ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Сити сложи ръце върху рекордната титла и счупи проклятието срещу Тотнъм

0
Ерлинг Халанд и Фил Фодън
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Ерлинг Халанд и Фил Фодън (Снимка: БТА)

Английският първенец Манчестър Сити направи решителна крачка към рекордна четвърта поредна шампионска титла във Висшата лига, след като стигна до победата в гостуването на Тотнъм. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола се наложиха с 2:0 в северен Лондон, въпреки че не изиграха един от добрите си мачове. Така Ман Сити направи впечатляващата серия от 22 мача без загуба в първенството, като последното им поражение е от Астън Вила през декември.

Срещата започна с опасен изстрел на Родриго Бентанкур, който бе отразен от Едерсон. От другата страна Сити трудно намираше път към вратата на Гулиелмо Викарио, но най-чистото положение преди почивката се откри именно пред „гражданите“, когато Пиер-Емил Хойберг не можа да изчисти топката и тя попадна на крака на Фил Фодън, но Викарио се прояви решително, за да опази нулевото равенство.

Малко след началото на второто полувреме гостите поведоха в резултата. Кевин Де Бройне получи топката от дясно и подаде остро в наказателно поле, където никой не се намеси и Ерлинг Халанд реализира един от най-лесните голове в кариерата си, разписвайки се на празна врата. В 69-та минута се стигна до принудителна смяна на Едерсон с резервния страж на Сити Щефан Ортега след сблъсък на бразилеца с Кристиан Ромеро. Едерсон бурно изрази недоволството си от смяната, но именно Ортега отърва шампионите с три решителни намеси. Първо, бившият вратар на Арминия Билефелд се намеси при изстрел на резервата Деян Кулушевски, а след това отново разочарова шведския национал.

Малко преди края на редовното време Мануел Аканджи направи груба грешка, която позволи на капитана на „шпорите“ Хюн-мин Сон да напредне и да се озове очи в очи с Ортега, но кореецът стреля неубедително и тази намеса в крайна сметка може да направи разликата в борбата за титлата. В добавеното време Халанд сложи точка на спора с второто си попадение, този път от дузпа, отсъдена за нарушение на Педро Поро срещу влезлия от пейката Жереми Доку.

Ерлинг Халанд
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Ерлинг Халанд (Снимка: БТА)

В подреждането Сити има две точки аванс пред втория Арсенал преди последния кръг от сезона във Висшата лига тази неделя. „Гражданите“ се нуждаят от победа, за да са сигурни за рекордна четвърта поредна титла, тъй като „артилеристите“ имат един гол по-добра голова разлика. При успех на Микел Артета и компания, в комбинация с издънка на лидера в класирането, то Арсенал ще ликува с титлата. Тотнъм от своя страна загуби шансове за Топ 4. „Шпорите“ са на пет точки от четвъртия Астън Вила, който ще играе за първи път в ШЛ от 1983-а година насам, когато надпреварата бе под друго име.

Манчестър Сити държи титлата не с една, а с две ръце

Не е нужно да казваме каквот и да е било, освен, че това беше огромна вечер за Сити. За четвърти пореден сезон „гражданите“ изглежда ще бъдат господари на Висшата лига. Защитаващия титлата си отбор на Гуардиола трябваше да се потрудят здраво, защото Тотнъм все още преследваше соята цел – участие в Шампионската лига.

Но манчестърци в крайна сметка се оказаха твърде силни за своите домакини, като Ерлинг Халанд отново излезе на предене план през второто полувреме в северен Лондон. Сити продължи да има своите проблеми, когато Едерсон беше принуден да напусне поради контузия, а Щефан Ортега беше оставен на милостта на нападенията на „шпорите“.

Ако не се случи някакво истинско чудо в последния ден от сезона, то в неделя на „Етихад“ отново ще видим как се вдига титла.

Трябва да отбележим още нещо. Сити имаше проблеми с отборите от „Голямата шестица“ този сезон, като единствено победи на два пъти Манчестър Юнайтед и не игра срещу останалите отбори толкова силно. В резултат на това, успехът, който е първи за Ман Сити на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, наистина е огромен момент за 4небесно-сините“.

