Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски успя да си върне увереността

0
Левски
Снимка: БТА

Победата, която Левски взе срещу Берое, дойде в точния момент, тъй като ще даде нужния импулс на играчите на Николай Костов преди решителните им пет мача от плейофите в първата шестица.

Тези три точки не само прекъснаха черната серия от три загуби поред на „сините“, но ще свалят и напрежението при тях и ще им помогнат да си възстановят психологическото си равновесие, да си върнат увереността в силите и да повишат своето самочувствие.

Патрик-Габриел Галчев
Патрик-Габриел Галчев (Снимка: БТА)

Ако трябва да сме честни, в продукцията на Левски, особено през второто полувреме, се забелязаха някои футболни компоненти, които вдъхват оптимизъм за следващите пет битки.

На първо място е редно да отбележим това, че „сините“ бяха добре подредени, имаха правилни движения и проявиха тактическа дисциплина.

Отделно те разиграваха бързо топката и показаха желание, битка и идеи в опит да преодолеят сгъстената защита на гостите, а за разлика от някои от предиините срещи издържаха физически до края, за което съществен принос има и Николай Костов с направените смени, тъй като те позволиха да се запазят темпото и ритъма на игра.

Приятно бе да се види също как, след като загубят топката, подопечните на Костов опитват да си я върнат по най-бързия начин, като пресират съперника.

Видя се още, че все по-добър става и синхрона в средата на терена между полузащитниците, което оказва позитивно влияние върху изграждането на атаките.

След една от тях падна и гола, когато „сините“ разиграха отлично топката, Асими Фадига се пребори за нея, въпреки че отиде към съперник и с помощта на рикошет излезе на позиция на стрелба и се разписа с прецизен шут.

Марин Петков
Марин Петков (Снимка: БТА)

В хода на срещата пък след влизането на Фабио Лима треньорът постави Марин Петков зад Рикардиньо и на практика рискува с четирима нападатели, търсейки попадение.

Въпреки обаче, че такова бе вкарано, се видя, че това просто е моментен експеримент, и занапред със сигурност Марин ще продължи да играе там, където е силата му и където е най-полезен – на фланга.

Като цяло за Левски е хубаво, че спечели, тъй като по този начин потвърди футболното правило, че във футбола основният критерий са вкараните голове, а не притежанието на топката.

Тъй като един отбор може да владее кълбото в 80 процента от времето, както общо взето се получи с Левски през второто полувреме, но ако не отбележи, няма как да победи.

Обратното също го има – даден тим да се защитава през по-голямата част и след две-контри да стигне до победен гол. Нещо подобно бе на път да направи Берое, който през цялото време беше прибран отзад и се бранеше, но първото полувреме имаше чисто положение, и ако то беше влязо, ставаше по-сложно за домакините.

Редовният сезон обаче вече остава на заден план и след като се знае, че във футбола последните впечатления са най-трайни, какво ще е било първенството за Левски, ще зависи от играта му и най-вече от резултатите в последните му пет двубоя и крайното класиране.

За да се борят „сините“ да завършат четвърти, от голямо значение ще бъде и представянето на техните лидери във всяка една линия. Защото, когато лидерите са на нивото си, те влачат отбора си нагоре, а другите около тях помагат дейно да се постигат целите.

За трима от тези водачи на Левски въпросните пет двубоя предоставят и допълнителен стимул за силни изяви, тъй като в тях Хосе Кордоба, Джавад Ел Джемили и Рикардиньо могат да вдигнат още цените си, ако играят на предела на възможностите си.

Джавад Ел Джемили
Джавад Ел Джемили (Снимка: БТА)

А това би означавало, че през лятото тримата може да бъдат продадени за по-високи суми, като по този начин ще се отблагодарят на Левски, че им даде възможност да бъдат забелязани и да реализират добри трансфери, а от друга страна ще подпомогнат клуба в погасяването на текущите задължения.

В тези пет мача Левски може и да покаже, че е в състояние не само да оказва сериозна съпротива на водещите у нас и да ги поставя под напрежение, но и да печели срещу тях свед като до този момент през сезона „сините“ записаха само две престижни победи – срещу Черно море с 1:0 и Локомотив Пловдив – 3:0, у дома.

В оставащите пет двубоя обаче ще им трябват най-малко три, едната от които задължителна срещу „черно-белите“ от Пловдив, за да могат да се преборят за четвъртото място, което осигурява домакинство в баража за Лига на конференциите.

Обективно погледнато, в спортно-техническо отношение Левски не отстъпва на Локомотив, а и от отборите в първата шестица му нанесе най-голямата загуба.

Класирането на „сините“ обаче няма да зависи само от тази среща, тъй като голямо предизвикателство за тях ще бъдат и другите им сблъсъци.

Досега Левски изгуби два пъти от Лудогорец, записа равен и загуба от вечния враг, и по едно поражение от Черно море и Локомотив.

Срещу Крумовград или ЦСКА 1948, който пък ще попълни шестицата, Левски също не може да се похвали с успех – две равенства с крумовградци и две загуби от тима от Бистрица.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.