ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Време е за зрелище! Леверкузен и Байерн са готови за голямата битка

0
Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен
Флориан Вирц и Шаби Алонсо от Байер Леверкузен, Хари Кейн и Томас Тухел от Байерн Мюнхен (Снимка: Twitter.com/OptaFranz)

Германската Първа Бундеслига се завръща с новия 21-и кръг този уикенд. Предстоят да се изиграят поредните девет двубоя, които обещават класен футбол, много попадения и страхотни емоции.

Всичко стартира още в петък, когато Борусия Дортмунд открива кръга с домакинство на Фрайбург, но всички погледи ще бъдат насочени към съботната вечер. Тогава един срещу друг ще се изправят първите два отбора в класирането – Байер Леверкузен и актуалният шампион Байерн Мюнхен, който си оспорват титлата през този сезон. Определено това е сблъсък №1 този уикенд не само в Германия, но в цяла Европа.

Не са за подценяване обаче и срещите на Айнтрахт Франкфурт, Борусия Мьонхенгладбах, РБ Лайпциг и Щутгарт, които ще разгледаме по-подробно сега.

Борусия Дортмунд ще затвърждава позицията си в Топ 4 срещу Фрайбург (петък, 9 февруари, 21:30 часа)

„Жълто-черните“ стъпиха накриво преди точно седмица, когато за втори път този сезон не успяха да победят новака Хайденхайм и завършиха при нулево реми. Това спря серията от три поредни победи на момчетата на Един Терзич, които все пак остават на четвъртата позиция, но само с точка повече от петия РБ Лайпциг.

Фрайбург обаче не може да се похвали със същото, тъй като записа две поредни поражения от Вердер Бремен и Щутгарт, с което изостана от местата за Европа и към момента е седми, на три пункта от шестия Айнтрахт.

Кадровите проблеми за Борусия вече отшумяват, като аут за срещата остават единствено контузеният Феликс Нмеча и Себастиан Але, който ще играе финал в Купата на африканските нации с Кот Д’Ивоар, който е домакин на турнира. Под въпрос обаче остава Джейдън Санчо, който пропусна гостуването на Хайденхайм миналия кръг, а отсъствието му определено се отрази на играта на „вестфалци“.

По-сериозна обаче е кризата с контузени играчи в състава на Кристиан Щрайх. Извън строя остават Матиас Гинтер, Даниел-Кофи Киере, Филип Линхарт, Макс Розенфелдер и Кенет Шмид, докато наказан е Мерлин Рьол. Под въпрос до последно пък ще бъде Жуниър Адаму.

Определено победата за Борусия Дортмунд е важна с оглед на позицията на отбора на ръба на Топ 4, а букмейкърът Betano дава гласа си именно за „жълто-черните“ с коефициент от 1.52 срещу 5.70 за Фрайбург. Ставката за равенство е определена на 4.60. След разочароващите резултати на двата отбора в последните мачове тук се очакват попадения, така че коефициентът от 1.57 за гол/гол не изглежда като лоша опция.

Айнтрахт ще продължи борбата си за Европа срещу Бохум (събота, 10 февруари, 16:30 часа)

След добрите резултати в първите си три срещи от новата година, Айнтрахт допусна малко очаквана загуба в гостуването си на опашкаря Кьолн с 0:2. Трябва да се отбележи, че „орлите“ завършиха срещата и двама души по-малко. Това поражение ги остави на шестата позиция и го отдалечи на пет точки от петия РБ Лайпциг, докато Фрайбург изостава на три на седмото място.

Треньорът Дино Топмьолер няма да може да разчита в тази среща на получилите червени картони срещу „козлите“ Нилс Нкунку и Тута, докато с травми са Жуниор Дина Ебимбе и Мехди Лун.

Бохум от своя страна също записа само едно поражение в първите си четири мач за 2024-а година, но битката за оцеляване ще продължи, тъй като отборът е 14-и с шест точки преднина пред позицията за плейоф. Място за отпускане място няма и всяка спечелена точка ще има огромно значение.

Тук букмейкърът Betano залага за победа на домакините от Франкфурт с коефициент от 1.75, докато този за Бохум е 4.65. Равенството пък бива оценено на 3.80.

Борусия Мьонхенгладбах няма алтернатива освен победа над последния Дармщат (събота, 10 февруари, 16:30 часа)

„Жребчетата“ продължават с доста незадоволителното си представяне този сезон. След като на старта на новата година постигнаха страхотна победа над стабилния Щутгарт, последваха три поредни мача без успех, които отново вкараха напрежение около треньора Херардо Сеоане. Борусия се смъкна до незавидната за отбора, който преди няколко години игра в груповата фаза на Шампионската лига, 13-а позиция в класирането с едва пет победи до момента и със само шест точки пред зоната за плейоф за оцеляване.

