Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец смята да продължи хегемонията си над тромавия Локомотив София

0
Лудогорец, Якуб Пьотровски, Квадво Дуа и Ивайло Чочев
Ботев Пловдив - Лудогорец, Якуб Пьотровски, Квадво Дуа и Ивайло Чочев (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

В събота вечер погледите ще бъдат приковани към Разград, където шампионът Лудогорец излиза за поредното си препятствие към 13-ата поредна титла в България. „Орлите“ ще посрещнат на своя „Хювефарма Арена“ отборът на Локомотив София от 17:45 часа в любопитен сблъсък от 25-ия кръг на efbet Лига.

„Зелените“ отново окупираха първото място и имат аванс от три точки пред втория ЦСКА и третия Черно море, който изненадващо допусна поражение в Стара Загора от Берое и пропусна да се изравни с Лудогорец на върха. Важно е да се отбележи, че „орлите“ имат и мач по-малко спрямо двата си конкурента за титлата, след който могат да дръпнат още в борбата за трофея.

Лудогорец
Ботев Пловдив - Лудогорец (Снимка: БТА)

Локомотив София, от своя страна, продължава да лъкатуши и да редува силни със слаби двубои. Столичните „железничари“ не са се отказали да гонят групата между 7-о и 10-о място, като изостават с четири точки от Славия, който към момента е именно десети.

По-рано през сезона двата отбора изиграха атрактивен двубой на стадиона в столичния квартал „Надежда“. Тогава Локомотив поведе в резултата през първата част, но разградчани успяха за 16 минути през второто полувреме да вкарат три гола, за да стигнат до крайната победа с 3:1.

Локомотив София - Лудогорец
Локомотив София - Лудогорец (Снимка: БТА)

Лудогорец не показва и грам слабост, а стабилност и постоянство

Хегемонът в последното повече от десетилетие шампион отново показва това постоянство и стабилност след завръщането на Георги Дерменджиев начело. Показателно е, че „орлите“ са единственият отбор без изпусната точка от началото на годината в първенството. Освен това, Лудогорец се е прицелил в нов дубъл, тъй като ще играе срещу Хебър Пазарджик на ½-финалите в турнира за Купата на България.

В последния кръг разградчани надиграха със завидна, донякъде, лекота коравия тим на Ботев Пловдив насред „Колежа“. Да, разградчани не направиха най-убедителното си представяне, но удариха в точните моменти, което беше напълно достатъчно срещу пренавития, донякъде, пловдивски тим.

Лудогорец, Квадво Дуа
Ботев Пловдив - Лудогорец, Квадво Дуа (Снимка: БТА)

Любопитна статистика след този двубой бе това, че Лудогорец спечели трета поредна победа в първенството с 2:0. Освен Ботев Пд, в предишните си две шампионатни срещи „зелените“ записаха този резултат у дома срещу ЦСКА 1948 и като гост срещу Берое. Така победите на разградчани с този резултат вече са 4. Това е и най-често срещания изход в мачовете на тима – 17,39% от всички резултати в първенството до момента.

Интересно е и това, че победите с 2:0 делят първото място с разгромното 5:0. Лудогорец вкара два пъти през настоящия сезон пет безответни гола на Ботев Bp, а с толкова спечели срещу Етър и Берое като домакин. Следващите най-често срещани развръзки в срещите дотук са 3:1 и 1:0. „Орлите“ спечелиха по 3 пъти с толкова, което прави 13,04% от всички резултати.

Рядко се среща пък и това голмайстор на шампионите да не бъде нападател, а играч в по-задна позиция. Този сезон това е звездата Якуб Пьотровски, който отбеляза 15-ото си попадение от началото на сезона при визитата на Ботев Пд. Само в първенството полякът има 9 попадения от началото на сезона, като се бори за голмайсторския приз с Александър Колев от Крумовград и Георги Николов от Ботев Пд, които са с по 10. Вижда се голямо израстване под ръководството на Георги Дерменджиев, който му даде свобода, подобна на тази, която поучава Джуд Белингам в Реал Мадрид. Пьотровски не играе като нападател, като винаги има таран пред него. Но атакува често от втора позиция, като силният му удар и прецизната му игра с глава често изненадват съперниковата защита.

