ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски улучи момента за нанасяне на трансферния удар

0
Уелтон
Снимка: levski.bg

Отборът на Левски ще направи в близките дни своя удар на зимния трансферен пазар, като продаде Уелтон на Гамба Осака.

Сделката е почти договорена и по всичко изглежда, че ще бъде осъществена, тъй като японците показаха, че имат силно желание да привлекат бразилеца и са готови да платят 2.8 милиона евро за него.

От своя страна пък Уелтон също даде ясен знак, че е приел личните условия на Гамба и е съгласен да премине в този отбор, ако се разбере с Левски.

Говорейки за такава сума, тя при всички положения изглежда перфектна за клуба от „Георги Аспарухов“, тъй като Уелтон все пак играе в българското първенство, а не в някое от водещите в Европа, а и „сините“ го взеха преди 2 години за малко пари и сега ще бъдат на огромна печалба от него.

От друга страна е редно да се отбележи, че тимът от Герена улучи точния момент за този трансфер поради няколко причини.

Уелтон
Уелтон (Снимка: levski.bg)

Първо, Левски не се бори за титлата напролет и може да си позволи да се раздели със своя най-добър и конвертируем играч при оферта, удоволетворяваща едновременно както клуба, така и играча, а такава вече е постъпила.

Второ, договорът на Уелтон изтича в края на тази година и нямаше гаранции, че той ще го поднови през лятото. Хипотетично, ако не го бе направил, нападателят имаше право да преговаря с други тимове през есента и да подпише евентуално предварително споразумение с някой от от тях, като впоследствие премине в него без пари, след като му изтече контракта с Левски.

И трето, едва ли български клуб, който и да бъде той, би отказал 2.8 милиона евро за играч, като се знае на какво ниво е футбола ни.

Още повече, че в Левски вероятно са отчели какво се случи при една такава голяма оферта – над 2 милиона евро, която бяха получили преди време и за Хосе Кордоба. Тогава „сините“ не пуснаха защитника, тъй като се надяваха, че той може да поскъпне.

Уелтон
Уелтон (Снимка: levski.bg)

Но за съжаление панамецът се контузи и цената му падна драстично, така че „сините“ вероятно са взели това предвид при предложението към Уелтон. Последният също получи травма през есента, заради която пропусна важни мачове и няма гаранция, че това няма да се повтори, след като във футбола никой не е застрахован от контузии.

И след като Уелтон скоро ще е минало за Левски, е редно да видим кой може да го замести отляво в атаката през пролетния полусезон.

Вариант това да бъде нов чужденец, е закономерен, но такъв трансфер ще отнеме време, тъй като въпреки че Левски ще разполага с достатъчно пари от трансфера на Уелтон, едва ли ще инвестира по най-бързия начин част от тях в първото или второто му предложено ляво крило само защото то трябва веднага да замести напусналия.

Може да се предположи, че в Левски сигурно ще изчакат да изберат най-доброто от това, което агентите им предлагат, след като по профил и харектеристики ще търсят подобен играч на Уелтон, който да дава гаранции, че хем може да е полезен в атака, хем един ден също да бъде продаден изгодно.

Това означава, че такъв вероятно би бил привлечен в хода на пролетния дял или за следващото първенство.

Дотогава първи и единствен вариант за заместник на Уелтон изглежда Марин Петков. 20-годишният юноша на клуба, който през последните години минава за един от най-перспективните играчи на „сините“ и стигна дори до националния тим на България.

Марин Петков
Марин Петков (Снимка: levski.bg)

Но до този момент Марин никога не е бил със статут на твърд титуляр и никога например не е започвал например в няколко мача поред в основния състав, след като на него все се гледа като играч за бъдещето.

Сега обаче като че ли му се отваря шанс да заиграе по-редовно и ако го получи, от него зависи как ще ще възползва от възможността.

Макар и доста различен по стил на игра с Уелтон, Петков е бърз, техничен и повратлив. И ако съумява да търси топката на скорост, може да си осигурява пространство, да създва напрежение по левия фланг и трудно да бъде удържан, след като е минал зад гърба на десния бек.

Такива пасове към Марин могат да идват основно от Джавад Ел Джемили. Играч, чиято сила е зад нападателя, полузащитник, който е подвижен, добър технически и с добър интелект, и който умее да покрива определени зони от терена.

Не на последно място Ели Джемили е майстор и на така наречения камшичен удар във футбола, който е присъщ за по-ниските играчи. Тъй като при тях центърът на тежеста е по-надолу, те правят ситни крачки и бият от „коляното надолу“. С подобни шутове Джавад вече вкара няколко страхотни попадения през първия дял.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.