Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Турнирът е един, но емоциите са безбройни – това е Шампионската лига

0
Атлетико Мадрид
Атлетико Мадрид - Интер, радостта на "дюшекчиите" след класирането за 1/4-финалите в Шампионската лига (Снимка: БТА)

Испанският Атлетико Мадрид и германският Борусия Дортмунд станаха последните два отбора, които се класираха за четвъртфиналите в Шампионската лига по футбол.

„Дюшекчиите“ отстраниха след изключителна драма миналогодишния финалист Интер след успех с 2:1 в редовното време и продълженията на реванша от осминафиналите и 3:2 при дузпите. Авансът от един гол за испанския тим в редовните 90 минути доведе до равенство 2:2 в общия резултат и последваха продължения и дузпи.

Двубоят на „Сивитас Метрополитано“ бе изгледан на живо от рекордните 69 196 зрители, а гостите първи нанесоха удар чрез Федерико Димарко в 33-та минута, за да дръпна с два гола в общия резултат. Играчите на Диего Симеоне бързо отговориха на удара и изравниха с гол на Антоан Гризман три минути по-късно. Натискът на „рохибланкос“ през втората част даде резултат едва три минути преди края на редовното време, когато резервата Мемфис Депай вкара за 2:1, а в добавеното време мадридчани пропуснаха златен шанс да стигнат до успеха и срещата влезе в продължения. В тях голове не паднаха и се стигна до дузпи, при които за Атлети сбърка само Саул Нигес, докато пропуски за Интер направиха Алексис Санчес, Дави Клаасен и Лаутаро Мартинес.

В другия мач-реванш от осминафиналите в Шампионската лига в сряда вечер Борусия Дортмунд победи нидерландския ПСВ Айндховен с 2:0 като домакин и с общ резултат 3:1 се класира за четвъртфиналите за първи път в последните три сезона. Тимът от Дортмунд няма поражение у дома в Шампионската лига вече девет поредни срещи, което се случва за първи път от 25 години насам.

Попаденията за вицешампиона в Бундеслигата реализираха Джейдън Санчо в третата минута и Марко Ройс в петата минута на добавеното време. Освен ранния първи гол домакините пропуснаха и още няколко възможности да направят аванса си по-солиден преди почивката.

Така в четвъртфиналите на най-престижния европейски клубен турнир ще участват Реал Мадрид, Барселона, Атлетико Мадрид, Арсенал, Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд и ПСЖ. Жребият за четвъртфиналите в Шампионскана лига ще бъде изтеглен в петък, 15 март.

Какво научихме от мачовете в Шампионската лига в сряда?

„Жълтата стена“ отново пламна

Повечето от нас си спомнят времето, когато „Сигнал Идуна Парк“ беше може би най-плашещото място за гостуване в Европа, когато ставаше въпрос за големите европейски вечери. И докато това усещане изчезна в годините след напускането на Юрген Клоп, теренът под „Жълтата стена“ отново изглежда се събужда.

Използвайки домакинската си публика, за да преодолеят ПСВ в сряда вечерта, Борусия Дортмунд ни напомни колко специален може да даден мач на този стадион. Въпреки че може да нямат най-добрия отбор сред тези останали в надпреварата, „Сигнал Идуна Парк“ може да служи като бойно поле за момчетата на Един Терзич, където те могат да бъдат съдник на всеки техен опонент.

Борусия Дортмунд
Борусия Дортмунд - ПСВ Айндховен, "жълто-черните" футболисти поздрвяват феновете си след класирането за 1/4-финалите в Шампионската лига (Снимка: БТА)

Атлетико откри единствения начин да победи Интер

„Нерадзурите“ са безупречни този сезон, като имат само една загуба в Серия А от 28 мача до момента и са с 16 точки пред втория Ювентус, а титлата изглежда почти сигурна.

След като стигна до финала срещу Манчестър Сити миналия сезон, изглеждаше, че това може да е годината, в която Интер ще се насочи към елиминациите като един от големите фаворити за спечелването на турнира.

