ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

„Магията на ФА Къп“ – кои са най-интересните мачове и защо са толкова специални?

0
Манчестър Сити ликува с ФА Къп
БТА / BTA

Какво по-добро може да има от изпълнен с купища мачове уикенд? Време е за най-стария футболен турнир в света, а именно ФА Къп. Третият кръг на надпреварата представлява ключов момент в състезанието, където се разпалват мечтите за слава и магията на купата се усеща истински. Със събирането на отбори от различни нива на английския футбол, това е ден, в който всичко е възможно. Загова често чуваме и неостаряващата фраза „магията на ФА Къп“.

Съботният ден предлага набор от 19 завладяващи мача. Светлините на прожекторите определено падат върху дългоочакваното дерби на Тайнсайд между Съндърланд и Нюкасъл, което носи нотка на носталгия. Наред с този мач обаче днес ще видим в действие още Челси, Астън Вила и Брайтън, които ще се борят срещу опоненти от второто ниво на футбола в страната Чемпиъншип.


Дербито на североизточна Англия обещава горещи емоции

След почти осем години, разгорещеното съперничество между Съндърланд и Нюкасъл Юнайтед отново е тук, а мачът на „Стейдиъм ъф Лайт“ стартира в 14:30 часа. За последно двата отбора се срещнаха във Висшата илга през март 2016-а година, когато завършиха наравно 1:1. В края на кампанията „черните котки“ се спасиха от изпадане именно за сметка на „свраките“. Година по-късно обаче Съндърланд падна едно ниво надолу, докато Нюкасъл се завърна при най-големите и двата тима се разминаха с нови сблъсъци помежду си.

Оттогава насам се случиха много неща, – Съндърланд дори стигна до Лига 1 (третото ниво на английския футбол), но се завърнаха в Чемпиъншип през миналия сезон, докато Нюкасъл също имаше своите трудни моменти, но тази година игра не къде да е, а в групите на Шампионската лига.

Каква е моментната ситуация на двата отбора? „Черните котки“ са на шесто място в Чемпиъншип и се надяват на завръщане в елита. Нюкасъл пък се свлече до девето място във Висшата лига, след като има само една победа за последните си осем мача във всички турнири и в серия от три поредни загуби в първенството. Момчетата на Еди Хау имат и само една победа като гост през кампанията до този момент.

Със сигурност ни очаква много оспорван и изпълнен с различни емоции сблъсък. Букмейкърът Sesame все пак дава своя глас за победа на Нюкасъл с коефициент от 1.72, докато този за успех на Съндърланд е 4.50. Ставката за равенство, при което ще са наложи преиграване, е 4.00.


Може ли Мидълзбро да изненада хита на сезона Астън Вила?

Втородивизионният Мидълзбро, който се радва на добро представяне в Карабо Къп, където е на полуфинал срещу Челси, се изправя срещу приятната изненада във Висшата лига Астън Вила. Сблъсъкът на Ривърсайд Стейдиъм съживява спомени за отминали срещи, като Вила исторически има надмощие над този съперник.

Отборът на Майкъл Карик е твърдо в средата на таблицата в Чемпиъншип на 12-о място и едва ли ще му бъде лесно срещу възпитаниците на Унай Емери, които направо летят в топ дивизията.

Това е среща, която също поражда носталгия. Боро и Вила за последно се срещнаха в Чемпиъншип през 2019-а година, като днешните домакини не успяха да спечелят нито една от последните си пет срещи с клуба от Мидландс.

Букмейкърската къща Sesame дава сериозно предимство на бирмингамци за победа с коефициент 1.53, докато този за успех на Боро е оценен на 5.50.


Глътка въздух за Челси или поредно разочарование?

Челси, който иска да преодолее проблемите си във Висшата лига, се изправя срещу Престън Норт Енд с надежда да направи сериозен пробив във ФА Къп. Въпреки нестабилната форма на Престън, тимът от Чемпиъншип се стреми да предизвика и да даде сериозен отпор на момчетата на Маурисио Почетино.

Сезонът вече е преполовен, а лондончани заемат едва десетото място във Висшата лига. Въпреки това, „сините“ намират известна утеха в Карабао Къп, достигайки до полуфиналите.

Почетино ще се надява отборът му да има има подобна съдба и за ФА Къп, турнир, в който Челси стигаше неизменно финала в три от последните пет сезона, но така и не успя да вдигне трофея. За последно „сините“ триумфираха през 2018-а година в надпреварата. Сблъсъкът с Престън не трябва да представлява особен проблем по пътя към четвъртия кръг, въпреки че не е най-разумното нещо да кажем, че Челси е на 100% фаворит, предвид представянето му през сезона.

Престън пък е 14-и в Чемпиъншип и също прави разочароващ сезон, губейки четири от последните си пет мача. Двата отбора са се изправяли един срещу друг само два пъти през XXI-и век, като и двете срещи са били за ФА Къп. Естествено, победител в тях беше гръндът от Лондон – 3:1 през 2022-а и 2:0 през 2010-а година.

Според Sesame, Челси си остава на полпозишън за победа с коефициент от 1.21, докато този за Престън е 13.00.


Други вълнуващи сблъсъци от съботния ден противопоставят двойките Милуол – Лестър Сити, АФК Уимбълдън – Ипсуич Таун, Куинс Парк Рейнджърс – Борнемут, Стоук Сити – Брайтън и Уотфорд – Честърфийлд.

Очаквайте утре подробен анализ и на двубоите от неделния ден във ФА Къп.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.