Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ливърпул показа на Челси, че титли не се печелят само с пари

0
Върджил ван Дайк с трофея от Карабао Къп
Капитанът на Ливърпул Върджил ван Дайк с трофея от Карабао Къп (Снимка: БТА)

Ливърпул спечели първия си трофей за сезона! „Червените“ заслужиха да вдигнат трофея от Карабао Къп за рекорден десети път. Във вълнуващия финал на „Уембли“ възпитаниците на Юрген Клоп победиха Челси с 1:0 след продължения след гол на капитана си Върджил ван Дайк в 118-ата минута.

Драма, спорно съдийство, отменени попадения, греди, спасявания и сблъсъци между футболисти на терена белязаха големия мач на „Уембли“, за който наставникът на победителите Юрген Клоп не можеше да разчита на цял един отбор и даде шанс на голяма част от младоците. Въпреки това, те не го подведоха и показаха, че са готови да се борят докрай за червената фланелка.

Челси пък отново разочарова своите фенове, а мениджърът на тима Маурисио Почетино загуби и третия си финал като треньор в Англия.


В 14-ата Челси не се справи добре и допусна грешка в изнасянето на топката. Луис Диас бе намерен на чиста позиция и стреля, но Петрович спаси. Шест по-късно лондончани стигнаха до положение. Отбита топка попадна в Коул Палмър. Той стреля изключително опасно, но резервният страж на „червените“ Куивийн Келехър блесна със спасяване.


Малко след това Мойсес Кайседо извърши грубо нарушение срещу Раян Гравенберх. Съдията не отсъди нарушение дори, а нидерландският футболист трябваше да напусне терена с носилка, като Джо Гомес влезе на негово място.

В 32-ата минута лондончани стигнаха до гол, но не бе признат заради засада. Николас Джаксън получи добър пас, след което овладя добре напредна и подаде на Стърлинг, който се разписа. Оказа се обаче, че Джаксън е бил в положение на много тънка засада. В 40-ата Ливърпул отговори, когато Робъртсън центрира към Коди Гакпо и той стреля с глава, но уцели гредата.


В 62-ата минута Робъртсън центрира от пряк свободен удар, а Върджил ван Дайк стреля с глава и не остави шанс на Петрович. Ситуацията бе разгледана с ВАР, а главният съдия прецени, че Уатаро Ендо, който е бил в засада е попречил на Ливай Колуил да се позиционира по-добре и голът бе отменен.


Четвърт час преди края Конър Галахър получи на чиста позиция в пеналта на Ливърпул и стреля, а топката се отби в десния страничен стълб. В 85-ата минута Челси организира отлична контраатака, при която Галахър бе изведен сам срещу вратаря, като стреля с десния крак, но Келехър направи ново спасяване. Секунди по-късно халфът имаше нова възможност да стреля от прекрасна позиция, но прати топката над вратата.


Във втората минута на добавеното време „сините“ като по чудо не отбелязаха. Кристофър Нкунку стреля, но отново Келехър, след това Густо нацели Галахър, а при следващия си опит Нкунку отново не бе точен. Така мачът влезе в продължения.

В 94-ата минута Ван Дайк подаде с глава към резервата Джейдън Данс, който стреля с глава, но Петрович успя да избие точно преди топката да влезе във вратата му.

В десетата минута на второто продължение Цимикас центрира великолепно към Харви Елиът, който стреля, а сръбският вратар на Челси спаси. Данс пък беше изпреварен точно преди да направи добавката. Така се стигна до 118-ата минута, когато след центриране на Цимикас от ъглов удар, Ван Дайк се измъкна и с глава вкара топката във вратата на Петрович и донесе трофея на Ливърпул.


Най-точният капитан за „Последния танц“ на Клоп – Върджил ван Дайк

В най-важните моменти лидерите на терена си проличават кои са. Точно това направи Върджил ван Дайк. Дори трябва да беше последната поява на Клоп на „Уембли“, то неговият капитан гарантира, че германецът ще си тръгне с трофей.

Нидерландският защитник беше солиден в отбрана и организира отбора, когато Клоп беше принуден да играе с млади момчета като Боби Кларк, Джейдън Данс и Джеймс Макконъл. Ван Дайк обаче даде правилния пример и поведе експерименталния отбор на Ливърпул през напрегнатото второ полувреме и продълженията.

Караба Къп може и да не е най-големия трофей във футбола, но си е специален по различни причини. Най-малкото това си беше забележителна победа за Ливърпул. И когато Клоп се нуждаеше най-много от един от най-опитните си играчи, той се изправи и го направи.