Но „гражданите“ си свършиха работата срещу останалите отбори и нямат загуба от пет месеца. Някои дори биха казали, че вече става скучно, но това вече е тема на друг разговор. Въпреки че Сити все още трябва да победи Уест Хем Юнайтед в неделя, за да си свърши работата, манчестърци направиха огромна стъпка към спечелването на четвъта поредна титла, която ще ги остави завинаги в историята.

Ерлинг Халанд, Кайл Уокър и Бернардо Силва
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Ерлинг Халанд, Кайл Уокър и Бернардо Силва (Снимка: БТА)

Грешките на Тотнъм отново му струваха прекалено скъпо

Ангелос Постекоглу вече предупреди, че Шампионската лига няма да бъде „златният билет“ на Тотнъм, тъй като класирането за турнира не е знак за прогрес. Шансовете им затова, обаче, минаваха през победа над несломимия Манчестър Сити.

И настина, лондончани заплашваха сериозно вратата на шампионите през второто полувреме, а капитанът Сон със сигурност трябваше направи 1:1, когато пропусна сам срещу вратаря Ортега малко преди края на редовното време.

Но това е проблемът на Тотнъм през целия сезон – лондончани бяха непоследователни в действията. Да, виждат се предимствата на т.нар. „Анджебол“ в дългосрочен план и гледната точка на австралиеца може да е правилна, но точно в момента недостатъците на неговия отбор са повече от позитивите и отново бяха разкрити от Ман Сити.

Кристиан Ромеро и Кевин Де Бройне
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Кристиан Ромеро и Кевин Де Бройне (Снимка: БТА)

Неочакваният герой: Щефан Ортега открадна шоуто

И двамата вратари във вторник заслужаваха да попаднат в заглавията, особено след като Гулиелмо Викарио направи впечатляващо спасяване през първото полувреме. И все пак именно този, който не беше титуляр, имаше най-голямо въздействие върху мача.

Сблъсъкът на Едерсон с Кристиан Ромеро принуди бразилеца да напусне, за голямо негово видимо разочарование, което демонстрира отправяйки се към скамейката. Тогава на терена принудително влезе Ортега, който записва четвърти мач за Сити, влизайки от пейката този сезон. Германецът, обаче, се превърна в неочаквания герой за „гражданите“.

Кристиан Ромеро и Едерсон
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Кристиан Ромеро и Едерсон (Снимка: БТА)
Едерсон и Хосеп Гуардиола
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Едерсон и Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)

Сон и Деян Кулушевски, по-специално, не успяха да намерят начин да преодолеят бившия страж на Арминия Билефелд, който попадна под светлината на прожекторите в английската столица. Точно, когато Сон излезе сам срещу него, се усети като момент, който можеше да спре Сити към титлата. Това беше нарисуван гол, който кореецът е отбелязвал неведнъж в кариерата си.

Ако топката беше попаднала във вратата, то Сити щеше да има само няколко минути, за да спаси сезона си. Стадионът затаи дъх – Гуардиола дори падна край тъчлинията от вълнение, но всичко, което Сон можеше да направи, беше да стреля право в Ортега. Никой не можеше да повярва на това, което вижда. Но германецът имаше достатъчно време, за да се позиционира перфектно и да спаси с крака, с което показа, че може да е един от най-добрите вратари, когато става дума за един в един. Като сравнение на пропуска на Сон, може да се даде Ариен Робен във финала на Световното първенство през 2010-а година.

А само няколко минути по-късно Халанд изпълни дузпата, която върна Сити на първа позиция и опакова титлата за Манчестър. Ето как футболът може да бъде изключително жесток на моменти!

Показа ли най-после Постекоглу, че има план „Б“?

От известно време феновете на Тотнъм обвиняват Анге Постекоглу, че няма план „Б“, че не успява да се адаптира спрямо съперника или играчите, с които разполага.

