ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ливърпул ще се отърсва от кошмара в ЛЕ, Арсенал готов за нова крачка към титлата

0
Мартин Йодегор и Букайо Сака
Капитанът на Арсенал Мартин Йодегор се поздравява с автора на първото попадение за "артилеристите" Букайо Сака срещу Ливърпул на "Емиратс" (Снимка: БТА)

Новият 33-и кръг в английската Висша лига ни предложи цели 22 попадения в шест мача в съботния ден и ще се надяваме да видим подобна резултатност и в последния деен от седмицата. Неделята ще предложи поредните три вълнуващи двубоя с участието на два от отборите, които се борят за титлата, а кръгът ще приключи в понеделник вечер.

Днес ще наблюдаваме лондонско дерби за старт на футболния маратон, последвано от мачовете на Ливърпул и Арсенал. В първия ден от новата седмица пък гледаме изявите и на Челси, който приема борещия се за оцеляване Евертън.

Уест Хем Юнайтед – Фулъм, 16:00 часа

„Чуковете“ претърпяха загуба с 0:2 от Байер Леверкузен в първия четвъртфинален мач от Лига Европа през седмицата. Сега тимът на Дейвид Мойс посреща Фулъм в лондонско дерби, а ако стигне до победата, то Уест Хем ще изпревари Манчестър Юнайтед и Нюкасъл за шестата позиция, но пък ще бъде и с мач повече от двата отбора. Един успех обаче ще вдъхне самочувствие на домакините преди реванша с „аспирините“ следващата седмица.

Фулъм седи удобно в средата на таблицата. Те са на 13-о място и със седем точки повече от Брентфорд, който е само позиция по-надолу. „Котиджърс“ се нуждаят само от пет точки, за да си осигурят напълно оцеляването във Висшата лига за втори пореден път. Хората на Марко Силва имаха абмиции и за класиране в Лигата на конференциите, преди да вземат само една точка в последните си три мача, като са в серия от две поредни поражения.

Предишната среща между двата отбора беше през декември, като Фулъм разгромиха Уест Хем с 5:0.

Дейвид Мойс няма да може да разчита за този сблъсък на Константинос Мавропанос, който бе заменен принудително при поражението от Леверкузен в четвъртък. Джаред Боуен остава под въпрос, след като не е играл в последните два мача на Уест Хем. Вратарят Алфонс Ареола няма да играе срещу бившия си отбор, тъй като продължава да се бори с контузия в слабините, докато Калвин Филипс е аут за около две седмици заради проблем в подколянното сухожилие. Междувременно Марко Силва разполага с напълно здрав отбор, от който да избира състава.

Очакванията са за завързан сблъсък и затова коефициентите за победа на букмейкъра WinBet са толкова близки. Ставката за успех на Уест Хем е 2.55, докато тази за Фулъм е 2.85. Равенството пък се оценява на 3.80.

Ливърпул – Кристъл Палас, 16:00 часа

Ливърпул ще се стреми да продължи да оказва натиск върху своите съперници за титлата във Висшата лига тази неделя, когато посреща Кристъл Палас на „Анфийлд“. Мърсисайдци отстъпиха първото място миналата седмица, когато завършиха наравно 2:2 като гост на Манчестър Юнайтед в дербито миналия уикенд и сега ще искат да се върнат на победния път срещу „орлите“. Катастрофалното поражение с 0:3 у дома от Аталанта в средата на седмицата на ¼-финалите в Лига Европа допълнително внася още напрежение в съблекалнята на „червените“.

Кристъл Палас показа признаци на живот под ръководството на Оливър Гласнър, но все още не е спечелил мач след дебютната победа срещу Бърнли в края на февруари. Лондонският клуб показа потенциала си миналия уикенд срещу конкурента на Ливърпул за титлата Манчестър Сити, но все пак загуби с 2:4, след като остана без сили през второто полувреме на „Селхърст Парк“. След този мач лондончани остават 15-и в класирането със само пет точки преднина пред първия под чертата Лутън.

Ливърпул и Палас изиграха приятен за наблюдаване двубой по-рано през сезона, като „червените“ си тръгнаха с трите точки след победа с 2:1, благодарение на късното попадение на Харви Елиът.

