ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Лудогорец извади нов коз за успехи

0
Руан Секо
Снимка: Сайт на Лудогорец

Всичко сякаш започва по мечтан начин за Лудогорец тази пролет, в която шампионът играе на три фронта.

Добрият турнирен резултат в Женева, който запази шансовете на „орлите“ да се класират за осминафинал в Лига на конференциите, бе последван от заслужената победа над Черно море с 3:1 на стадион „Хювефарма Арена“ тази вечер.

Тя позволи на подопечните на Георги Дерменджиев не само да свалят варненци от върха и да се настанят на тяхно място начело на класираното, но и допълнително да повиши още повече увереността в силите и самочувствието на разградчани.

Без съмнение шампионът взе своето с класа, но начинът, по който стигна до трите точки в срещата с „моряците“, наистина бе впечатляващ.

Първо след неубедителното начало и ранния допуснат гол домакините показаха бърза реакция и изравниха.

А след това по подобие на големите отбори демонстрираха търпение и спокойствие и следваха плана на своя наставник, за да нанесат решителния си удар в края на полувремето с два бързи гола, които предопределиха крайния изход.

Руан Секо
Руан Секо (Снимка: Сайт на Лудогорец)

На фона на всичко това е важно да бъде отбелязано великолепното представяне на Руан Секо, който вкара два гола и подаде за третия.

Бразилцът изравни резултата с майсторско попадание, после изведе своите напред и намери Якуб Пьотровски на чиста позиция за третото попадение.

Това безспорно беше най-силния мач кариоката за „орлите“, а още по-хубаво е, че неговата конкуренция с Квадво Дуа като че ли дава нов коз на Лудогорец за бъдещи успехи.

До този момент, след като Дуа се възстанови от тежката травма, бе първи вариант, а Секо по-често влизаше на смяна. Но по-важното в случая е, че Дерменджиев разполага с двама солидни водачи на атаката с хищнически инстинкт пред гола, което от една страна прави треньора спокоен за избора си, а от друга ще е неприятна новина за всеки съперник.

Георги Дерменджиев
Георги Дерменджиев

Срещу тима на Илиан Илиев Секо реализира шестия и седмия си гол в елита през този сезон, като освен днешните два, други четири от петте също са били от изключително значение, тъй като са донесли на „орлите“ 12 точки.

Така че, ако се налага да обобщим, излиза, че когато Руан бележи, Лудогорец бие.

Секо дойде под наем при разградчани през юли миналата година и откри головата си сметка за тях още в първия си двубой за първенство.

В четвъртия кръг той излезе титуляр в дебюта си и порази вратата на Ботев във Враца още в 8-ата минута. Седем по-късно домакините останаха с десет души заради червен картон и след почивката гостите се възползваха от численото си предимство и стигнаха до разгрома с 5:0.

В следващия кръг видяхме римейк на случилото се под Врачанския балкан. Секо пак започна в основния състав и се разписа отново в 8-ата минута, но този път направи безпомощен вратаря на гостуващия ЦСКА Густаво Бусато.

Този гол даде криле на „орлите“, те полетяха и оформиха класиката в дербито.

След няколко кръга Руан за трети път се превърна в главно действащо лице на терена. Това се случи при гостуването на Локомотив в София и след като разградчани губеха с 0:1 след първото полувреме.

Руан Секо
Руан Секо (Снимка: Сайт на Лудогорец)

Предвид резултата, столичани сигурно се надяваха, че може да имат повод да ликуват, но надеждите им бързо се изпариха, след като Секо изригна в 59-ата минута и изравни. След това Клод Гонсалвеш и Кайо Видал също се разписаха и донесоха трите точки.

При гостуването на Левски на стадион „Георги Аспарухов“ пък Лудогорец нямаше право на грешка, тъй като в предния си домакински мач бе изгубил две точки срещу Локомотив Пловдив.

В крайна сметка Левски бе повален само с едно попадение, което бе вкарано от Секо и бе напълно достатъчно за стратегическия успех.

Впоследствие обаче Руан премина през тежък период, след като възстановеният Квадво Дуа поведе атаката, и само веднъж Секо започна титуляр заедно с него. Във всички останали срещи, в които взе участие, бразилецът оставаше резерва.

Но това ни най-малко не промени мнението на спортно-техническия щаб за Руан, след като вече бе спечелил доверието на всички и доказал, че на него може да се разчита.

Затова в Лудогорец не се поколебаха през зимната пауза да откупят правата му, реализрайки изгодна сделка – Нонато стана собственост на Сантос, а в замяна разградчани получиха правата на Секо.

И колко прозорливи са били ръководителите на Лудогорец, се видя още в първия пролетен шампионатен мач, в който Секо избухна за 32 минути до почивката и „потопи“ варненските моряци.

Сега остава само да разберем ще продължи ли и напролет Руан Секо да бъде играчът, който вкарва важните голове и повечето от тях в най-важните мачове.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.