Но срещу Сити австралиецът показа нов тактически план, който беше коренно различен от този, който виждахме от отбора дотук през сезона. Вместо обичайното 4-3-3, „шпорите“ започнаха във формация от 4-4-2 без типичен централен нападател, като Сон и Бренан Джонсън действаха в предни позиции. Полузащитата от четирима играчи беше подредена с Джеймс Мадисън и Папе Матар Сар като бяха отпред.

Джеймс Мадисън
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Джеймс Мадсън (Снимка: БТА)

Това означаваше, че Тотнъм няма да бъде толкова остър в атака, но в същото време им помогна да блокират повечето атаки на Сити през първото полувреме. Но пък тези играчи в халфовата линия се включваха в нападението и атакуваха празните пространства. На моменти дори се виждаше как Сар е на върха на нападението, което показваше, да го наречем, мобилността на „шпорите“.

Проблемът беше, че на Тотнъм му липсваше качество в последната третина и ситуациите, които създадоха, така и не доведоха до нищо. Това, обаче, накара феновете на отбора да се чудят къде беше този тактически подход през последните няколко месеца от сезона. Интересно ще бъде да видим дали Постекоглу може да го доразвие през новата кампания.

Защо Манчестър Сити съсредоточи атаките си по десния фланг?

Изненадващата дефанзивна формация на Тотнъм и пресирайки агресивно в същото време от 4-4-2, причини на Сити много проблеми в изглаждането на атаките им през първото полувреме. Виждаше се, че най-честата комбинация бе между Кевин Де Бройне и Фил Фодън се отвори, но „гражданите“ се бореха да задържат топката, тъй като Хойберг и Родриго Бентанкур покриваха терена и се придържаха добре към дефанзивните си задължения.

Фил Фодън и Мики ван де Вен
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Фил Фодън и Мики ван де Вен (Снимка: БТА)

Центърът на терена беше много наситен, така че Тотнъм принуди Сити да изнася топката към крилото, като Кайл Уокър беше основният елемент за „гражданите“ в първите 20 минути по десния фланг. Срещу Мики ван де Вен, който беше позициониран като ляв защитник в този мач, пространствата се отвориха, тъй като нидерландецът се адаптираше към новата си позиция.

Мики ван де Вен и Бернардо Силва
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Мики ван де Вен и Бернардо Силва (Снимка: БТА)

Гуардиола промени нещата с напредването на първите 45 мнути, избутвайки Бернардо Силва по-напред по терена, за да получава подавания. Идеята беше да се удвои заплахата, като Силва и Уокър заплашваха „шпорите“ по десния фланг. Сити трябваше да се адаптира към тази ситуация в един слаб за техните стандарти двубой, който изглежда изненада и самият Гуардиола.

Как Манчестър Сити сложи край на лошия си късмет на новия стадион на Тотнъм?

Фодън можеше да открие резултата още през първото полувреме, но неговият удар от воле бше спасен със силната лява ръка на Викарио. След това се настани усещането, че ще видим нещо познато – Сити да вкара два-три гола, но не се случи нищо такова. Това беше единствената чиста ситуация за гостите през първата част, което породи притеснения.

За тези съмнения спомагаше и негативният рекорд на Сити на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“. Когато, обаче, беше най-нужно да спечелят, те намериха начин да го направят.

Реално, Халанд отбеляза първия гол за Ман Сити на този стадион с 79-ия удар по посока вратата на Тотнъм. Според качеството на създадените шансове, се очакваше досега отборът на Гуардиола да е вкарал повече от девет попадения.

Още по-решаващ беше фактът, че Сити за първи път не допусна Тотнъм да им отбележи гол на техния стадион, изключваме победата на „гражданите“ с 1:0 през януари във ФА Къп. В досегашните шест сблъсъка, във Висшата лига, Тотнъм вкараха шест попадения, но невероятно спасяване на Ортега, за да откаже Сон, който беше основният им проблем през годините, гарантира, че Сити ще си тръгне от този негостоприемен стадион с три точки и „суха“ мрежа.

Ерлинг Халанд
Тотнъм Хотспър - Манчестър Сити, Ерлинг Халанд (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.