13 април, 16:30 часа)

По-рано през седмицата Бохум уволни треньора си Томас Леч, след като отборът допусна пета загуба в общо шест поредни мача без успех, което оставя тима на последната сигурна позиция. Разликата с Майнц, който е 16-и в зоната за плейоф, пък е само три точки. Кормилото сега пое Хайко Бучер, който ще има нелеката задача да вади Бохум от незавидното си положение.

Новакът в елита Хайденхайм пък направи поредното чудо този сезон миналия кръг. Тимът на Франк Шмидт стигна до феноменален обрат до 3:2 в домакинството си на все още актуалния първенец Байерн Мюнхен, с което прекъсна серията си от шест поредни мача без успех. Хайденхайм заема отличната десета позиция с десет точки аванс пред опасната зона, а в същото време е и на девет от зона Европа.

Бучер има доста кадрови проблеми, за които да се притеснява преди дебюта си начело на Бохум, след като няма да може за разчита на контузените Михаел Есер, Мориц-Брони Квартенг, Гонсало Пасиенсия, Данило Теодоро Соареш, Никлас Тиде и Мохамед Толба, докато Тим Йорман остава под въпрос. За гостите от Хайденхайм тази среща ще пропуснат лекуващите травми Томас Келер и Елидон Ченай. През седмицата с вирус бе Норман Тойеркауф, но се очаква да бъде възстановен за сблъсъка.

Коефициентът за победа на Бохум тук е 2.10 срещу 3.30 за Хайденхайм, определен от букмейкъра Betano. За да няма пък победител, трябва да бъде изпълнена ставката от 3.65.

Щутгарт – Айнтрахт Франкфурт (събота, 13 април, 19:30 часа)

Среща на „MHP Арена“ си дават два от отборите в челото на класирането, които продължават битките си за участие в евротурнирите догодина.

До голяма степен Щутгарт вече си е осигурил това нещо, след като в последния кръг победи с 1:0 като гост един от директните си съперници в лицето на Борусия Дортмунд. Отборът на Себастиан Хьонес е на трета позиция към момента с 60 точки, колкото има и втория Байерн, а четвъртият РБ Лайпциг и петият Борусия са с по 53 пункта. „Швабите“ правят наистина прекрасен сезон и серията от десет поредни двубоя в Бундеслигата без загуба само го затвърждава. Едно класиране за Шампионска лига би било чудесна награда за усилията на Хьонес и неговите играчи, след като през миналата кампания отборът се спаси от изпадане.

Айнтрахт няма голяма алтернатива и трябва да печели точки в битката си за шестата позиция, която заема в момента, но има шест точки преднина пред Аугсбург и Хофенхайм. Отборът на Дино Топмьолер обаче нареди две поредни равенства и загуба преди това, което притесни феновете на „орлите“, а в същото време преследвачите им набират скорост в борбата за Лига на конференциите. Сега нещата няма да стават по-лесни за клуба от Франкфурт, който по-рано през сезона отстъпи на Щутгарт у дома с 1:2.

Аут за домакините ще бъдат Йоша Вагноман, Дан-Ексел Загаду, Николас Нартей, Антони Руо и Самуеле ди Бенедето, които лекуват контузии, докато Роберто Масимо е болен. Вратарят Александър Нюбел, който имаше проблеми през седмицата, ще бъде до последно под въпрос. В състава на гостите проблемите са свързани с отсъствието на Саша Калайджич, Мехди Лун и Себастиан Роде заради травми, а Жуниор Дина Ебимбе е наказан заради натрупани жълти картони.

Определено Щутгарт влиза като фаворит за победата с коефициент от 1.53 срещу 5.60 за Айнтрахт, гласи букмейкърът Betano. „Хиксът“ тук се оценява на 4.55.

Програма за мачовете от 29-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Петък, 12 април:

21:30 часа | Аугсбург – Унион Берлин

Събота, 13 април:

16:30 часа | Байерн Мюнхен – Кьолн

16:30 часа | РБ Лайпциг – Волфсбург

16:30 часа | Майнц 05 – Хофенхайм

16:30 часа | Борусия Мьонхенгладбах – Борусия Дортмунд

16:30 часа | Бохум – Хайденхайм

19:30 часа | Щутгарт – Айнтрахт Франкфурт

Неделя, 14 април:

16:30 часа | Дармщат – Фрайбург

18:30 часа | Байер Леверкузен – Вердер Бремен

Очаквайте в неделя превюта и за последните два двубоя от кръга в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.