Якуб Пьотровски и Ехидже Укаки
Ботев Пловдив - Лудогорец, Якуб Пьотровски и Ехидже Укаки (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

За предстоящия мач срещу Локо София наставникът на разградчани обаче ще се справя с някои основни липси по състава. В лазарета на тима вече се присъедини и националът на Бенин Оливие Вердон. Централният защитник получи контузия при победата с 2:0 над Ботев в Пловдив, когато пострада в края на двубоя и ще пропусне домакинството на „червено-черните“.

С доста по-сериозна травма от сблъсъка на „Христо Ботев“ е халфът Тодор Неделев. Той е с частично разкъсване на дългия аддуктор на левия крак. Това е диагнозата на халфа след принудителната му смяна в началото на двубоя. Смята се, че възстановяването на плеймейкъра ще продължи около месец, като отпадна и от плановете на националния селекционер Илиан Илиев. Контузии в Лудогорец продължават да лекуват още бековете Антон Недялков и Марсел Хайстер, както и полузащитникът Иван Йорданов. Не е ясно кога те ще се завърнат на терена.

Тодор Неделев
Лудогорец - ЦСКА 1948, Тодор Неделев (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Външни проблеми ли пречат на Локомотив София и ще видим ли треньорска рокада?

След загубата от Славия с 1:2 през минали уикенд старши треньорът на „железничарите“ Данило Дончич заяви, че „има странични неща“, които обаче „не би трябвало да влияят“. Какви са тези външни проблеми не става ясно, но със сигурност това не е единствената причина за незадоволителните резултати на отбора.

От началото на новата година столичани записаха две победи като гост, но и две поражения като домакин. По този начин се затвърди слабата форма на тима у дома, който няма победа в „Надежда“ в десет поредни двубоя във всички турнири. Последният успех датира от месец от началото на месец август, преди още Дончич да застане начело на отбора.

Данило Дончич
Данило Дончич

Играта на „железничарите“ при сърбина очевидно не върви и недоволството сред феновете расте, което доведе до сериозни слухове, че предстои треньорска рокада. Според различни информации, начело на Локомотив ще застане легендата Красимир Балъков след предстоящата пауза за националните отбори. В 18 мача начело до момента 54-годишният Дончич записа 7 победи, 4 равенства и 7 загуби начело на столичани.

Както стана ясно, „червено-черните“ изостават на четири точки от десетата позиция, а след Лудогорец за отбора няма да става по-лесно, тъй като предстоят домакинство на втория ЦСКА и визита на третия Черно море, преди Локомотив да приеме Берое на 9 април.

Красимир Балъков
Красимир Балъков (Снимка: LAP.bg)

Конкретно, за гостуването на Лудогорец, Данило Дончич няма да може да разчита на няколко основни играчи. Проблемите не са свързани с контузии, а с наказания, като с такова са Красимир Милошев, Симеон Мечев и Ивайло Найденов.

Какъв е балансът в мачовете между двата отбора?

Откакто Лудогорец влезе в елита през 2011-а година, „орлите“ са пълен господар в този сблъсък – 12 победи, 2 равенства и едва една загуба, която дойде през миналия сезон в „Надежда“. Головата разлика е 38:10 в полза на „зелените“.

В Разград шампионите имат седем победи от седем двубоя срещу този съперник при голово съотношение 25:3.

Лудогорец, Ноа Сонко Сундберг
Ботев Пловдив - Лудогорец, Ноа Сонко Сундберг (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Прогноза за двубоя

Тук изходът изглежда ясен – Лудогорец е фаворит на фона на формата си в момента. Локомотив пък е доста тромав и беззъб в атака, докато играта му в защита също не е особено впечатляваща.

Нашата прогноза е „1-ца“ в комбинация с „гол/гол – не“, като букмейкърът Betano е определил коефициента за тази опция на 1.44. Друг вариант е да се заложи на хендкап от „-2“ на Лудогорец, който да спечели с поне три гола разлика със ставка от 1.82.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.