ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец затваря трилогията с ЦСКА 1948 с нова победа към върха

0
Лудогорец
Лудогорец - ЦСКА 1948, (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Кръгът в родната efbet Лига ще предложи на феновете си сблъсък с голям заряд навръх националния празник на България 3 март. В неделя от 17:00 часа един срещу друг, за трети път в последния един месец, се изправят актуалния шампион Лудогорец и финалиста от Купата на страната през миналата година ЦСКА 1948 в среща от 23-ия кръг на първенството на „Хювефарма Арена“.

Двата тима се срещнаха съвсем наскоро, в четвъртък, в ¼-финален двубой от турнира за Купата и отново в Разград. Победител излязоха „орлите“ след победа с 3:1 и по този начин продължиха към полуфиналите, където ще се изправят срещу изненадата в турнира Хебър Пазарджик.


Сега обаче сблъсъкът е за шампионата, където двата отбора продължават да гонят своите цели. Лудогорец иска отново да се изкачи на първото място, което Черно море окупира след победата с 2:1 над Ботев Враца в петък. Разликата е само три точки, но пък разградчани ще имат и мач по-малко от „моряците“, след като изиграят двубоя си с ЦСКА 1948 в неделя.

„Червените“ пък искат да запазят мястото си в Топ 6, като към момента имат преднина от пет точки пред седмия Ботев Пловдив на шестата позиция. Тимът от Бистрица все още преследва и първата си победа от началото на 2024-а година.

Лудогорец няма да отпуска педала от газта

„Орлите“ ще гонят максимума и през този сезон, тъй като продължават борбата си на два фронта на домашната сцена, след като отпаднаха от турнира Лига на конференциите от швейцарския Сервет.

За по-малко от месец Лудогорец изигра цели шест двубоя в четири различни турнира. Ако не броим мачовете от ЛК, където записаха равенство и загуба, отборът се отчете само с победи във вътрешните първенства. Както стана ясно, вече беше победен именно ЦСКА 1948 за Купата, а преди това и във финала за Суперкупата на България. В шампионата пък 12-кратните шампиони удариха в директен сблъсък Черно море и се поздравиха с лека победа над Берое в стара Загора.

Лудогорец
Футболистите на Лудогорец празнуват спечелената Суперкупа на България срещу ЦСКА 1948 (Снимка: БТА)

Сега предстои трети двубой с „червените“ от Бистрица. Интересното е, че това няма да бъде последната среща с този съперник през редовния сезон, тъй като предстои да се изиграе и отложеният сблъсък от осмия кръг на efbet Лига. Показателно да добрата форма на „орлите“ в първенството е, че откакто Георги Дерменджиев се завърна начело на отбора, лудогорци спечелиха осем от деветте си шампионатни срещи, като не взеха пълния комплект точки единствено при загубата с 2:3 от Славия у дома.

За неделния двубой треньорът няма да може да разчита на контузените Марсел Хайстер, Иван Йорданов и капитана Антон Недялков. Последният е преследван от контузии в последните години, като не проведе пълноценна зимна подготовка. Той обаче се очакваше да се завърне за старта на пролетния дял. Това обаче не се случи и сега новите очаквания са, че 30-годишният ляв бек, който може да действа и в центъра на защитата, ще се завърне на терена през следващия месец.

Антон Недялков
Антон Недялков (Снимка: LAP.bg)

Добра новина обаче е свързана със завръщането на фланговия нападател Бърнард Текпетей. Ганаецът не игра срещу ЦСКА 1948 за Купата, след като изтърпяваше наказание, но сега ще попадне в стартовите 11. След силната си игра срещу „червените“ мястото си в титулярния състав ще запази и Тодор Неделев, който отбеляза два гола в мрежата на столичани. Единият от тях беше много красив от пряк свободен удар.

Бърнард Текпетей
Крилото на Лудогорец Бърнард Текпетей в действие срещу ЦСКА 1948 във финала за Суперкупата на България (Снимка: БТА)

Като цяло, не се очаква Дерменджиев да пипа сериозно състава. На върха на атаката ще започне отново Руан Крус, който само за две срещи след подновяването в първенството вкара три гола и записа една асистенция, докато неговият конкурент в атака Квадво Дуа все още няма пряко участие в попадение на разградчани.

Вероятен състав на Лудогорец (4-2-3-1): Серджио Падт – Аслак Фон Витри, Ноа Сонко Сундберг, Оливие Вердон, Сон – Клод Гонсалвеш, Якуб Пьотровски – Бърнард Текпетей, Тодор Неделев, Рик Джонатан – Руан Крус

Руан Крус и Георги Дерменджиев
Лудогорец - ЦСКА 1948, Руан Крус и Георги Дерменджиев (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Ще успее ли ЦСКА 1948 да се измъкне от кризата в Разград?

