ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Битка за „Уембли“! ПСЖ и Борусия Дортмунд определят първия финалист в ШЛ

0
Емре Джан и Килиан Мбапе
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Емре Джан и Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Тази седмица предстоят реваншите от полуфиналите на Шампионската лига, а добрата новина е, че все още нямаме никаква яснота кои два тима ще играят на големия финал. Първите битки миналата седмица построиха основите за бурни реванши във вторник и сряда, които очакве с нетърпение.

Пари Сен Жермен отново трябва да прави обрат в реванша, само че този път на родна земя, докато борбата на карта е заложена и поредната европейска мечта на Реал Мадрид, който приема Байерн Мюнхен в сряда вечер. Арката на „Уембли“ очаква двамата победители, като предстоящите две вечери ще бъдат повече от вълнуващи. Очакванията са двубоите да и покажат Шампионската лига в пълния ѝ блясък.

Първият сблъсък между ПСЖ и Борусия Дортмунд на германска земя завърши с минимален успех на „жълто-черните“ с 1:0. В герой за отбора на Един Терзич се превърна нападателят Никлас Фюлкруг, който се отчете с прецизно изпълнение, което преодоля вратаря на парижани Джанлуиджи Донарума. Съставът на Луис Енрике опита да отговори на предизвикателството, като на два пъти бе спрян от гредите при ударите на Килиан Мбапе и Ашраф Хакими, но в крайна сметка не успя и сега ще трябва да наваксва във втория мач на собствен терен.

ПСЖ вече си гарантира шампионската титла на страната за рекорден 12-и път в своята история. Френският гранд ще търси класиране на втори финал в най-престижния европейски клубен турнир след 2020-а година, когато отстъпи на Байерн Мюнхен с 0:1. Отборът ще се нуждае от силно представяне на голямата си звезда Мбапе, който през лятото ще напусне парижани. Първият двубой в Дортмунд обаче показа на Пари Сен Жермен, че тимът на Дортмунд не е за подценяване, след като двата състава се срещнаха по-рано в груповата фаза и двете срещи приключиха без успех за германците, при равенство на „Сигнал Идуна Парк“ и победа на французите с 2:0 у дома.

Борусия е на пето място в Бундеслигата с 60 точки, на три от четвъртия РБ Лайпциг. „Жълто-черните“ загряха за реванша с ПСЖ по подобаващ начин, след като разгромиха Аугсбург с 5:1 на собствен терен. Едно от попаденията в мача бе дело на капитана Марко Ройс, който през уикенда обяви, че напуска клуба след края на сезона. Ройс е играч на Дортмунд от 2012-а насам, като е продукт на школата на Борусия. Със сигурност германците, които не съумяха да спечелят Бундеслигата миналия сезон, проваляйки се в последния ден от кампанията при домакинството на Майнц 05, ще искат да изпратят талисмана си с трофей. Ройс има две Купи на страната във витрината си, но триумф в Шампионската лига определено ще бъде най-големият успех в кариерата му. Дортмунд се бори за място на първи финал в ШЛ от 2013-а година насам – тогава „жълто-черните“ загубиха драматично от Байерн Мюнхен. Отборът ликува с „Ушатата“ през 1997-а година, когато победи Ювентус с 3:1.

Колкото до втория двубой от ШЛ, има усещане за дежавю след поражението на ПСЖ в Дортмунд, тъй като парижани много често се провалят далеч от дома в този турнир, преди този сезон да поститгнат да успеха като гост на Реал Сосиедад на 1/8-финалите и на Барселона в ¼-финалите. Борусия Дортмунд, от своя страна, беше отличен пред необузданата „Жълта стена“. Джейдън Санчо беше феноменален, а Матс Хумелс беше истински стожер в защита и спокойно германците можеха да имат и по-голяма преднина, но изключителната намеса на Маркиньос отказа Юлиан Брандт малко след гола на Фюлкруг.

Тези два отбора са се срещали и преди в Шампионската лига. През 2020-а година Дортмунд поведе с 2:1 след първия мач от 1/8-финалите, само, за да загуби с 0:2 в Париж. Сега въпросът е ще се повтори ли историята в сряда вечер? Очаква се възпитаниците Луис Енрике да доминират във владението на топката, но гостите представляват сериозна заплаха при контраатака.

Укротяването на Борусия Дортмунд в прехода от защита в атака ще бъде от ключово значение за победата на ПСЖ, докато домакините трябва също така да се представят много по-ефективно в атака, в сравнение с първия мач в Германия. В същото време, има голяма възможност Дортмунд да си осигури първото участие във финала от 213-а година насам, но ПСЖ ще бъде решен да им развали забавлението и да запази мечтата си за първа титла от Европа в последния сезон на Килиан Мбапе на „Парк де Пренс“.

Луис Енрике ще бъде тежко контузения Люка Ернандес, който скъса кръстни връзки в първия мач. Освен това, Лейвин Курзава, Преснел Кимпембе и вратарят Серхио Рико също няма да бъдат на разположение.

Вероятен състав на Пари Сен Жермен (4-3-3): Джанлуиджи Донарума – Ашраф Хакими, Маркиньос, Лукас Бералдо, Нуно Мендеш – Уорън Заир-Емери, Витиня, Фабиан Руис – Усман Дембеле, Килиан Мбапе, Брадли Баркола

Един Терзич ще трябва да реди състава си без Рами Бенсебайни и Жулиен Дюранвил, които в момента се възстановяват от контузии. Нападателят Себастиен Алер се завърна към тренировки с отбора и потенциално може да бъде на пейката за двубоя.

Вероятен състав на Борусия Дортмунд (4-2-3-1): Грегор Кобел – Юлиан Риерсон, Матс Хумелс, Нико Шлотербек, Иан Маатсен – Марсел Забитцер, Емре Джан, Джейдън Санчо, Юлиан Брандт, Карим Адейеми, Никлас Фюлкруг

Отборът на Луис Енрике притежава необходимото качество, за да обърне хода на двубоя, но този път трябва да се възползва от шансовете си. Въпреки че Дортмунд се представи чудесно в първия мач, те може да съжаляват, че не отбелязаха повече от един гол. Този сблъсък има потенциал да стигне до продължения и дори до изпълнение на дузпи, където опитът на ПСЖ в такива ситуации с висок залог може да им даде предимство.

Букмейкърът Palms Bet дава наистина по-голям шанс на ПСЖ да стигне до финала, като коефициентът за победа 1.46, докато този за Борусия е 6.33. Равенството, което ще означава и продължения е оценено на 5.00. Този път попадения се очаква да има и в двете врати, като по тази причина гол/гол със ставка от 1.63 е добра опция за залог.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.