Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Локомотив Пловдив успя да се възроди

0
Оливер Камдем
Снимка: БТА

Отборът на Локомотив Пловдив изигра на високо ниво последните си пет мача и по категоричен начин опроверга скептиците, които побързаха да го отпишат от битката за Европа след загубите от Хебър и Крумовград.

Във въпросните пет срещи „черно-белите“ взеха четири победи и записаха незаслужена загуба от шампиона, а два от успехите бяха срещу другите два най-добри в групата на майсторите.

Всичко това потвърждава, че Локо изглежда възроден, а играчите му с всеки изминал мач повишават увереността в силите си и своето самочувствие.

Търсейки причините за този възход на тима от „Лаута“, със сигурност на първо място те ще са свързани с треньора Александър Томаш, откритието Мичи Нтело и наличието на все повече лидери и огромното им влияние върху съотборниците.

За Сашо Томаш каквото и да се каже в момента, ще бъде малко, предвид перипетите и катаклизмите в клуба, през които премина през есента.

Александър Томаш
Александър Томаш (Снимка: БТА)

За никой вече не е тайна, че Локото бе раздиран от вътрешни проблеми, вследствие основно на финансовия недоимък и нередовните плащания.

Специалистът обаче от една страна запази спокойствие и не обвини никой за страданията, а от друга продължи да мотивира играчите, доколкото е възможно, така че Локо да запази добри изходни позиции за високо класиране напролет.

През зимната пауза пък Сашо не се поколеба да отклони две оферти за работа, една от които от чужд клуб, показвайки, че е верен на черно-бялата идея. Не се оплака и от скромния бюджет, който най-вероятно не му позволи да направи качествена зимна селекция и се съсредоточи върху своите задължения.

В първия пролетен кръг по всичко изглеждаше, че Локо влиза подготвен в първенството, след като спечели на неудобния терен в Кърджали, но после дойдоха двете поредни издънки и отчитайки жестоката програма на Локо, много от футболните хора бяха песимисти, че отборът е в състояние да стигне до четвъртото място.

“Черно-белите“ обаче успяха да надигнат глава и излязоха от деликатното положение с грамотен футбол и четири победи, за които безспорна заслуга има Томаш с правилните си решения – за подготовката на играчите за всеки мач, за стратегиите и за ротациите в състава, както и в хода на двубоите.

Локомотив Пловдив
Локомотив Пловдив (Снимка: БТА)

И докато Сашо демонстрира нагледно, че треньорът е основната фигура в един клуб, един привлечен от него чужденец през януари започва все повече да блести в предни позиции. Мичи Нтело дебютира като смяна срещу Крумовград и в първите си 6 мача с „черно-бялата“ фланелка вкара 4 гола и даде 3 асистенции – повече от добри показатели за един нов играч, който още не се е адаптирал напълно към новата обстановка и стила на игра на Локо.

Белгиецът Нтело обаче загатва, че притежава нужните качества да се превърне не само в трансферна находка, но и в централен нападател, от който Локо дълго време имаше крещяща нужда.

И стигаме до лидерите, тези, които имат най-голям потенциал и най-силни характери, и които са барометър за представянето на един отбор на терена. Колкото повече са те в даден клуб, толкова по-голяма е вероятността той да бъде успешен, и за Локо е привилегия, че покрай доказания Димитър Илиев виждаме и други такива изпълнители, и то във всяка една линия.

Ангел Лясков
Ангел Лясков (Снимка: БТА)

Започвайки със защитата, там са Хорхе Сегура, Оливер Камдем, който на всичкото отгоре реализира и изключително ценен гол за важни три точки, Ангел Лясков и Тодор Павлов.

Последният имаше малшанс да мине през тежка контузия, която прекърши устрема му за известно време, но в замяна на това Тошко се завърна по-силен и предвид стабилните му изяви, не е трудно да се предположи, че е въпрос само на време да стигне и до националния отбор. Особено при този дефицит на централни бранители у нас.

В средата на терена до Илиев е Евандро, който си намери поста през този сезон и е еднакво полезен както при изграждането на атаките, така и при техния завършек, а в нападение пък наред с Нтело прави впечатление положителната промяна при неговия сънародник Бабакар Дион. До момента той има един гол и четири асистенции през втория дял, но по-важно е, че от мач на мач става все по-опасен за противниците и по-полезен за своите.

Ако се налага да обобщим, в момента Локомотив е ярък пример за това как един отбор с далеч по-малко пари от останалите, може да е фактор в елита, да печели срещу водещите и да е нависоко в класирането.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.