Тимът на Николай Панайотов завърши миналата година с две поредни победи, но такава обаче не е записал в актива си до момента през 2024-а. Освен двете поражения от Лудогорец за Купата и Суперкупата (след дузпи), „червените“ записаха две разочароващи равенства от 1:1 във Велико Търново срещу Етър, когато изпуснаха победата в добавеното време, и у дома срещу Славия, където още в третата минута останаха с човек по-малко, но съумяха да стигнат до точката.

Клод Гонсалвеш и Емил Ценов
Лудогорец - ЦСКА 1948, Клод Гонсалвеш и Емил Ценов (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

За тима от Бистрица няма да става по-лесно, защото в рамките на три поредни кръга в първенството ще играе и с трите основни конкурента за титлата. След мача с Лудогорец в неделя, столичани ще приемат вицешампиона ЦСКА, след което пътуват до Варна за среща с Черно море преди паузата за национални. Три двубоя, в които тимът на Панайотов, малко или много, влиза като аутсайдер, а в същото време точките на отбора са нужни в борбата си за Топ 6.

Талис Енрике и Якуб Пьотровски
Лудогорец - ЦСКА 1948, Талис Енрике и Якуб Пьотровски (Снимка: БТА)

Тазгодишното представяне на ЦСКА 1948 срещу Лудогорец е в сериозен регрес, спрямо това през миналия сезон. Тогава тимът от покрайнините на столицата не беше победен нито веднъж от шампионите, като направи срещу тях три резултатни равенства, след като „орлите“ неизменно повеждаха първи в резултата – два пъти по 2:2 в Бистрица и 1:1 в Разград. Крилото Радослав Кирилов пък е автор на единственото попадение за „червените“ в Разград в шампионатен двубой – именно хиксът от 1:1 на 13 ноември 2022-а година. Той обаче още не се е разписвал в досегашните 16 мача през настоящата кампания.

Росен Божинов и Якуб Пьтровски
Лудогорец - ЦСКА 1948, Росен Божинов и Якуб Пьотровски (Снимка: БТА)

Треньорът на ЦСКА 1948 ще може да използва Неделко Пишчевич, който беше изгонен срещу Славия, но дефанзивният халф изтърпя наказанието си в мача от Купата. Интересното е, че той вкара на разградчани за Суперкупата, а с този гол прати мача в дузпи. Единственият отсъстващ за тази среща ще бъде вратарят Даниел Наумов, тъй като има споразумение между двата отбора, по подобие на това за Ивайло Чочев. Както е известно, стражът пристигна при „червените“ именно от Разград.

Вероятен състав на ЦСКА 1948 (4-2-3-1): Генадий Ганев – Симеон Василев, Емил Виячки, Реян Даскалов, Джонатан Перейра – Парвизджон Умарбаев, Емил Ценов – Бирсент Карагарен, Талис Енрике, Педриньо – Евгений Сердюк

Рик Джонатан и Бирсент Карагарен
Лудогорец - ЦСКА 1948, Рик Джонатан и Бирсент Карагерен (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Какъв е балансът в мачовете между двата тима в първенството?

До този момент в efbet Лига двата тима са срещнали общо осем пъти, като Лудогорец е записал три победи, докато ЦСКА 1948 – две. В три случая срещите са завършвали наравно, което се случи през миналия сезон.

Конкретно като домакин, „орлите“ и „червените“ са изиграли три мача, в които Лудогорец е записал две победи и е записал едно равенство. Головата разлика е 8:1 в полза на разградчани.

Реян Даскалов и Педро Нареси
Лудогорец - ЦСКА 1948, Реян Даскалов и Педро Нареси (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Прогноза за двубоя

Очертава се трета поредна победа за домакините от Лудогорец срещу този съперник. Двата тима вече се познават до болка заради трите си двубоя в последния един месец и едва ли ще предложат нещо ново, така че успехът за домакините изглежда най-логичен, на което залага и букмейкърът Betano с коефициент от 1.32 за „орлите“.

Разградчани ще търсят бързо победата, така че опцията за над 1.5 гола с коефициент от 1.23 би изглеждала като добър залог. Гостите от Бистрица едва ли ще могат да направят нещо много в атака срещу стабилната защита на Лудогорец, така че и варианта само единият отбор да отбележи гол със ставка от 1.65 е привлекателна опция.

Лудогорец
Лудогорец - ЦСКА 1948, (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.