Не трябва да забравяме, че през второто полувреме негов гол беше отменен, но нямаше по точен момент той да покаже, че не може да спрян и в сублимния момент този път наистина да отбележи победното попадение. Точно пред феновете на Ливърпул на стадиона.

Върджил ван Дайк
Капитанът на Ливърпул Върджил ван Дайк празнува, след като отбеляза победното попадение срещу Челси във финала на турнира за Карабао Къп (Снимка: БТА)

Незаменим в сърцето на отбраната и един от най-добрите защитници в света, това със сигурност беше трофей, който Ван Дайк заслужаваше да вдигне заедно със своя мениджър.

Юрген Клоп и Върджил ван Дайк с трофея от Карабао Къп
Мениджърът на Ливърпул и капитанът Върджил ван Дайк с трофея от Карабао Къп (Снимка: БТА)

Децата на Ливърпул са много добре

В резултат на всички контузии, отборът на Ливърпул беше омаломощен в последните седмици, което доведе до това във финала няколко тийнейджъри да бъдат хвърлени в дълбокото. Само да отбележим, че „червените“ бяха без основни футболисти като вратаря Алисон Бекер, Трент Александър-Арнолд, Доминик Собослай, Мохамед Салах, Дарвин Нунес, Диого Жота, Жоел Матип и Тиаго Алкантара.

Конър Брадли започна отново като титуляр на десния бек, което си е сериозно признание за таланта, който с представянето си направи, така че отсъствието на Александър-Арнолд не беше една от основните теми за разговор. Той дори беше преместен да играе като дясно крило след контузията на Райън Гравенберх, за която ще стане дума малко по-надолу в текста.

Харви Елиът се издигна с апломб до заместник на Салах, докато вторият вратар Куивийн Келехер показа още веднъж, че е нещо повече от резерва на Алисон с поредното си запомнящо се представяне във финал за Купата на лигата.

От резервната скамейка в края на второто полувреме влязоха тийнейджърите Боби Кларк, Джеймс Макконъл и Джейдън Данс, като последният записа едва второто си участие за клуба. Всички те обаче показаха страхотно самообладание и спокойствие, което се оказа решаващо за успеха на отбора.

Куивийн Келехър – идеалният вратар за финали

Когато беше потвърдено, че контузията на Алисон ще го извади от игра за дълго време, част от феновете на Ливърпул го приеха като истински кошмар. След като пропусна срещу Бърнли поради болест в края на миналата година, а сега получи контузия преди мача с Брентфорд, Алисон вероятно няма да бъде видян с фланелката на Ливърпул до април.

Този период обхваща не само финала ца Карабао Къп, но и осминафиналите в Лига Европа и решаващия мач от Висшата лига срещу Манчестър Сити на 10 март. Бразилецът зададе високи стандарти със страхотните си намеси, че едва ли не без него не се виждаше как мърсисайдци ще постигнат някакъв успех.

Формата на Куивийн Келехер на най-голямата сцена обаче би трябвало да облекчи тежкия удар с Алисон. Е, ирландецът отново се доказа като един от най-добрите втори вратари в света след брилянтно представяне срещу Челси. Той спря по страхотен начин удари на Коул Палмър през първото полувреме и на Конър Галахър през второто, но като цяло 25-годишният страж беше на точното място, когато и да се наложи да се намесва. Спасяването му срещу Галахър, когато англичанинът остана очи в очи с вратаря, беше връхната точка на неговото представяне на „Уембли“.

Макар че Ван Дайк, взе статуетката за Играч на мача, скритият такъв определено беше Келехер, който направи общо девет решаващи спасявания в двубоя.

Конър Галахър и Куивийн Келехер
Вратарят на Ливърпул Куивийн Келехер с чудесно спасяване срещу Конър Галахър от Челси във финала на Карабао Къп (Снимка: БТА)

Съдиите и ВАР отново бяха основни фактори

През целия сезон мачовете на Ливърпул бяха съпътствани от някои меко казано спорни решения на реферите и на ВАР, а в неделя отново изиграха главна роля и взеха две много противоречиви решения.

През първото полувреме беше преценено, че Николас Джаксън е бил в нередовна позиция, преди да асистира на Рахийм Стърлинг да отбележи. Повторенията показаха, че ситуацията е много тънка, а в крайна сметка ВАР реши, че става въпрос за сантиметри.