Лукас Улрих и Томаш Чванчара са контузени, което означава, че няма да играят за Гладбах този уикенд, докато Йонас Омлин остава под въпрос.

Ситуацията с Дармщат остава критична, след като тимът е твърдо последен, но все още има надежди за някакво магическо измъкване, тъй като зоната за плейоф е само не четири точки по-нагоре. Проблемът си остава обаче, че отборът не може да се добре до победа, като остава само с две до този момент. А те датират вече от началото на месец октомври миналата година. Очаква се в състава за този двубой да се завърне българският проектонационал Фабиан Нюрнбергер, който пропусна загубата от лидера Леверкузен миналия кръг заради травма.

Определено Борусия Мьонхенгладбах е фаворит в сблъсъка с коефициент от 1.62, даден от букмейкъра Betano. Този за успех за Дармщат е 5.10, докато ставката за равенство е 4.25.

РБ Лайпциг ще трябва да внимава с коварния Аугсбург, ако не иска да изостане от Топ 4 (събота, 10 февруари, 16:30 часа)

„Червените бикове“ прекъснаха тежката си серия от три поредни загуби за начало на новата година с успех над Унион Берлин преди седмица, но сега няма да става по-лесно, защото сега им предстои неприятно пътуване до Бавария за среща с Аугсбург. Към момента тимът от Лайпциг заема петата позиция и изостава с една от Борусия Дортмунд и ще трябва да си тръгне с трите точки, ако иска да не изостане в битката за Шампионска лига догодина.

Добрата новина за Марко Розе, че няма проблеми нито с контузени, нито с наказани играчи и ще може да разчита на всичко най-добро за този двубой.

Аугсбург пък лъкатуши и не може да намери постоянство във формата си през кампанията. През 2024-а година отборът има само един успех, но беше много близо да открадне точка от Байерн Мюнхен в регионалното дерби преди две седмици. В класирането тимът на Йес Торуп е 12-и с 22 пункта, със седем над зоната за плейоф.

Букмейкърската къща Betano гласува, че победата е по-вероятна за РБ Лайпциг с коефициент от 1.75, докато този за Аугсбург е 4.25. Равенството е определено на 4.15.

Мачът, който може да реши титлата – Байер Леверкузен vs. Байерн Мюнхен (събота, 10 февруари, 19:30 часа)

Най-големият мач за сезон 2023/2024 в Бундеслигата пристига в събота вечерта, когато лидерът в първенството Байер Леверкузен е домакин на рекордьора по титли и актуален шампион Байерн Мюнхен. „Аспирините“ на Шаби Алонсо се стреми да детронира баварците, които спечелиха последните 11 титли в Бундеслигата, като в момента Леверкузен има преднина от две точки пред отбора на Томас Тухел преди голямото зрелище.

По-рано през сезона Леверкузен грабна драматична късна точка в Бавария след ожесточена среща, която завърши наравно 2:2. Отборът на Алонсо остава и единственият отбор в Топ 5 първенствата на Европа, който няма нито една загуба във всички турнири, като с успеха си над Щутгарт за Купата на Германия през седмицата серията набъбна на 30 поредни двубоя без поражение. Байерн пък има две загуби в Бундеслигата към момента.

Домакините получиха тежък удар миналия месец, когато стана ясно, че голмайсторът им Виктор Бонифейс ще отсъства до април заради контузия в слабините. Патрик Шик се завърна, но няма гол в предишните си четири мача, след като отбеляза хеттрик срещу Бохум. Алонсо заложи на силен състав при успеха над Щутгарт, като едва ли испанецът ще прави някакви промени по за събота.

Аут за двубоя остават още Ексекиел Паласиос заради проблем с бедрото, както още Артур, който няма да играе до март поради контузия на сухожилието. Защитникът Одилон Косуну пък ще играе финал на КАН с Кот Д’Ивоар и също няма да бъде на разположение.

Тухел пък ще се радва на завръщането на Ким Мин-Дже в стартовия състав, след като защитникът се завърна през седмицата след отпадането на Южна Корея от Купата на Азия. Конрад Лаймър вече тренира, но не е сигурно, че ще бъде напълно готов да сблъсъка. Неприятен удар обаче е отсъствието на вратаря Мануел Нойер заради проблем в коляното, като за него ще се решава в последния момент. Същото важи и за Серж Гнабри, а със сигурност аут са дълготрайно контузения Кингсли Коман, както още крайните бранители Буна Сар и Алфонсо Дейвис, и новото попълнение Браян Сарагоса, който е болен.

