Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

13-ата поредна титла чука на вратата за Лудогорец

0
Оливие Вердон, Бърнард Текпетей, Диниш Алмейда и Ивайло Чочев
Хебър Пазарджик - Лудогорец, Оливие Вердон, Бърнард Текпетей, Диниш Алмейда и Ивайло Чочев (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

В неделя вечер може официално да кажем, че българското първенство ще има нов шампион. Нов е грубо казано, защото Лудогорец е напът да вдигне за 13-и пореден път шампионската титла, ако победи новака Крумовград на „Хювефарма Арена“. Мачът от първия кръг на плейофите стартира в 17:45 часа и обещава да ни предложи големи емоции.

Статистиката показва, че този сблъсък противопоставя първия срещу втория, като говорим за отбори в най-добра форма. „Орлите“ са в серия от 13 поредни победи в първенството и са на само един мач от изравняване на клубния рекорд по този показател, докато Крумовград няма загуба в последните си 12 двубоя, което е атестат за добрата работа, която върши Станислав Генчев начело на новака в елита. Или по друг начин казано – Лудогорец и Крумовград нямат поражение в шампионата в последните 5 месеца!

Бърнард Текпетей и Рик Джонатан
Лудогорец - Хебър Пазарджик, Бърнард Тепкпетей и Рик Джонатан (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Любопитното в случая също е, че и двата тима загубиха за последно по едно и също време – това се случи в 18-ия кръг на първенството. На 26 ноември миналата година Крумовград губи с 2:3 в гостуването си на Черно море. В същия ден разградчани пък трябваше да приемат Славия, но заради обилния снеговалеж и лошото време мачът беше отложен с 24 часа. Така, на другия ден, Лудогорец отстъпи на „белите“ със същия резултат – 2:3.

Тези две поражения, обаче, бяха бързо забравени и двата клуба не познават вкуса на загубата вече доста голям период от време. Предпоставките за един страхотен сблъсък са налице, а емоциите може да бъдат още по-големи, ако след последния съдийски сигнал „орлите“ вдигнат победоносно ръце като новия-стар шампиони.

Лудогорец продължава да пише история

„Зелените“ ще влязат в мача с Крумовград, намирайки се в серия от 13 поредни победи в първенството, както вече споменахме. Интересното е, че дори да не спечелят двубоя си с новака, Лудогорец може да бъде шампион при определени обстоятелства. В момента разликата между „орлите“ и вторият ЦСКА е 12 точки и 13 пред третия Черно море при оставащи пет кръга до края. Така, ако „червените“ загубят от Левски в голямото дерби в събота, а Черно море не спечели срещу Локомотив Пловдив, то това праща автоматично титлата в Разград още този уикенд.

Рик Джонатан и Бърнард Текпетей
Хебър Пазарджик - Лудогорец, Рик Джонатан и Бърнард Текпетей (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Мачът с Крумовград може да се окаже паметен и заради още едно постижение. Евентуален 14-и пореден шампионатен успех ще вкара този състав на „орлите“ завинаги в историята. Те ще изравнят собствения си рекорд за най-много поредни победи в рамките на един сезон. Точно до 14 Лудогорец стигна през сезон 2017/2018, когато треньор на отбора бе Димитър Димитров – Херо. Серията тогава завърши навръх 70-годишния юбилей на ЦСКА. Най 5 май 2018-а година „орлите“ гостуваха на „червените“, а мачът завърши 0:0.

Така Лудогорец не успя да стане едноличен рекордьор по поредни победи в историята на българския футбол. До 14 поредни успеха веднъж е стигал и Левски, но не в рамките на една кампания. Тя започна през 2003/2004, като в него спечели последните си осем шампионатни мача, след което прибави още шест от първите кръгове през следващия сезон.

Да се върнем обаче в настоящето, където до зимната пауза Лудогорец бе втори във временното класиране след Черно море, но през пролетта отвя конкуренцията, като не загуби нито една точка в 11-те си двубоя. Не трябва да забравяме, че Крумовград нанесе историческо поражение на „орлите“ още в първия кръг на този сезон, печелейки с 3:1 в Пловдив. Впоследствие шампионите се наложиха с 1:0 в Разград, но успехът не дойде никак лесно. Затова и сега очакванията са за здрав сблъсък между отборите в най-добра форма.

Якуб Пьотровски и Стефан Цонков
Хебър Пазарджик - Лудогорец, Якуб Пьотровски и Стефан Цонков (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Капитанът на Лудогорец – Антон Недялков, пък се завърна в игра при победата с 4:0 над Хебър Пазарджик през седмицата в първи ½-финален двубой от турнира за Купата на България. Това бе първи мач за национала след почти пет медеца отсъствие заради контузия. Очаква се в неделя той отново да изведе разградчани с капитанската лента на левия бек. Най-вероятно Георги Дерменджиев ще направи няколко промени в състава спрямо мача с Хебър. Една любопитна статистика показва, че цели четирима от седемте футболисти в Лигата, отбелязали двуцифрен брой голове в редовния сезон, са от състава на Лудогорец – Якуб Пьотровски и Руан Круз с по 11, а Квадво Дуа и Бърнард Текпетей с по десет.

