ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Измина само първото полувреме от 1/2-финалите в ШЛ, на ход е втората част

0
Никлас Фюлкруг
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Никлас Фюлкруг (Снимка: БТА)

Борусия Дортмунд си гарантира крехка преднина преди реванша от полуфиналите в тазгодишното издание на Шампионската лига, след като надви Пари Сен Жермен с минималното 1:0 у дома в първи сблъсък между двата тима.

На „Сигнал Идуна Парк“ единственият гол в срещата реализира Никлас Фюлкруг. Нападателят на „жълто-черните“ получи страхотен пас от Нико Шлотербек, овладя майсторски топката и с премерен шут не остави шансове на вратаря на парижани Джанлуиджи Донарума. Възпитаниците на Луис Енрике на свой ред удариха две греди преди почивката, като имаха положения и през второто полувреме, които не материализираха.

В крайна сметка, Борусия на Един Терзич ще влезе в реванша с минимален аванс от едно попадение по пътя към първи финал в надпреварата от 2013-а насам. Френският шампион ще трябва да наваксва, ако иска да запази мечтата си жива за дебютен триумф от най-престижния европейски клубен турнир, след като загуби финала от Байерн Мюнхен през 2020-а година.

Във вторник Байерн Мюнхен и Реал Мадрид не се победиха и завършиха наравно 2:2 в чудесен сблъсък, като всичко ще се реши след седмица на „Сантиаго Бернабеу“.

Нека погледнем какво ни предложиха двете първи полуфинални срещи и какво да очакваме от ревашните!

Не подценявайте Борусия Дортмунд и Джейдън Санчо

Дортмунд не са играли във финал на Шампионската лига от 2013-а година и не са имали голямо влияние в турнира от дните на Юрген Клоп. Но сега имат всички шансове това да бъде отново тяхната година, тъй като те търсят европейска слава за първи път от 17 години.

Никлас Фюлкруг е безмилостно ефективен нападател в образа на Оливие Жиру, Матс Хумелс върна годините назад към най-доброто си представяне от 2013-а година, Карим Адейеми показва страхотно темпо, а Джейдън Санчо внезапно е толкова далеч от сянката на играч, който беше „замразен“ в Манчестър Юнайтед, че направо си е плашещо. Последният, по-специално, беше изключителен в първия мач срещу ПСЖ, създавайки редица положения, които вероятно трябваше да бъдат използвани по-добре.

Джейдън Санчо и Брадли Баркола
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Джейдън Санчо и Брадли Баркола (Снимка: БТА)

Всички останали отбори в Шампионската лига може да имат по-високо индивидуално качество от Дортмунд, но „вестфалци“ са отбора, който се представя най-добре като колектив в този момент.

Снощи определено вечер, която Санчо ще запомни, тъй като играещият под наем от „червените дяволи“ англичанин напомни на всички защо беше такава звезда по време на първия си престой на „Сигнал Идуна Парк“. Темата стана прекалено банална и вината се приписва както на 24-годишния футболист, така и на клуба от „Олд Трафорд“ за проблемите му, но може би той просто се чувства по-комфортно и по-уверен със стария-нов отбор.

Той със сигурност беше звездата в сряда вечер, докато буквално танцуваше по терена, промъквайки се между топките и създавайки проблеми на защитниците на ПСЖ, най-вече на Нуно Мендеш. От другата страна Карим Адейеми беше също толкова опасен, осигурявайки на домакините още една опция при изнасянето на топката и намирането на Фюлкруг в предни позиции.

Ашраф Хакими и Карим Адейеми
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Ашраф Хакими и Карим Адейеми (Снимка: БТА)

ПСЖ има работа за вършене в реванша

В друга вечер ПСЖ можеше да отбележи два, три или дори четири гола срещу Дортмунд. Но реалността беше съвсем различна, като парижани бяха доста притеснени, може би и заради враждебната атмосфера, която създаде „Жълтата стена“ на „Сигнал Идуна Парк“.

Бившият играч на Дортмунд – Усман Дембеле, имаше тежка вечер. Талантът на французина е неоспорим, но до ден днешен той не направи необходимото да го развие в пълния му блясък. Той се бореше през цялата вечер и не успя да направи някакво сериозно влияние в мача. Що се отнася до по-младия Брадли Баркола, това също не беше най-добрия му мач, тъй като той беше заменен от Рандал Коло Муани 25 минути преди края.

Усман Дембеле и Емре Джан
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Усман Дембеле и Емре Джан (Снимка: БТА)

Ще остане ли Енрике със същото дуо, което игра срещу Барселона, или ще направи промяна за реванша, предстои да разберем.

