Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ливърпул не си научи грешките срещу хаотичния Манчестър Юнайтед

0
Мохамед Салах
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Манчестър Юнайтед и Ливърпул за пореден път направиха истинско зрелищно дерби, в което не успяха да се победят и завършиха наравно при резултат 2:2. Накратко можем да кажем, че мърсисайдци бяха по-добрият от двата отбора почти целия двубой, но в крайна сметка загубиха две ценни точки в битката за титлата.

Срещата започна с отменен гол на Алехандро Гарначо, който преодоля Куивийн Келехър, но попадението на аржентинеца правилно не бе зачетено от ВАР заради засада. Оттам-насетне до края на първото полувреме, на терена имаше само един отбор и това бе този на Ливърпул. Възпитаниците на Юрген Клоп започнаха да натискат сериозно съперника и създаваха положение след положение, като в 23-ата минута усилията им бяха възнаградени след точната интервенция на Луис Диас, който реализира ефектно след отклонена с глава топка от Дарвин Нунес. До края на частта само добрите намеси на вратаря Андре Онана и пропуските на мърсисайдци оставиха резултата 1:0 в полза на гостуващия състав.


След почивката обаче „червените дяволи“ бяха нещо като възкресени след груба грешка на младия Джарел Куанса, който подаде наизуст една топка в центъра. Тя бе пресечена от Бруно Фернандеш, който без никакво колебание почти от центъра стреля в опразнената от Келехър врата. Ливърпул опита да си върне водачеството, но Нунес направи голям пропуск от непосредствена близост. В 67-та минута, противно на логиката на целия мач, играчите на Ерик тен Хаг излязоха с едни гърди напред след изключителен изстрел на таланта Коби Мейно, който не остави шансове на Келехър. В следващите минути Юнайтед бяха по-активни, докато Ливърпул бе в шок.

Коби Мейно
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Коби Мейно (Снимка: БТА)

Все пак, гостите намериха начин да стигнат до изравнителен гол в 84-ата минута. Тогава Мохамед Салах преодоля Онана от дузпа, отсъдена за нарушение на Аарън Уан-Бисака срещу влезлия от пейката Харви Елиът. В добавеното време Диас стреля над вратата от изгодна позиция и така двата английски гранда поделиха точките в поредно зрелище помежду си този сезон, след като миналия месец манчестърци отстраниха съперника за ФА Къп с 4:3 след продължения.

Ливърпул пък загуби две точки за титлата, като остава втори със 71 точки – толкова има и лидерът Арсенал, който обаче е с по-добра голова разлика от мърсисайдци. Шампионите от Манчестър Сити са на третата позиция със 70 пункта. Манчестър Юнайтед е на шестото място с 49 точки, на 11 от четвъртия Астън Вила, който е с мач повече. В следващия кръг „червените дяволи“ гостуват на Борнемут, докато за Ливърпул предстои домакинство на Кристъл Палас, но първо приема италианския Аталанта в първи четвъртфинал от турнира Лига Европа.

Хаосът от ФА Къп се пренесе и във Висшата лига

Само преди три седмици станахме свидетели на истинска класика в най-стария турнир в света, където видяхме цели седем гола. Тази неделя отново двата отбора ни забавляваха, въпреки че паднаха „само“ четири попадения. Ливърпул, както и преди три седмици, можеше да отбележи значително повече, особено през първото полувреме, пропускайки няколко положения, докато Юнайтед не успя да отправи нито един удар към вратата на Келехър.

Отборът на Юрген Клоп трябваше да изиграе второто полувреме просто формално, ако си беше отбелязал положенията до полувремето, но вместо това си тръгна само с точка от „Олд Трафорд“ и то след късна дузпа на Мохамед Салах. По този начин „червените“ отново изостанаха от лидера Арсенал по голова разлика със седем мача до края на сезона.

Още в самото начало видяхме какъв е планът на Ерик тен Хаг, когато Алехандро Гарначо заобиколи Келехър, за да вкара гол в първите 100 секунди. Попадение обаче нямаше поради засада, но посланието беше ясно: нидерландецът беше съсредоточен около това неговият отбор да вкара ранен гол… но не само, че удържа домакините, но и на свой ред в крайна сметка откри резултата в 23-ата минута. Каква пък беше реакцията на Юнайтед след попадението? Повече от пълен хаос.