Очаква се в стартовия състав обаче да се завърнат възстановеният Йосуа Кимих и Рафаел Герейро, докато защитникът Даю Упамекано също вече тренира пълноценно. Другото ново попълнение – Саша Боеи може да направи дебюта си като титуляр за Байерн, след като влезе от пейката при победата над Борусия Мьонхенгладбах миналия кръг.

Байерн е свикнал с този тип мачове. През последното десетилетие те имаха подобни сблъсъци и в крайна сметка винаги печелиха титлата. Всъщност баварците на са губили нито един от предишните си 21 двубоя, когато играят първия срещу втория в класирането. Последният път, когато загубиха подобен двубой беше срещу Волфсбург през януари 2015-а година, но дори тогава Байерн спечели титлата с 10 точки преднина.

Въпреки това, нещо просто нещо различно се случва този сезон – Леверкузен просто не може да загуби. В последните няколко мача момчетата на Алонсо се бориха докрай и вкараха няколко решаващи гола в последните секунди на мачовете. Нещо повече, за първи път в историята на Бундеслигата два отбора имат над 50 точки след 20 изиграни двубоя. Това определено може да е най-големият мач на Леверкузен от няколко десетилетия.

Байерн пък може да се превърне в първия отбор след Кьолн през май 2023-а година, който си тръгне с трите точки от „БайАрена“, а това би изстреляло баварците обратно на върха в класирането на Бундеслигата, но това едва ли ще бъде лесна задача.

Едно е сигурно – „БайАрена“ ще бъде бойна арена в събота вечер и може само да седнем и да се насладим на очаквания спектакъл.

Коефициентите на Betano тук изглеждат доста близки, като този за победа на Байерн 2.47, но този за Леверкузен не е много по-висок – 2.65. Ставката за равенство пък е 3.70. Попаденията едва ли ще липсват и коефициентът за гол/гол от 1.42 е изкушаваща опция.

Щутгарт насочва погледа си изцяло върху Бундеслигата (неделя, 11 февруари, 16:30)

Разгледахме доста съботни двубои, но и неделята в първенството предлага любопитни сблъсъци, а един от тях е именно домакинството на Щутгарт на закъсалия Майнц 05. „Швабите“ навлязоха във форма с две поредни победи след същата бройка поражения в началото на календарната година. През седмицата обаче тимът на Себастиан Хьонес отпадна по изключително драматичен начин от Щутгарт за Купата и сега вече ще се фокусира върху вътрешното първенство, където заема третото място с три точки аванс пред четвъртия Борусия Дортмунд.

Аут за двубоя в неделния следобед за Щутгарт ще бъдат Дан-Аксел Загаду и Николас Нартей, които са с контузии, докато Силаш приключи с участието си на КАН с ДР Конго, но не е сигурно дали ще се завърне навреме за двубоя. Голмайсторът Серу Гираси обаче е обрратно в състава и почти сигурно ще вземе участие в срещата.

Майнц пък се нуждае спешно от точки, след като се намира в опасната зона, на предпоследната 17-а позиция, и изостава с три точки от 15-ия Кьолн на мястото за плейоф за оцеляване. Отборът не познава вкуса на победата от началото на месец ноември, а през тази година записа две равенства и също толкова загуби.

Букмейкърът Betano изглежда гласува за победа на Щутгарт с коефициент 1.45 срещу 7.30 за Майнц, а равенството е със ставка 4.45.

Програма за мачовете от 21-ия кръг на германската Първа Бундеслига

Петък, 9 февруари:

21:30 часа | Борусия Дортмунд – Фрайбург

Събота, 10 февруари:

16:30 часа | Унион Берлин – Волфсбург

16:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – Бохум

16:30 часа | Борусия Мьонхенгладбах – Дармщат

16:30 часа | Вердер Бремен – Хайденхайм

16:30 часа | Аугсбург – РБ Лайпциг

19:30 часа | Байер Леверкузен – Байерн Мюнхен

Неделя, 11 февруари:

Неделя, 11 февруари:

16:30 часа | Щутгарт – Майнц 05

18:30 часа | Хофенхайм – Кьолн

Очаквайте в понеделник подробен обзор на всичко случило се през уикенда с мачовете от Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.