Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Маурисио Почетино ли е точният човек за Челси?

0
Маурисио Почетино
Мениджърът на Челси Маурисио Почетино в разговор със своите помощници по време на победата с 3:1 като гост в преиграването срещу Астън Вила от четвъртия кръг на турнира ФА Къп (Снимка: БТА)

Челси се класира за осминафиналите на турнира за ФА Къп, след като надви Астън Вила с 3:1 като гост в преиграване от четвъртия кръг на надпреварата. „Сините“ изиграха много силен двубой и се върнаха към победите след тежката изминала седмица, в които инкасираха цели осем попадения при загубите си от Ливърпул и Уулвърхемптън във Висшата лига.

Момчетата на Маурисио Почетино излязоха амбицирани на „Вила Парк“ и в рамките на десет минути поведоха с 2:0. Конър Галахър се разписа в 11-ата, а скоро след това завърналият се след отсъствие заради ангажимент в турнира за Купата на африканските нации – Николас Джаксън, удвои преднината на лондончани. Малко след началото на второто полувреме Енцо Фернандес оформи класиката и уби интригата с уникално изпълнение от пряко свободен удар. Силите на домакините стигнаха за почетен гол на влезлия от пейката Муса Диаби в добавеното време.

Така, след нулевото равенство в първия сблъсък на „Стамфорд Бридж“, Челси прогресира към 1/8-финалната фаза на ФА Къп, където ще се изправи срещу Илия Груев-младши и Лийдс Юнайтед, които елиминираха Плимут Аргайъл след продължения.

Отслабна ли натискът върху Маурисио Почетино?

С този двубой, мениджърът на Челси подчерта, че застава зад своите играчи. Малцина даваха шанс на Челси да спечели на „Вила Парк“, но Почетино събра отбора си на тренировъчното игрище предния ден и им каза колко много колко вярва в тях, което се доказа на терена.

По време на медийните си изяви през изминалата седмица, Почетино умишлено не критикувашеа публично отделни играчи и даде да се разбере, че всички са виновни заедно като колектив, включително треньорския щаб, за слабите резултати срещу Ливърпул и Уулвс.

Именно това човешко поведение бе възнаградено. Сплотеността, която той се опитваше да внуши, беше демонстрирана през цялото време на „Вила Парк“. Още преди началото на срещата играчите на Челси се събраха в кръг на терена и си крещяха взаимно за самочувствие.

Николос Джаксън и Енцо Фернандес
Нападателят на Челси Николос Джаксън празнува заедно със съотборника си Енцо Фернандес втория гол при победата с 3:1 като гост в преиграването срещу Астън Вила от четвъртия кръг на турнира ФА Къп (Снимка: БТА)

Почетино също беше направил смелото решение да не заложи в стартовия състав на Тиаго Силва, Рахийм Стърлинг и Кристофър Нкунку поради различни причини. Оставането на Силва на резервната скамейка, само дни, след като съпругата му написа в социалните мрежи, че Почетино е време да си ходи, беше особено силен призив, като се има предвид лидерската роля на защитника в отбора. Но 39-годишният бразилец беше пуснат в игра през втората част, заедно със Стърлинг и Нкунку. Това беше може би най-добрия мач на Челси за сезона и със сигурност най-важната победа като се има предвид вниманието, което се обърна на този двубой.

Тази победа изпраща силно послание, че играчите на Челси все още играят за Почетино и той може да разчита на тях. Предизвикателството сега е да намерят последователността, която им е убягва през целия сезон.

Енцо Фернандес и Конър Галахър
Футболистът на Челси Конър Галахър празнува със своите съотборници, след като откри резултата при победата с 3:1 като гост в преиграването срещу Астън Вила от четвъртия кръг на турнира ФА Къп (Снимка: БТА)

„Мисля, че това беше най-силният ни мач през сезона. Много съм доволен от старанието на футболистите и от това, което показаха. Видях ги да се наслаждават на футбола, което ме зарадва най-много“, сподели самият Почетино след срещата.

Какво следва за Почетино и Челси?