В отбор с футболисти като Бруно Фернандес и Маркъс Рашфорд, си е престъпление да не ги използваш по най-добрия начин. Това, което направи тези последни две срещи забавни, бяха обаче повтарящите се и странни грешки на Ливърпул при техните контраатаки. Неслучайно и яростта на Юрген Клоп беше показателна за това, когато Юнайтед вкара гол буквално от нищото.

Именно Фернандес се възползва по от грешката на Куанса и матира Келехър от огромна дистанция. Красивият гол на Коби Мейно пък беше демонстрация на индивидуална класа от страна на полузащитника в момент, в който Ливърпул все още се отърсваше от изравнителното попадение. Трябва обаче да отбележим като цяло доброто взаимодействие между Каземиро, Мейно, Алехандро Ганачо и Аарън Уан-Бисака при самото изграждане на гола на младия халф, което беше един от мимолетните моменти на контрол в хаотичната игра на „червените дяволи“.

Статистиката показва, че Юнайтед отбеляза два гола със само два точни удара и с много ниско xG (очаквани попадения), а много хора ще си кажат, че това е било просто случайност. Но понякога това не е точно така. Момчетата на Тен Хаг изглеждаха така, сякаш са шокирали Ливърпул със своите хаотични отигравания. А това несъмнено е било изненада за гостите.

Все още изглежда, че не е дошъл моментът, в който мачовете на Юнайтед и Ливърпул ще се превърнат в „тактически надигравания“, каквито сега практикуват Манчестър Сити и Арсенал. Тези хаотични контраатаки са доста забавни, но футболът е за хора, които трябва да знаят как да си помогнат, за да си осигурят успеха, а не просто да се надяват, че дадена ситуация ще попадне в целта.

Ливърпул пропуска шансове, превърна ли се това в хроничен проблем?

В един от многото шансове за Ливърпул в мача Салах и Доминик Собослай бяха оставени съвсем сами на чудесни позиции в наказателното поле, само чакащи да засекат подаване, но Конър Брадли предпочете да стреля, който беше блокиран и топката излезе в корнер. Това само олицетворява какво представляваше Ливърпул пред вратата на съперника през първото полувреме: страхотен футбол, водещ до много възможности, но без шанс да накаже хлабавата защита на Юнайтед.

Това беше обобщено с единствения им гол за първото полувреме. Ливърпул имаше 15 удара, но само четири в очертанията на вратата, 88 подавания в последната третина и 21 докосвания в противниковото наказателно поле. И все пак, независимо дали става въпрос за Собослай, Салах, Дарвин Нунес или Луис Диас, мърсисайдци бяха доста аристократични пред вратата на съперника, точно както беше миналия месец.

Мохамед Салах
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

С всеки шанс, който пропускаха, „червените“ си връщаха спомените за мача от ФА Къп, когато Ливърпул трябваше рано-рано да увеличи преднината си след обрата до 2:1. Въпреки контрола върху топката и шансовете си, те не довършиха отбора на Ерик тен Хаг и това им струва много скъпо.

Минути след гола на Фернандеш Ливърпул се озова в атака петима на двама в своя полза. По подобен в двубоя за ФА Къп, те не успяха да произведат удар към целта. 19-кратните шампиони пък напълно изгубиха пътя си, когато Мейно вкара второто попадение на Юнайтед. Дузпата на Салах може и да спаси точката, но изглежда, че отборът на Клоп не си беше научил уроците от загубата във ФА Къп. Едно завръщане на Диого Жота може да бъде страхотна новива за отбора, тъй като португалецът е доказвал, че има клиничен завършващ удар.

Диого Жота
Диого Жота може да бъде решението за Ливърпул, когато се завърне от контузия (Снимка: БТА)

Какво се случи при гола на Бруно Фернандеш?