Мениджърът Юрген Клоп получи страхотни новини, след като през седмицата тренировки с първия отбор започнаха Диого Жота, Трент Александър-Арнолд, Алисон и Стефан Байчетич, въпреки че не всички ще бъдат на разположение за Палас. На вратата ще остане Куивийн Келехър, докато Александър-Арнолд е малко вероятно да започне от първата минута, въпреки че се появи в игра срещу Аталанта в четвъртък вечер. Байчетич също беше на резервната скамейка срещу бергамаските и игра отбора до 21 години на Ливърпул в петък вечер. Въпреки това, Жота получи 20 минути на „Анфийлд“ в четвъртък и може да бъде използван като резерва още веднъж този уикенд. Тиаго Алкеентара, Жоел Матип и Бен Доак все още остават извън игра.

Гласнър има доста проблеми с контузии преди пътуването на Палас до Ливърпул, като защитникът Марк Гехи и Шейк Докуре ще бъдат най-големите липси за гостите в днешния мач. Вратарят Сам Джонстоун все още е аут, докато Роб Холдинг, Крис Ричардс, Матеуш Франка и Джесурун Рак-Саки също ще отсъстват. Въпреки това, Хайро Ридевалс може да се пови в игра, след като се завърна към тренировки тази седмица. Гласнър се надява, че ще може да използва и Майкъл Олисе от първата минута, след като записа минута като резерва срещу Ман Сити.

Разочарованията за Ливърпул срещу Манчестър Юнайтед и Аталанта ще дадат надежда на Кристъл Палас да постигнат още една изненада. Рекордът на „червените“ без загуба на „Анфийлд“ вече е в историята и „орлите“ със сигурност разполагат с атакуващите играчи, които да направят живота на „червените“ труден, особено с хора като Еберечи Езе и Олисе. Ливърпул обаче има добра статистика срещу „орлите“ и с помощта на своите фенове ще се стреми да стигне до важна победа в битката за титлата.

Ливърпул влиза като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.21 срещу 11.00 за Кристъл Палас, определени от букмейкъра WinBet. „Хиксът“ тук е определен на 7.50. Попадения на „Анфийлд“ ще има, така че залог за над 2.5 гола със ставка 1.33 е добра опция.

Арсенал – Астън Вила, 18:30 часа

В края на деня може да има отново някои сериозни размествания на върха във Висшата лига, след като преследващият титлата Арсенал приема четвъртия в класирането Астън Вила на своя „Емиратс“. Лондончани се насочват към този кръг от мачове на върха в класирането и контролират собствената си съдба, но едно-единствено пропукване може да ги смъкне дори до третото място, ако Ливърпул спечели мача си срещу Кристъл Палас.

Що се отнася до Вила, съкрушителното равенство 3:3 с Брентфорд преди седмица може да се окаже решаващо за съдбата на отбора в битката за класиране в Шампионската лига. Сега тимът на Унай Емери ще разчита на грешки от страна на Тотнъм Хотспър, след като и двата отбора са с по 60 точки, но „шпорите“ ще имат мач по-малко след този кръг. Първата стъпка встрани стана обаче факт в събота, когато Нюкасъл разби с 4:0 тима на Ангелос Постекоглу и така не му позволи да изпревари бирмингамци.

Мениджърът на Арсенал – Микел Артета, не предложи много актуална информация за състоянието на централния защитник Габриел Магаляеш, който изигра цял мач срещу Байерн Мюнхен (2:2) в първи ¼-финаен двубой от Шампионската лига. Бразилецът получи в самия край проблем, но вероятно ще запази мястото си сред титулярите. Съименникът му Габриел Жезус призна наскоро, че не може да си спомни последния път, когато е играл без болка, но без някакво ново развитие на този етап от сезона, не се очаква да има нови проблеми да стартира от първата минута. Така единствено дълготрайно контузеният Юриен Тимбер остава аут.

Халфът Дъглас Луис, който се смята, че е трансферна цел на Арсенал, ще пропусне сблъсъка днес поради наказание, което може да наложи Емери да прави цялостно разместване в халфовата лития, ако Джон Макгин бъде поставен в по-дълбока роля в полузащитата, за да покрива отсъствието на бразилеца. Бубакар Камара, Емилиано Буендия, Тайрон Мингс и Джейкъб Рамзи остават недостъпни за избор. Малък шанс да попаднат в групата за мача имат Матиш Кеш и Клеман Лангле.