Статистиката сочи следното – 32 мача, 16 победи, 5 равенства, 11 загуби и 1.66 спечелени точки средно на мач за 51-годишния Почетино до този момент начело на Челси. Аржентинецът наистина се намираше под сериозен натиск след неубедителната първа половина на сезона, но фантастичната победа над Астън Вила не само помогна на неговата кауза, но показа на какво е способен Челси.

Но със завръщането на Челси обратно в долната половина на таблицата на Висшата лига, предстои важен февруари, включително финала на Карабао Къп срещу Ливърпул в края на месеца. Все пак, още преди победата над Вила, медиите в Англия писаха, че позицията на Почетино не е под непосредствена заплаха, като ръководството на „сините“ са наясно, че е необходимо търпение с този млад отбор на Челси.

Конър Галахър и Енцо Фернандес
Футболистът на Челси Конър Галахър празнува със своите съотборници, след като откри резултата при победата с 3:1 като гост в преиграването срещу Астън Вила от четвъртия кръг на турнира ФА Къп (Снимка: БТА)

Трябва да се приеме, че Почетино рядко успяваше през кампанията до този момент да извади най-силния си състав поради контузии, докато по-младите играчи на отбора също се нуждаят от време, за да се приспособят към живота във Висшата лига. Така че е напълно разбираемо, че би било несправедливо да бъдат предприемани крайни действия спрямо Почетино в този момент.

Когато аржентинецът се присъедини към клуба миналата година, той се съгласи с това, което го описват като „двупосочна оценка“ това лято, което ще даде възможност както на собствениците на Челси, така и на самия Почетино да обсъдят посоката на развитите на клуба. Треньорът подписа тригодишен договор, но само първите два сезона са гарантирани, като последните 12 месеца са в ръцете на клуба.

Най-правилно в случая изглежда Челси да завърши този сезон с Почетино начело, тъй като нова смяна на мениджъра по средата на сезона би била пагубна. Ако аржентинецът остане до лятото, то това би било крачка в правилната посока от страна на шефовете на „сините“ относно работата с даден мениджър в дългосрочен план. Само ще припомним какво стана миналата година, когато легендата Франк Лампард беше привлечен на мястото на Греъм Потър – катастрофално решение.

Франк Лампард
Франк Лампард (Снимка: БТА)

Самият Почетино потвърди преди мача с Вила, че е получил подкрепа от собствениците след тежкото поражение от Уулвс с 2:4, с което слуховете за криза в отбора или, че на „Стамфорд Бридж“ вече се оглеждат за заместници на аржентинеца, бяха пратени в кофата. Все пак оставаме с едно наум, че доста често след подобни изказвания следват други последици.

Въпреки че в момента Челси няма изгода от това да се разделя с Почетино, естеството на споразумението оставя отворена вратата за потенциално раздяла това лято, което не отхвърля напълно тезата, че собствениците не се оглеждат за потенциалните заместници. По-рано през седмицата се появиха информации, че може бившият мениджър на „сините“ Жозе Моуриньо да се завърне за трети път начело на лондончани след уволнението си от Рома, но той не се смята за първи избор при настоящите обстоятелства.

Както беше в случая с Томас Тухел, когато Тод Боули закупи клуба, не се смята, че португалецът е стратегически подходящ за модела на Челси. Вместо това Шаби Алонсо от Байер Леверкузен, Роберто де Дзерби от Брайтън и Рубен Аморим от Спортинг Лисабон са сред кандидатите, но не е имало официални разговори и няма да има нищо конкретно, докато Почетино е на поста си на „Стамфорд Бридж“.

Определено собствениците на Челси имат желание да продължат работата си с аржентинеца и вървят по своя план, който обхваща четири трансферни прозореца, като предстоящото лято ще бъде четвъртият и последен етап. Привличането на нападател от световна класа ще бъде основната цел, като Виктор Осимен от Наполи се разглежда като липсващото парче от пъзела. Най-логично би било но шефовете на Челси да не правят генерални заключения относно своя мениджър Почетино, докато не изтече четвъртият и последен трансферен прозорец от техния план.

Маурисио Почетино
Мениджърът на Челси Маурисио Почетино дава наставления на играчите си по време на победата с 3:1 като гост в преиграването срещу Астън Вила от четвъртия кръг на турнира ФА Къп (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.