ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Доминацията продължава! Манчестър Сити пренаписа историята на Висшата лига

0
Манчестър Сити
Манчестър Сити спечели четвърта поредна титла във Висшата лига (Снимка: БТА)

Манчестър Сити е шампион на Висшата лига за сезон 2023/2024! Така той стана първият клуб от 135 години в Англия, който печели първенството в четири поредни сезона. За 10-и път в ерата на Висшата лига титлата трябваше да се реши в последния ден. Преди последния кръг ситуацията беше проста: Арсенал трябваше да спечели срещу Евертън, а Сити да загуби точки срещу Уест Хем Юнайтед. Преди две години Сити падаше с 0:2 от Астън Вила в последния ден, като, потенциално, даваше титлата на Ливърпул, преди да направи забележителен обрат и да спечели с 3:2. Щеше ли да се развие подобна ситуация и в неделя?

Не наистина. Всички нерви, които действащия шампион се разсеяха още след 118 секунди, когато Фил Фодън откри резултата с удар извън наказателното поле. Още преди са изтекли и 20 минути игра англичанинът, който беше избран за Най-добър играч на сезона, покачи на 2:0 и до голяма степен реши всичко.

Междувременно, шумната амосфера на „Емиратс“ беше разбираемо повлияна от новините, а феновете на Арсенал станаха още по-тихи, когато Евертън поведе след 40 минути. Почти едновременно изравнителния гол на Такехиро Томиясу и прекрасната задна ножица на Мохамед Кудус от Уест Хем поне намекнаха за някаква драма в последния ден с наближаването на полувремето. Но всички надежди бяха попарени, когато Родри направи 3:1 за Сити малко преди час игра. Арсенал пък вкара късно чрез Кай Хавертц, но това беше само утешителна победа, макар и в един невероятен сезон за отбора на Микел Артета, който за втора поредна година остана втори.

Капитанът на Арсенал Мартин Йодегор (Снимка: БТА)

Кои бяха ключовите моменти и играчи по пътя към историческата титла?

Решителната победа на Сити в средата на миналата седмица над Тотнъм Хотспър в Лондон, може би, беше от решаващо значение, като ги изведе начело в класирането преди последния кръг. Този триумф бележи десетата титла на Сити в Англия и осмата им корона във Висшата лига. Така, доманицията на „гражданите“ продължава с шест трофея в последните седем сезона, като единствено Ливърпул успя да открадне една от титлите през 2019/2020.

Носителите на требъл от миналата година започнаха защитата на титлата си с впечатляваща серия от шест победи, но след това претърпяха загуба от Уулвс в края на септември. Контузията на една от големите звезди на отбора – Кевин Де Бройне, още в първия мач от кампанията, донесе допълнително предизвикателство за Гуардиола и компания, като белгиецът остана извън терена до началото на януари.

Манчестър Сити
Манчестър Сити спечели четвърта поредна титла във Висшата лига (Снимка: БТА)

Поражението от Арсенал в края на октомври накара Сити да сдаде първото място и дори остана зад Астън Вила, което даде шанс на Арсенал и Ливърпул да се борят за първото място. Серия от четири мача без победа от ноември до декември, включително загуба на „Вила Парк“, даде сериозно предимство на техните съперници. И все пак, Сити не погледна повече назад и остана непобеден именно от поражението в Бирмингам на 6 декември, като завърши наравно само в четири мача и спечели всички останали, подпомогнат и от завръщането на Де Бройне.

Участието на Сити в няколко турнира означаваше, че винаги изоставаха от Арсенал по брой изиграни мачове през по-голямата част от сезона. Въпреки това, този натиск не смути шампионите, които се хвърлиха към титлата с девет поредни победи във финалната част на сезона.

Ерлинг Халанд, въпреки че получи известни критики по време на втория си сезон на „Етихад“, изигра ключова роля, отбелязвайки 27 гола в Лигата и завършвайки като голмайстор на първенството за втора поредна година. Фил Фодън също се наслади на изключителен сезон – 19 гола и осем асистенции, печелейки наградата за Играч на сезона във Висшата лига.