Не трябва да забравяме Килиан Мбапе, който удари гредата, прекара твърде дълго време в периферията на двубоя. Интересно ще бъде дали отново ще избухне така, както в реванша срещу Барселона и другата седмица, когато спечелването на Шампионската лига с родния му е мечта цял живот? ПСЖ определено трябва да се активизира във втория мач по начин, по който не го направи в Германия.

Килиан Мбапе
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

„Старите кучета“ отново бутат напред Борусия Дортмунд

За всички пропуски на ПСЖ пред вратата на Грегор Кобел огромна заслуга трябва да бъде преписана на защитата на Дортмунд, която се бори със зъби и нокти да запази крехката си преднина. Гръбнакът на отбора на Един Терзич беше опитът, който винаги е необходим в такива случаи, като Матс Хумелс и Емре Джан показаха, че още могат да бъдат полезни.

35-годишният Хумелс е единственият играч, останал от разцвета на „жълто-черните“ при Юрген Клоп. Той игра, когато Дортмунд за последен път игра полуфинал срещу Реал Мадрид през 2013-а години и 11 години по-късно отново е тук, за да помогне на отбора да стигне до нов финал на „Уембли“. Напълно е възможно да видим нова германска битка за трофея, след като Байерн все още също е в играта.

Пред Хумелс бяха капитанът Емре Джан и Марсел Забитцер, които седяха доста солидно. Двамата попречиха на ПСЖ да вземе контрола над двубоя и владееха центъра на терена.

Емре Джан и Килиан Мбапе
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Емре Джан и Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Що се отнася до автора на победното попадение в мача Никлас Фюлкруг, неговата кариера в Дортмунд продължава да се развива все по-силно. Безмилостният му завършек към края на първото полувреме на 31-годишния играч беше третият му гол в първата му кампания в Шампионската лига. Той общо е допринесъл за шест гола на Борусия този сезон в турнира.

Никлас Фюлкруг
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Никлас Фюлкруг (Снимка: БТА)

„Старите кучета“ ще бъдат важни и следващата седмица, ако „жълто-черните“ искат да се отправят към Лондон.

Реал Мадрид не е само Джуд Белингам

Джуд Белингам носеше Реал Мадрид на своя гръб в доста моменти от този сезон и излизаше на преден план в ключови моменти, включително при двете победи над Барселона в Ла Лига. Но той беше болен в дните преди мача с Байерн, остана на пейката миналия петък срещу Реал Сосиедад и не можа да изкара целия мач в Германия. Английският полузащитник издържа 75 минути, беше сменен, когато Реал губеше с 1:2 и преследваше изравнителен гол, след като головете на Лерой Сан и Хари Кейн заличиха откриващото попадение на Винисиус Жуниор. Виждаше се, че Белингам има проблеми още след изтичането на час игра и Карло Анчелоти реши, че е по-добре да не поема рискове.

Лерой Сане и Джуд Белингам
Байерн Мюнхен - Реал Мадрид, Лерой Сане и Джуд Белингам (Снимка: БТА)

Белингам би трябвало да бъде напълно готов за реванша следващата седмица. Но именно в Мюнхен си пролича, че Реал не е отбор от само един човек. Винисиус, който вкара двата гола и вече има попадения в полуфинал на Шампионска лига за трета поредна година, както и Тони Кроос демонстрираха, че „Лос бланкос“ може да разчитат на качествата на целия състав.

Винисиус Жуниор
Байерн Мюнхен - Реал Мадрид, Винисиус Жуниор (Снимка: БТА)

Байерн пропусна отлична възможност

Баварците ще отпътуват към Мадрид за реванша в леко неизгодно положение. Фактът, че общият резултат е равен, на практика означава, че право на грешки няма във втория мач, който ще бъде директна елиминация или билет за финала.

Въпреки че, както установихме, Реал е много повече от просто Белингам, талисманът на отбора е най-добрият им футболист през кампанията и не беше в най-добрата си форма на „Алианц Арена“. Това трябваш да бъде използвано по-добре от Байерн, определено.

Отборът на Томас Тухел беше само на седем минути плюс добавеното време от осигуряването си на крехка преднина преди реванша. Минимален аванс, но все пак предимство, което щеше да окаже влияние на футболистите на Реал. Уви, това не стана и всичко ще се реши след 90, 120 минути или с дузпи на „Сантиаго Бернабеу“.

Байерн Мюнхен
Футболистите на Байерн Мюнхен поздравяват своите фенове след равенството срещу Реал Мадрид (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.