Отсъствието на Луис е огромен удар за Вила, особено ако капитанът Макгин трябва да заеме неговата позиция. Тъй като бирмингамци не са в най-доброто си състояние в последните седмици, Арсенал получава шанса да стигне до голяма победа, която да ги доближи с още една стъпка по-близо до реализирането на мечтата си да спечели Висшата лига за първи път от 20 години насам. „Артилеристите“ също получиха предимството да имат и два допълнителни дни почивка, след като Вила игра в Лигата на конференциите в четвъртък и победи Лил с 2:1 в първи ¼-финален двубой.

Букмейкърът WinBet играе на сигурно и дава коефициент за победа на Арсенал от 1.28, докато този за Астън Вила е 10.00. Равенството пък се оценява на 6.25. Попаденията и тук може да бъдат в изобилие, така че опцията за над 2.5 гола със ставка от 1.44 може да се заложи без проблеми.

Челси – Евертън (понеделник, 15 април, 22:00 часа)

След като регистрира паметна победа срещу Манчестър Юнайтед, Челси трябваше да се задоволи само с равенство 2:2 срещу Шефилд Юнайтед в предишния си мач. По този начин момчетаха на Маурисио Почетино затвърдиха тезата, че постоянството е най-големият проблем на отбора пез целия изминал сезон. „Сините“ заемат незавидната за тях девета позиция и изостават с шест от седмия към момента Манчестър Юнайтед в борбата за местата в Европа и със сигурност ще искат да постигнат важен успех в понеделник вечер.

Сега на „Стамфорд Бридж“ пристига Евертън, като това ще бъде решаващ мач за тях да натрупат инерция, тъй като след това на Челси му предстои сблъсък с Манчестър Сити от ½-финалите във ФА Къп на „Уембли“.

Колкото до Евертън, мърсисийдци показаха добра съпротива в предишните си два мача в Лигата, след като взеха точка от гостуването на Нюкасъл и стигнаха до труден успех над Бърнли. „Карамелите“ обаче бяха наказани с нови две точки от ФА на Англия и сега заемат 16-ото място, само на две точки от опасната зона. Следователно, те трябва да продължат да печелят точки, за да избегнат изпадането. Задачата обаче няма да бъде лесна, защото Евертън не е печелил навън от средата на месец декември миналата година. Освен това, отборът на Шон Дайш има само една победа на „Стамфорд Бридж“ във Висшата лига от далечната 1994-а година.

Контузиите също са проблем за Челси през кампанията и изглежда, че ще продължат до самия ѝ край. Твърдо аут остават Рийс Джеймс, Леви Колуил, Ромео Лавия, Кристофър Нкунку, Уесли Угочукву и Уесли Фофана. Под въпрос пък ще бъдат Аксел Дисаси, вратарят Роберт Санчес, Енцо Фернандес и Бен Чилуел. За гостите единствените сигурни отсъстващи са Деле Али и Люис Дабън, но пък Доминик Калвърт-Люин, Арнаут Данжума, Джеймс Гарнър и Амаду Онана имаха своите проблеми през седмицата и не е сигурно дали всички ще бъдат налични.

Челси получава по-ниския коефициент за победа от 1.75, а този за Евертън е 4.33. Това е според букмейкъра WinBet, който пък слага „хикс“ със ставка от 4.25.

Програма за и резултати от мачовете от 33-ия кръг на английската Висша лига:

Събота, 13 април:

Нюкасъл Юнайтед – Тотнъм Хотспър 4:0

Нотингам Форест – Уулвърхемптън Уондърърс 2:2

Манчестър Сити – Лутън Таун 5:1

Бърнли – Барйтън & Хоув Албиън 1:1

Брентфорд – Шефилд Юнайтед 2:0

Борнемут – Манчестър Юнайтед 2:2

Неделя, 14 април:

16:00 часа | Уест Хем Юнайтед – Фулъм

16:00 часа | Ливърпул – Кристъл Палас

18:30 часа | Арсенал – Астън Вила

Понеделник, 15 април:

22:00 часа | Челси – Евертън

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.