Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Този Ливърпул на Юрген Клоп е могъщ!

0
Ливърпул
Играчите на Ливърпул празнуват гола на Доминик Собослай срещу Челси на "Анфийлд" (Снимка: БТА)

Лидерът в английската Висша лига – Ливърпул, разби Челси с 4:1 у дома в дербито от междинния 22-и кръг. На „Анфийлд“ играчите на Юрген Клоп доминираха тотално на терена и вкараха четири гола, а нападателят Дарвин Нунес подобри рекорд в историята на Премиърлийт, като удари четири греди в един мач.

С основна заслуга за убедителния успех на Ливърпул бе младият защитник на тима Конър Брадли. 20-годишният десен бек вкара първия си гол за клуба и асистира за други две попадения, дело на Диого Жота и Доминик Собослай. В самия край на първото полувреме Нунес пропусна дузпа, след като уцели греда, а в 71-ата минута Кристофър Нкунку върна един гол за „сините“, но Луис Диас сложи точка на спора в 79-та минута.

По този начин „червените“ възстановиха преднината си от пет точки на върха в класирането на Висшата лига пред Манчестър Сити, който е с мач по-малко, и Арсенал.


Може да се каже, че колективният дух на Ливърпул и индивидуалният блясък на играчите се комбинираха, за да може мърсисайдци да надиграят категорично Челси в мач, който беше колкото завладяващ, толкова и клиничен. С това си представяне „червените“ затвърдиха позицията си на върха и не оставиха никакво съмнение относно факта, че имат нужните качества да триумфират с титлата през месец май. Определено видяхме най-доброто от Юрген Клоп в изпълнение от неговите футболисти. 

Нека разгледаме и основните акценти от успеха на Ливърпул над Челси:

Човекът на деня – Конър Брадли

Няма никакво съмнение, че Конър Брадли много бързо навлезе в тежкия свят на Висшата лига, а с представянето си в сряда вечер изглеждаше все едно е един играч, който се подвизава в елитната дивизия от много години. По друг начин казано – един завършен футболисти, който обаче реално има едва два изиграни мача в кариерата си в Лигата.

Конър Брадли
Играчите на Ливърпул поздравяват Конър Брадли за първия му гол за клуба при победата с 4:1 над Челси (Снимка: БТА)

Брадли асистира за първия гол в срещата на Диого Жота, а неговото първото попадение с екипа на мърсисайдци, с което направи резултата 2:0, беше фантастичен – голов удар, с който би се гордял всеки един футболист, да не говорим за млад десен бек като него.

Третият гол на Ливърпул също беше най-вече заради упоритостта на на Брадли, тъй като той намери Доминик Собослай с прекрасно центриране, който реализира с глава за 3:1. Определено това бе представяне, което си заслужава да бъде наблюдавано многократно.

Човекът с най-голяма липса на късмет – Дарвин Нунес

Дарвин Нунес беше едновременно най-опасният играч на терена, но и най-разочароващият. Но това всъщност е кой е той в този момент. Уругваецът стана първият играч на Ливърпул, който е отправил 11 удара в един двубой след Луис Суарес през 2013-а година. Той е и първият играч на Ливърпул, който удря гредата поне 10 пъти в един сезон след Суарес през 2014-а година. А Нунес вече е първият във Висшата лига играч, който нацелва гредата четири пъти в един и същи двубой.

Ако добавим пропусната дузпа и липсата на попадение, вечерта за него наистина е тежка, но все пак се реваншира, осигурявайки асистенция от световна класа за четвъртия гол на „червените“. С нея обаче той показа, че да имаш играч, който може да създаде подобно положение от нищото, е лукс.

Ако можеше да завършва още по-добре ударите си към вратата, всичко щеше да е още по-лесно за Ливърпул.

Трябваше ли Челси да получи дузпа?

Гостите от Лондон имаха претенции, че е трябвало да получат две дузпи на „Анфилйд“, като и в двата случая в центъра на събитията беше капитанът на Ливърпул Върджил ван Дайк. Реално погледнато, ако съдията Пол Тиърни ги беше отсъдил, едва ли щяха да бъдат отменени от системата ВАР. Чисто и просто интуицията на арбитъра беше, че и в двете ситуации няма основания да покаже бялата точка. При друг съдия нещата можеха да бъдат и по-различни. Просто различни гледни точки.

Но и в двата случая грешките на Ван Дайк бяха налице. При първия беше най-спорно – ниделандецът наистина леко задържа Конър Галахър и изглежда имае контакт с бедрото му. При втория Ван Дайк докосна задната част на крака на Кристофър Нкунку, което изпрати французина kd тревата в наказателното поле. Това, честно казано, не се усещаше като дузпа. Нкунку не беше спрян или възпрепятстван от каквото и да било, а само леко беше „закачен“. Ако сравним това положение с дузпата за Ливърпул, при която Диого Жота кракът му беше настъпен, то наистина ситуацията с Нкунку не е за 11-метров наказателен удар.

Конър Галахър
Футбоистът на Челси Конър Галахър в действие срещу играча на Ливърпул Къртис Джоунс (Снимка: БТА)

Дори и „червените“ да са имали малко късмет тук, нищо не отнема от останалото им представяне през целия мач и крайният резултат си е справедлив.

Загрявка за финала на Карабао Къп

Ливърпул ще се изправи срещу Челси във финала на Карабао Къп в края на този месец. Мачът в сряда вечер беше като подготовка за двата отбора, а с това си представяне „червените“ ще влязат в двубоя изпълнени с увереност. Още повече, че Ливърпул игра без Мохамед Салах, който ще бъде наличен за финала на „Уембил“.

Колкото до Челси, който се намираше в най-добрата си форма под ръководството на Маурисио Почетино преди снощния сблъсък, несъмнено има какво да подобрят, както и да покажат постоянство и зрялост срещу големите отбори, ако искат наистина да се борят за трофеи.

Следва нов голям тест за Ливърпул – Арсенал на „Емиратс“

Ливърпул остава на върха в класирането с пет точки пред Манчестър Сити, въпреки че отборът на Хосеп Гуардиола има мач по-малко. Следващият съперник на „червените“ е Арсенал, а това може да бъде мач, който да има огромно значение в битката за титлата този сезон.

Ливърпул
футболистите на Ливърпул преди началото на двубоя с Челси от Висшата лига на "Анфийлд" (Снимка: БТА)

Мърсисайдци ще се чувстват уверени, че влизат в него като фавирити. Те успяха да спечелят с 2:0 за ФА Къп в Лондон без Собослай, Андрю Робъртсън и Салах, но сега първите двама са налични за избор от страна на Клоп.

Арсенал ще има допълнителен ден почивка, но това не би трябвало да осигури някакво огромно предимство. И ако Ливърпул успее да се представи, както го направи срещу Челси, то тимът има фантастичния шанс да вземе огромни три точки и същевременно, до определена степен, да откаже Арсенал от битката за титлата.

Един последен танц?

Изглежда, че Ливърпул и Манчестър Сити отново са двата основни претендента да завоюват първото място във Висшата лига. Двата отбора водеха ожесточена битка в последните сезони, а това може да бъде идеалното сбогуване за Юрген Клоп, който шокира всички с решението си да напусне „Анфийлд“ в края на сезона. На 9 март Ливърпул ще посрещне Ман Сити за един последен път в ерата на Клоп.

Юрген Клоп
Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп поздравява феновете на отбора на "Анфийлд" след победата с 4:1 над Челси (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.