Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Сити е роден за мачове като този срещу Тотнъм

0
Нейтън Аке
Нейтън Аке от Манчестър Сити се радва след победния си гол срещу Тотнъм за ФА Къп (Снимка: БТА)

Актуалният носител на трофея от най-стария футболен турнир в света ФА Къп – Манчестър Сити, продължи към петия кръг или 1/8-финалите на надпреварата благодарение на трудната победа с минималното 1:0 над Тотнъм. В големия герой за „гражданите“ се превърна Нейтън Аке, който се разписа 88-ата минута и предотврати да се стигне до преиграване.

Започваше да се чувства така, сякаш това никога няма да се случи, но Манчестър Сити най-накрая отбеляза гол на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, с което проклятието беше развалено. Отборът на Хосеп Гуардиола изигра пет мача във всички турнири на впечатляващото съоръжение след построяването му през 2019-а година, като не успя да отбележи нито едно попадение в тези двубои.

След 539 минути, отправени 84 удара, 22 от които точти, и натрупаха малко под 10 очаквани гола в тези мачове, но не успяха да поразят вратата. Това обаче стана факт в петък вечер, когато Нейтън Аке беше пръв при топката, след като вратарят Гулиелмо Викарио не успя да се справи с корнера на Кевин Де Бройне.

Време е да обсъдим няколко основни теми след големия сблъсък от изминалата вечер!

На Тотнъм им липсваше основно дуо в центъра на терена

Много се говори за отсъствието на капитана Хюн-Мин Сон заради участието му на Купата на Азия, което несъмнено е огромен удар за Тотнъм, но това, което може би е остава в сянка, е колко много им липсват Ив Бисума и Папе Матар Сар, които играят на Купата на африканските нации.

Двамата са титуляри за „Шпорите“ и предлагат толкова много енергия, скорост и физическо присъствие в средата на терена, като без тях Тотнъм не изглежда толкова опасен, особено когато имат възможност да пробият на скорост и това се видя именно срещу Манчестър Сити. И двамата биха били значително подобрение на неубедителния Пиер-Емил Хойберг в центъра.

Пиер-Емил Хойберг
Футболистът на Тотнъм Пиер-Емил Хойберг срещу Фил Фодън от Манчестър Сити (Снимка: БТА)

Колебливата атака на Тотнъм е проблем

В петък вечер нямаше и помен от бележещия за удоволствие отбор на Ангелос Постекоглу от началото на сезона. „Шпорите“ отправиха всичко на всичко ЕДИН удар за всичките 90 минути, макар че имаше предимство в последната третина на терена. Лондончани обаче не успяха да го оползотворят.

Вярно е, че Тимо Вернер не е играл много този сезон и заслужава малко търпение поне да набере скорост, но разликата между това, когато той играе отляво и Хюн-Мин Сон е огромна. Вернер наистина се бореше да окаже влияние и изобщо не изглежда, че не е много уверен във вземането на решения. Бренан Джонсън също не имаше само някои епизодични изяви в мача, докато възможностите за Ричарлисон също бяха ограничени.

Тимо Вернер
Нападателят на Тотнъм Тимо Вернер и защитникът на Манчестър Сити Кайл Уокър (Снимка: БТА)

Определено „шпорите“ трябва да измислят бързо нещо повече в атаката си, докато Хюн-Мин Сон отсъства.

Манчестър Сити трябва да намери място в стартовия състав както за Фил Фодън, така и за Кевин Де Бройне

Имаше въпроси относно това какво може да означава завръщането на Кевин Де Бройне за Фил Фодън и неговото титулярно място, но въз основа на снощното представяне Гуардиола трябва да намери място и за двамата в стартовия си състав, когато Де Бройне е достатъчно готов, за да започва отново от първата минута.

Фил Фодън
Футболистът на Манчестър Сити Фил Фодън в действие (Снимка: БТА)

Някои от движенията на Фодън с и без топка бяха наистина от световна uласа и английският национал създаде огромен шанс на Де Бройне през второто полувреме, който белгийския халф изненадващо пропусна.

Манчестър Сити има манталитет на победител

Дори когато не са в най-добрата си форма, „гражданите“ продължават да намират начин да печелят мачове, което е белег на един наистина страхотен отбор. Те отбелязаха късно попадение, за да победят Нюкасъл Юнайтед с 3:2 по-рано този месец, като тяхната вяра и характер бяха демонстрирани отново с късния победен гол на Нейтън Аке срещу Тотнъм.

Дори когато мачовете са толкова равностойни, отборът на Пеп Гуардиола успява да намери необходимото предимство, за да го спечели.

Манчестър Сити
Футболистите на Манчестър Сити празнуват победния гол на Нейтън Аке срещу Тотнъм за ФА Къп (Снимка: БТА)

Завръщането на Джеймс Мадисън е  отлична новина за Тотнъм

В крайна сметка това беше разочароваща вечер за Тотнъм, който беше далеч от най-доброто, което е способен да покаже и не създаде достатъчно възможности, за да претендира за победата.

Но, ако имаше едно положително нещо за отбора на Анге Постекоглу, то това беше завръщането на Джеймс Мадисън, който беше основенинструмент за отличното начало на сезона за „шпорите“.

Той не беше играл от загубата от Челси в началото на месец ноември, а снощи се появи на терена са само около 20 минути, но завръщането му в халфовата линия, която беше засегната от контузени играчи и такива, които са с националните си отбори, ще бъде огромен тласък за отбора.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.