Най-противоречивото решение дойде в Объркване предизвика и удар с глава на Върджил ван Дайк от пряк свободен удар в 62-ата минута, когато беше отменен гола на Ван Дайк. Нидерландецът засече с глава подаване на Андрю Робъртън, но голът беше отменен след продължителна проверка на ВАР, тъй като Уатару Ендо беше в засада и изглежда пречеше на играта, блокирайки Леви Колуил. Трактовката на съдиите беше, че по този начин бранителят на „сините“ не може да се доближи достатъчно до Ван Дайк, за да се намеси.

ВАР
Главният съдия на финала в Карабао Къп между Челси и Ливърпул Крис Кавана разглежда гола на Върджил ван Дайк с ВАР (Снимка: БТА)

Не бива да подминаваме обаче и ситуацията с контузията на Райън Гравенберх, който беше заменен още в 28-ата минута. В ситуацията Мойсес Кайседо закъсня с влизането си и без никакъв контрол над действията си стъпи върху крака на нидерандеца, което се оказа фатално. Нарисуван жълт картон, но главният съдия Крис Кавана дори не отсъди нарушение. От ВАР също си замълчаха все едно не съществува подобна система в тази ситуация.


Не само, че е това е тежък удар за самия Гравенберх, но е и поредната сериозна контузия, с която Клоп сега ще трябва да се оправя. Няма мач, в който някой футболист на Ливърпул да не бъде контузен или да се случи нещо, което да го извади от двубоя.

Въпросът тук е, че реферите и ВАР трябва да показват еднакъв аршин и да имат последователност. По-рано през сезона, за абсолютно същата ситуация, Къртис Джоунс беше изгонен с директен червен картон срещу Тотнъм. Учудващо е, че сега това дори не бе дадено като фаул, което само подчертава на какво ниво е съдийството в Англия. А после на нас ни се смеят какви са били реферите в България…

Райън Гравенберх
Полузащитникът на Ливърпул Райън Гравенберх беше изнесен на носилка след контузията, която получи вледствие на шпагата на Мойсес Кайседо от Челси във финала на Карабао Къп (Снимка: БТА)

Пропуснат златен шанс за Маурисио Почетино и Челси

Въпреки че във фокуса на вниманието е Ливърпул, което е нормално, няма как да не кажем и няколко неща за Челси. Те обаче, за съжаление, ще бъдат основно в негативен аспект. Това беше рекордна шеста поредна загуба във финали във вътрешните турнири за „сините“, които някога имаха манталитета, който сега притежават „червените“.

Що се отнася до Почетино, неговото чакане за трофей в английския футбол ще продължи. Резултатите му срещу Клоп също предвещаваха подобен развой – той е побеждавал германеца само веднъж в общо 14 срещи помежду им. Това е втората загуба на аржентинеца от Клоп във финали след тази от Шампионската лига през 2019-а година.

Когато Ливърпул остана с половин отбор от деца, се настани чувството, че мултимилионния състав на Челси ще вдигне оборотите и да накаже Ливърпул. Вместо това лондончани бяха като попарени и напълно шокирани от това, което им се случи в допълнителните 30 минути, където бяха тотално надиграни.

Легендата на Манчестър Юнайтед Гари Невил ги нарече „сини бутилки за милиарди долари“. В Англия терминът „bottle jobs“ се използва за отбор, който губи всеки важен мач. И е трудно да се оспори това, като се имат предвид толкова многото пари, които бяха похарчени за футболисти. Това е поредното доказателство за лошото управление на клуба от страна на собственика Тод Боули.

Заемайки място в долната половина на таблицата във Висшата лига и останал само във ФА Къп, какво ли предстои за Почетино и отбора му?

Челси
Разочарованите футболисти на Челси след попадението на Върджил ван Дайк за Ливърпул във финала на Карабао Къп (Снимка: БТА)

Ливърпул отново доказа, че е „ментално чудовище“

Въпреки сериозните проблеми с контузени играчи, нищо не изглежда, че може да спре Ливърпул в момента. Това е доказателство за манталитета, придобит по време на ерата на Юрген Клоп, който вече изглежда точния човек за финалите, които могат да предстоят на отбора през следващите месеци.

Отправяйки се към „Уембли“ без редица титуляри, след които Мохамед Салах, Алисон и Трент Александър-Арнолд, би било разбираемо, ако мърсисайдци бяха загуби финала. Вместо това, те устояха и се справиха с наличното. Доста удобно беше, че точно Върджил ван Дайк, капитанът, който дълги години е определян за играча с най-голям манталитет на победител в отбора, да се превърне в големия герой.

Тези ценни активи вероятно ще бъдат необходими през следващите седмици и месеци, тъй като Ливърпул няма да се спре дотук и иска да добави още три трофея към този, който взеха в неделя вечер. Следващия път се замислите дали бихте заложили срещу тях.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.