Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Манчестър Сити показа на Челси, че все още е много далеч от най-добрите

0
Бернардо Силва
Манчестър Сити - Челси, Бернардо Силва (Снимка: БТА)

Манчестър Сити имаше доста тежка седмица, която донесе смесени емоции на фенове им. След като миналата седмица съперниците им за титлата във Висшата лига Арсенал и Ливърпул загубиха ценни точки, „гражданите“ бяха изхвърлени от Шампионската лига след загуба от Реал Мадрид с дузпи насред „Етихад“.

Благодарение на късния победен гол на Бернардо Силва, обаче, и редицата пропуски от страна на Чели, шампионите запазиха шанс за дубъл, след като елиминираха „сините“ и се класираха за финала на ФА Къп за втори пореден сезон. Там те ще защитават трофея си срещу Манчестър Юнайтед или Ковънтри Сити, които ще определят втория финалист в неделя следобед.

Какво обаче ни показа хаотичният сблъсък на „Уембли“ между Манчестър Сити и Челси, нека разберем!

На Челси му трябва доказан голмайстор и то спешно

Челси се оказа по-опасният отбор, но пропуските на Николас Джаксън лишиха „сините“ от успеха. Нападателят два пъти излизаше сам срещу вратаря, а веднъж не успеха да реализира с глава от няколко метра. Малко след началото на втората част лондончани имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Джак Грийлиш, но такава не беше отсъдена.

Феновете на „сините“ едва ли ще доволни от представянето на Джаксън не само в този двубой, а през целия сезон. В много отношения сенегалецът предостави точно това, което мениджърът Маурисио Почетино търсеше на върха на своята система 4-2-3-1. Джаксън добре водеше пресата на Челси, а честите му изскачания зад защитата на Ман Сити, задържането на топката и добрите пасове, които правеше зад отбрана на „гражданите“ бяха на отлично ниво.

Но когато говорим за завършващия му удар, нещата коренно се променят. Също така, решението да търси свой съотборник, вместо да завърши сам атаката, когато заобиколи вратаря Щефан Ортега, показаха едно нещо, от което има нужда Челси – класен и доказан нападател.

Николас Джаксън и Щефан Ортега
Манчестър Сити - Челси, Николас Джаксън и Щефан Ортега (Снимка: БТА)

Джаксън направи много добри, но и много лоши неща в дебютния си сезон в английския футбол. Момчето заслужава да получи още един шанс през следващата година, но в дни като този често нападателите са тези, които решават сблъсъците, а пропуските на Джаксън струваха скъпо на лондончани.

Николас Джаксън
Манчестър Сити - Челси, Мануел Аканджи и Николас Джаксън (Снимка: БТА)

Резултатът бе всичко, което имаше значение за Манчестър Сити

Трябва да си признаем, че Сити имаше доста голям късмет в доста моменти от двубоя. „Гражданите“ вероятно направиха достатъчно, за да спечелят предишните два мача във Висшата лига срещу Челси, но все пак останаха само с две точки от тези двубои след равенства от 4:4 на „Стамфорд Бридж“ и 1:1 на „Етихад“. Тук обаче Челси може много да съжалява, защото имаше шансове не само да си уреди финал за още един трофей, но и да го направи по убедителен начин, защото Сити определено беше нивото си.

Шампионите обаче със сигурност не трябва да се притесняват твърде много. Най-важното нещо в събота вечер беше достигането на финала, тъй като вече отпаднали от Шампионската лига, възпитаниците на Хосеп Гуардиола, ще насочат всичките си усилия към домашната сцена. Да, едва ли „гражданите“ биха искали да отпаднат от два турнира за една седмица по, дори ако в сряда вечерта беше решена с изпълнение на дузпи, а този мач със сигурност беше белязан от физически и психически странични ефекти. Не беше приятно за Сити, но те просто искаха този мач да свърши по най-добрия начин за тях, без значение по как ще го постигнат.

Положителното представяне на Челси отново донесе абсолютно нищо

Справедливо е да критикуваме Челси, че пропусна толкова много възможности и колко скъпи се оказаха те, но отборът на Маурисио Почетино се представи цялостно добре, а това беше нещо, което липсваше на отбора през голяма част от сезона.

„Гражданите“ имаха проблеми с няколко контузии, включително на Ерлинг Халанд, който пропусна двубоя, и очевидно отборът на Гуардиола не беше на ниво след изтощителната битка срещу Реал Мадрид в средата на седмицата, но Челси се справи добре и създаде доста проблеми на Сити.