Нека си признаем – Джарел Куанса е истинско откритие за за Ливърпул този сезон. 21-годишният футболист прекара втората половина на миналия сезон под наем в Бристол Роувърс в местната Лига 1. Малцина очакваха, че той ще попадне под светлината на прожекторите толкова бързо, но всеки тест, пред който се изправяше, той го взимаше с отличие.

Това беше, докато той не прецени погрешно един наглед елементарен пас към капитана Върджил ван Дайк. Фернандес се възползва и отбеляза с удар, който прелетя покрай Келехър и изравни резултата. Това беше и общо първия първия удар на Юнайтед в мача до този момент.

До неделя Куанса изглеждаше така, сякаш е играл на най-високо ниво от години. Но сега не е четно той да бъде обвиняван толкова сериозно, особено като се има предвид, че записа едва 11-ото си участие във Висшата лига и то в мач като гост на „Олд Трафорд“. От друга страна няма как да не отбележим, че именно неговата грешка коства, може би, победата на Ливърпул.

За негова радост, Куанса бързо остави грешката зад гърба си и продължи да играе в защита, както го беше правил през цялото време преди това. Това е грешка на млад играч, който не заслужава да бъде човекът, когото да посочим с пръст, ако Ливърпул не спечели титлата. И все пак, след последните седем мача от сезона, това може да се окаже решаващ момент.

В социалните мрежи се появиха коментари, че това му действие не се различава много от грешката на Стивън Джерард, която позволи на Демба Ба да вкара гол за Челси на „Анфийлд“ преди почти точно десет години, а тогава Ливърпул загуби титлата именно в този мач. Има време обаче за мърсисайдци и Куанса да се поправят.

Кога Манчестър Юнайтед ще се научи да се защитава добре при преходите?

Миналото лято Тен Хаг искаше Юнайтед да бъде най-добрият отбор в света при преход от защита в нападение и обратно. Концепцията имаше смисъл предвид профила на нападателите на Юнайтед. „Ние наистина погледнахме в историята на Манчестър Юнайтед, а също и в качествата на нашите играчи. Какви искаме да бъдем? Искаме да бъдем най-добрият отбор при преход в света. Искаме да изненадаме останалите“, заяви Тен Хаг.

Въпреки това, за да бъдеш най-добрия отбор в този аспект, трябва да знаеш как да се защтаваш при тези ситуации. Не става дума само за това да си агресивен, но и да атакуваш пространството, особено когато се изправяш срещу отбор на Ливърпул, който е майстор в този тип игра.

Графиката показва, че има покачване в допуснатите от Манчестър Юнайтед голове при директни атаки на съперника (Скрийншот: TheAthletic.com)
Графиката показва, че има покачване в допуснатите от Манчестър Юнайтед голове при директни атаки на съперника (Скрийншот: TheAthletic.com)

В този мач проблемите на Юнайтед при преходите в защита бяха кристално ясни: несигурно владение на топката, което води до разредена защита и голямо разстояние между нападателите и защитниците, когато Юнайтед се опитва да атакува при установено притежание. Неспособни са да спечелят единобоствата в халфовата линия, а също така се наблюдава и регрес в нивото на контрапресата спрямо миналия сезон.

За да бъдеш най-добрия отбор в света по този показател, трябва да знаеи как да атакуваш противника, но и как да се защитаваш.

Как се представи поредната импровизирана защита на Юнайтед?

Заради проблемите с контузии, Тен Хаг заложи на любопитна задна четворка в лицето на Диого Далот, Уили Камбуала, Хари Магуайър и Аарън Уан-Бисака. Това беше и 26-ата различна защитна конфигурация на Юнайтед този сезон.

Преди началото на мача Тен Хаг каза, че не се интересува от въпроси относно стила на игра на Юнайтед: „Искаме да доминираме с и без топка и да разиграваме отзад“

Ерик тен Хаг
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)
.

Тук обаче изникват няколко проблема. Първо, това може да се каже за редица отбори във Висшата лига. Второ, Юнайтед не изглежда да доминира в играта нито с топка, нито без нея. Трето, няколко отбора, включително Ливърпул, изглеждат много по-добре при изпълнението на подобни действия.