Кевин Де Бройне, въпреки проблемите си с контузии, все пак успя да постигне двуцифрен брой асистенции. Летните попълнения Йошко Гвардиол, Матео Ковачич и Жереми Доку също имаха значителен принос, като единствено Матеуш Нунеш изглежда, че не се е аклиматизирал към живота на „Етихад“, но все пак загатна за своя потенциал на моменти.

Къде се намира тази титла в пантеона на успехите на Манчестър Сити?

Когато спечелиш сезон със 100 точки в последния кръг, буквално се биеш с Ливърпул четири месеца, направиш това отново и след това направиш феноменален отбар от 0:2, при 25 минути преди края, знаеш, че вършиш нещо много специално през годините. Да не говорим за титлата от сезон 2011/2012 с победния гол на Серхио Агуеро. Така че този успех сега е доста трудно да се постави до някои от предишните драматични триумфи.

Сити влезе в мача срещу Уест Хем, знаейки, че победата ще бъде достатъчна и още след първия половин час купонът можеше да започне. Красивият гол на Кудус направи нещата малко по-напрегнати, докато Родри не се разписа и отново да даде спокойствие на домакините…докато Уест Хем не вкара гол в 88-ата минута, само, за да може ВАР да го отмени заради очевидна игра с ръка. Честно казано, едва ли феновете на Сити биха желали спечелването на титлата да е по толкова драматичен начин, колкото в предишни години.

Разбира се, този успех има аргумента, че е най-ценната титла досега, като се има предвид, че бяха шампиони в последните три години и бяха пред историческо постижение. Този път нещата не бяха напълно в техни ръце до средата на април, когато и Ливърпул, и Арсенал загубиха у дома в един и същи ден. Изведнъж Сити стана фаворит, просто трябваше да спечелят последните си шест мача. И го направиха.

Ако изключим единствено историческият аспект на спечелената титла, то наистина трудно бихме я поставили до останалите пет купи на Сити в ерата на Гуардиола.

Разочарованието отново е за Арсенал, но това не е краят

Чудесата не трябва да се случват твърде често. Това е смисълът. Те са изключителни, невероятни, почти нечувани. За разлика от миналата година, когато Арсенал се предаде по-рано в борбата за титлата, този сезон отборът показа едно голямо израстване и стигна до самия край. „Емиратс“ беше изпълнен до краен предел и привържениците на лондончани, не само на стадиона, а и по целия свят искаха да видят невероятният момент. В крайна сметка 20-те години чакане ще се увеличат с поне още една, но Арсенал трябва да се гордее с постигнатото през сезона. Те бяха блестящи, дори и да не успяха да вдигнат така жадуваната титла. Една загуба и едно равенство през 2024-а година в първенството просто изглежда, че не беше достатъчно срещу този отбор на Сити…

Манчестър Сити
Манчестър Сити спечели четвърта поредна титла във Висшата лига (Снимка: БТА)

Арсенал, обаче вече е клуб в едно със себе си. Връзката между привърженици, играчи, мениджър, персонал и ръководство вече е повече от видима. Това беше немислимо в дните преди Артета, а дори след неговото идване се изискваше доста голям кредит на доверие. Психологически няма да е лесно „топчиите“ да повторят постиженията си от този сезон. Но сега поне Арсенал се чувства като клуб, готов да се състезава и да се стреми към нещо повече.

Микел Артета
Тотнъм Хотспър - Арсенал, Микел Артета (Снимка: БТА)

Поглед към бъдещето

Триумфът на Манчестър Сити във Висшата лига за сезон 2023/2024 подчерта тяхната доминация и устойчивост. Докато се стремят да продължат успеха си, комбинацията от опитни звезди и нови таланти ги позиционира на чудесна позиция за предизвикателства, които предстоят.

Шампионите поставиха висока летва под ръководството на големия архитект Гуардиола, който има договор до края на следващия сезон и бъдете сигурни в едно – независимо дали испанецът ще си тръгне след година или не, то петата (поредна) шампионска титла вече се вижда на хоризонта.

Хосеп Гуардиола
Манчестър Сити, Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)

Разбира се, това малко или много поставя под съмнение вече конкуренцията в най-гледаното първенство в света. Но, няма значение дали го мразите или не, Манчестър Сити е отбор, който се появява веднъж в живота…

Манчестър Сити
Манчестър Сити спечели четвърта поредна титла във Висшата лига (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.