Мойсес Кайседо и Кевин Де Бройне
Манчестър Сити - Челси, Мойсес Кайседо и Кевин Де Бройне (Снимка: БТА)

Почти всичко, което Челси се надяваше да види в представянето на Сити на „Уембли“, се сбъдна. Манчестърци бяха необичайно небрежни в притежанието на топката, непостоянни в интензитета си имаха излъчване на отбор, който все още не се е отърсил от отпадането си от Шампионската лига. По-специално Кевин Де Бройне не изглеждаше като този футболист, когото познаваме, а цялостно отборът показа сериозни признаци на умора през второто полувреме.

От своя страна, Челси изпълни плана си за мача толкова добре, колкото всеки фен техен фин иска да види. „Сините“ накараха Сити да допуска грешки и бяха агресивни, придвижвайки бързо топката при преходите, успяваха да се измъкнат от опитите за поставяне на капани за засада, защитата им до голяма степен се запази стабилна и устояха на предизвикателството почти до самия край.

И все пак поради всички тези неща, този тип мач може би разкри колко е голяма пропастта между Челси и останалите отбори в челото. Лондончани бяха близо до перфектното представяне и рядко може да се види картинката Сити да бъде надиграван по такъв начин и дори да изглежда уплашен. Проблемът дойде оттам, че играчите на Почетино не запазиха спокойствие и хладнокръвие, когато трябваше да завършат многото си атаки, като последният пас или удар не успяваха да стигнат адресата си. А Челси се нуждаеше от абсолютно всичко, за да си заслужи мястото на „Уембли“ още веднъж този сезон. Сити пък трябваше само да направи това, което големите отбори правят, когато са доста под най-доброто си ниво – да спечели без да блести.

Бернардо Силва
Манчестър Сити - Челси, Бернардо Силва (Снимка: БТА)

Положителната перспектива е, че Челси създаде изобилие от положения и ограничи Сит, но Почетино ще бъде обезпокоен, че отборът му не успя да поеме инициативата с гол или повече аванс. Планът му за игра беше почти перфектен, с изключение на неспособността на играчите му да завършат точно шансовете си.

След разочарованието във финала за Карабао Къп срещу Ливърпул през февруари, Челси показа много по-уверено представяне, но нов късен гол означаваше, че всичко е било абсолютно напразно…

Манчестър Сити - Челси
Манчестър Сити - Челси (Снимка: БТА)

Манчестър Сити изглеждаше сякаш няма достатъчно запас в резервоара

Едва ли 120 минути игра в средата на седмицата ще се отразят добре на който и да е отбор, ако трябва отново да излезе на терена след три дни. Полуфиналът за ФА Къп традиционно е времето, когато стремежът на Сити към трите трофея ги настига: преди три години те загубиха от Челси, след като победиха Борусия Дортмунд в Европа, преди две години отпаднаха от Ливърпул след здрава битка с Атлетико Мадрид. Миналата година те се изправиха срещу Шефилд Юнайтед, тогава отбор от Чемпиъншип, което даде повече възможности на Гуардиола да направи промени и да даде почивка на тези, които се нуждаеха от нея.

В събота обаче испанецът нямаше голям избор и заложи на силен състав. Кайл Уокър, Джон Стоунс, Родри, Бернардо Силва, Кевин Де Бройне и Фил Фодън не стартираха миналия уикенд срещу Лутън, което на теория трябва да означава, че имат повече физически запас. Сити обаче не изглеждаше по най-добрия начин през голяма част от мача, правеше необичайни непредизвикани грешки по време, имаше доста неточни пасове в последната третина, което наруши играта им. Фактът, че „гражданите“ няма да играят отново до четвъртък вечерта, когато е гостуването на Брайтън във Висшата лига, означава, че те трябва да изглеждат доста по-свежи следващия път, когато играят.

Без да се налага да слагат полуфинал от Шампионската лига срещу Байерн Мюнхен в списъка с мачовете си, шампионите могат да се съсредоточат върху мачовете от първенството срещу Брайтън, Нотингам Форест и Уулвърхемптън, които са задължителни за печелене, ако искат да триумфират с четвърта безпрецедентна титла. Гуардиола трябва да намери начин бързо са се справи с умората на своите играчи, защото една грешна стъпка може да даде шанс на конкурентите Арсенал и Ливърпул отново да погледнат смело към голямото отличие. Засега, все пак, всичко си остава в ръцете на Ман Сити.

Хосеп Гуардиола
Манчестър Сити - Челси, Хосеп Гуардиола (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.