Юнайтед играе с неефективна преса и система за маркиране на играчи в средата на терена, която може лесно да бъде използвана срещу тях. Въпросите се усложняват и от тяхната елементарна настройка при изпълнението на ъгловите удари. Тогава всичко зависи от това дали играч на Юнайтед ще успее първи ще направи контакт с топката. Ако не, всичко се разваля.

Графиката показва къде съперниците на Манчестър Юнайтед атакуват при изпълнение на ъглови удара този сезон (Скрийншот: TheAthletic.com)
Графиката показва къде съперниците на Манчестър Юнайтед атакуват при изпълнение на ъглови удара този сезон (Скрийншот: TheAthletic.com)

Един нагледен пример – Нунес хвана неподготвен Уан-Бисака на първа греда, за да може след това да асистира за гола Диас. Ясно се вижда от графика по-горе, че подаването с глава на Нунес беше в зона, към която са насочват много отбори, когато играят с Юнайтед, който се зщитава в такива ситуации зоново.

В 32-ата минута Алексис Мак Алистър пък изнесе топката към средната линия, докато нападателите на Ливърпул тръгнаха напред. Пасът на полузащитника намери Диас, който пък изведе. Това показва, че са необходими само няколко секунди и няколко подавания на отбори като като Ливърпул, за да преминат от защита до вратата на Андре Онана. Това бе 10-ият път, в който Юнайтед получава 10 или повече удара през първото полувреме на мач от Висшата лига, с което почти изравнява по този негативен показател отбори като Шефилд Юнайтед и Лутън Таун (12 удара).

Естествено, Тен Хаг ще посочи контузиите като основна причина за неспособността на неговия отбор да играе на максимума си. Критиците обаче ще попитат защо е толкова трудно за мениджъра на Юнайтед да избере нещо по-добро от това? И ще бъдат прави.

Луис Диас отново е водеща фигура в Ливърпул

Колумбийското крило беше много критикуван за неспособността му да бележи в противниковата врата, но южноамериканецът отново показа добра форма в решаващите моменти от сезона. Той има пет гола и три асистенции в последните си десет мача в Лигата, както и два гола и една асистенция в последните си три двубоя.

Той беше на точното място, за да даде преднина на „червените“ на „Олд Трафорд“ и, може би, просто нямаше късмет да не донесе победата на отбора, когато не успя да изстреля топката точно във вратата след подаването на Андрю Робъртсън в добавеното време.

Луис Диас
Манчестър Юнайтед - Ливърпул, Луис Диас (Снимка: БТА)

Диас имаше огромно влияние по време на първия си сезон на „Анфийлд“, пристигайки от Порто по средата на кампанията, за да вдъхне живот на атаката на Ливърпул. И той може да бъде жизненоважен в надпреварата за титлата до края на кампанията сега, защото умело комбинира уменията си да създава шансове, да бележи, а също така да се връща и да помага умело в защита.

Салах не може да направи всичко сам, който има нужда от жизненоважна помощ, която в последните седмици се доставя най-вече от Диас.

Салах не спира да наказва любимата си жертва

Това не беше най-добрият мач на 31-годишния египтянин, но той все пак стъпи здраво, когато беше най-важно и с хладнокръвие отбеляза дузпата, за да донесе на Ливърпул точката от мача. Междувременно той създаде много положения за своите съотборници и не може да бъде винен, че те не ги използваха.

С попадението си от бялата точка Салах продължи да наказа любимата си жертва Манчестър Юнайтед. Това беше неговият 11-и гол срещу „червените дяволи“ във Висшата лига, като нито един друг играч не е вкарал повече от него, като вече остави зад гърба си Алън Шиърър, който имаше десет попадения.

Салах е вкарал и цели шест гола на „Олд Трафорд“, най-много от всички играчи по този показател, като изпреварва и Стивън Джерард с пет.

А египтянинът е и първият футболист, който някога е отбелязал гол в четири последователни мача като гост на Манчестър Юнайтед. Това са 14 гола за Салах в само 15 мача във всички турнири срещу „червените дяволи“.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.