Но понякога късметът ти обръща гръб и Атлетико Мадрид на Диего Симеоне не е най-приятния опонент в елиминационен двубой в Шампионската лига. „Дюшекчиите“ са били не един път или два пъти в подобна позиция, а когато мачът стигна до продължения, просто вече се усещаше, че по-големият опит на „рохибланкос“ ще си каже думата.

Интер вероятно ще се завърне по-силен, но този сезон изглеждаше като истински шанс да запише името си в историята на надпреварата.

Интер
Атлетико Мадрид - Интер (Снимка: БТА)

Пропуските провалиха атрактивния ПСВ

„Филипсите“ са един от приятните отбори за наблюдаване през този сезон както във вътрешното първенство, така и на европейската сцена. Отборът на Петер Бош се движи по график в Ередивизи, след като е непобеден в първите си 25 мача в първенството и в момента има преднина от 10 точки на върха пред Фейенорд.

В Шампионската лига ПСВ също беше толкова вълнуващ, класирайки се за 1/8-финалите от трудна група в компанията на Арсенал, Ланс и Севиля. Но опитен отбор като Борусия изглеждаше като твърде голяма хапка за нидерландския тим и неслучайно стабилната игра на отбора се разпадаше под натиска в Дортмунд.

ПСВ Айндховен
Борусия Дортмунд - ПСВ Айндховен (Снимка: БТА)

Въпреки това, „филипсите“ създадоха редица шансове през второто полувреме и получиа страхотна възможност да постигнат страхотен резултат, но пропуските се превърнаха в големия им враг в сряда вечер.

Няма да се лъжем, че щеше да бъде приятно да видим как ПСВ отново стига ¼-финалите в ШЛ за първи път 2006/2007, но разликата в класата на двата отбора не можеше да бъде пренебрегната.

Люк де Йонг
Борусия Дортмунд - ПСВ Айндховен, Люк де Йонг (Снимка: БТА)

Той отново е тук

Кариерата на Джейдън Санчо все повече и повече западаше в Манчестър Юнайтед в последните сезони, а скандалът с мениджъра Ерик тен Хаг в началото на тази кампания и лошата форма на крилото бяха капката, след която чашата окончателно преля.

Изненадващо или не, през януари англичанинът се завърна там, където направи име в световния футбол – в Борусия Дортмунд. Това изглежда му повлия повече от положително и започнахме да виждаме познатия ни Санчо.

Борусия Дортмунд
Борусия Дортмунд - ПСВ Айндховен (Снимка: БТА)

С прекрасния си удар от границата на наказателното поле в началото на двубоя, той даде аванс на „вестфалци“ срещу ПСВ. Санчо ни напомни колко добър може да бъде, когато е щастлив и в настроение да прави това, което най-добре умее.

Джейдън Санчо
Борусия Дортмунд - ПСВ Айндховен, Джейдън Санчо (Снимка: БТА)

С попадението си в сряда вечер, Санчо се разписа за втори пореден мач за първи път от ноември 2021-а година. Като цяло, след завръщането си на „Сигнал Идуна Парк“ 23-годишното крило има общо два гола и една асистенци в десет мача във всички турнири.

Това ли ще бъде началото на възраждането на една талантлива кариера?

Атлетико е сред най-добрите отбори в Европа

Този тим просто няма как да изчезне от картата на футболна Европа. Въпреки че заключителните етапи на Шампионската лига са осеяни единствено с грандове, Атлетико Мадрид може да бъде най-нежелания съперник на ¼-финалите.

Виждайки как „Лос колчонерос“ печелят мач с минимален резултата и след изпълнение на дузпи, ни връща спомените за великия отбор на Атлетико от миналото десетилетие, който не само печелеше трофеи в Испания, но постоянно се оказваше прът в колелото на големите отбори в Европа.

След поредното класиране на отбора на Чоло Симеоне за най-добрите осем в надпреварата, си задаваме въпроса: „Има ли наистина разлика между тях, Реал Мадрид, Манчестър Сити и Байерн Мюнхен?“. Можем и спокойно да си отговорим – „Вече не“.

Диего Симеоне
Атлетико Мадрид - Интер, Диего Симеоне (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.