Георги Дерменджиев
Лудогорец - Хебър Пазарджик, Георги Дерменджиев (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Вероятен състав на Лудогорец (4-2-3-1): Серджио Падт – Аслак Фон Витри, Оливие Вердон, Диниш Алмейда, Антон Недялков – Клод Гонсалвеш, Ивайло Чочев – Бърнард Текпетей, Якуб Пьотровски, Рик Джонатан – Квадво Дуа

Ако Лудогорец победи Крумовград, играчите и треньорите обаче няма да вдигнат трофея и да получат златните си медали. Предполага се, че церемонията по награждаването ще бъде организирана за следващото домакинство на отбора, което е срещу ЦСКА, или за последния мач в Разград, който е в предпоследния кръг срещу Локомотив Пловдив. Не е маловажен и фактът, че „орлите“ са в битка и за втори пореден дубъл, тъй като на 99% си гарантираха участие във финала за Купата след успеха над Хебър.

Бърнард Текпетей, Тодор Неделев и Йохан Нзи
Лудогорец - Хебър Пазарджик, Бърнард Текпетей, Тодор Неделев и Йохан Нзи (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Крумовград може да се гордее с постигнатото през сезона

Ако серията от 13 поредни победи на Лудогорец не е някаква изненада за българския футболен запалянко, то фурорът на Крумовград в първия му сезон в елита, е повече от впечатляващ. Отборът от източните Родопи успя да влезе в Топ 6 още в първата си кампания в елита, измествайки в последния кръг от редовния сезон ЦСКА 1948.

През цялата кампания до момента Крумовград показваше доста добри представяния и съвсем заслужено си спечели мястото при най-добрите в плейофите. Показателна бе и победата още на старта на сезона именно над объркания, може би, тогава Лудогорец. Макар да се стигна до треньорска рокада и въпреки по-тромавото начало след идването на Станислав Генчев в края на месец октомври, новаците направиха блестящ край на миналата година и страхотна пролет през тази. Серията им се простира във вече 12 мача без поражение – седем победи и пет равенства.

Крумовград
Крумовград (Снимка: БТА)

Определено мачът в неделя ще бъде по-специален за Генчев, който ще се завърне в Разград с амбицията серията на отбора му да продължи и срещу бившия му клуб. Статистиката показва, че специалистът бе наставник на „орлите“ в 32 шампионатни мача, в които бяха допуснати едва три загуби при 25 победи и четири равенства. С него начело пък новаците са втори в пролетното класиране с 20 точки в десет мача.

Единственият по-негативен аспект в представянето на Крумовград е, че отборът няма успех като гост над тим от Топ 6 през редовния сезон, което обаче може да се промени много бързо.

Станислав Генчев
Старши треньорът на Крумовград Станислав Генчев (Снимка: БТА)

Добрите новини за Генчев по отношение на състава му са свързани със завръщането на Димитър Тонев след изтърпяно наказание, но Вячеслав Велев и Ренан пък са наказани.

Вероятен състав на Крумовград (3-1-4-2): Янко Георгиев – Клайдер Машедо, Божидар Кацаров, Матей Шимич – Жан Пехливанов – Момчил Цветанов, Димитър Тонев, Серкан Юсеин, Джунейт Али – Патрик Луан, Александър Колев

Какъв е балансът между двата отбора в първенството?

Общо Лудогорец и Крумовград са се срещали точно два пъти, като новаците печелят у дома с 3:1 в първия кръг този сецн, а „орлите“ стигат до трите точки на свой терен след успех с 1:0. Головата разлика е в полза на отбора от Крумовград – 3:2.

Крумовград
Крумовград (Снимка: БТА)

Прогноза за двубоя:

Лудогорец е безпощаден в последните месеци и ще излезе пределно мотивиран да си подпечата шампионската корона още този уикенд, като за целта жертвата ще бъде Крумовград. Всички предпоставки сочат към победа за „орлите“ в Разград, а най-вероятно тя ще бъде гарнирана и с няколко попадения.

Букмейкърът WinBet дава общ коефициент за подобна комбинация (победа за Лудогорец + над 2.5 гола в мача) от 1.93.

Руан Круз, Диниш Алмейда и Педро Нареси
Хебър Пазарджик - Лудогорец, Руан Круз, Диниш Алмейда и Педро Нареси (Снимка: Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.