Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Накъде сега за Левски, г-н Костов?

0
Николай Костов
Черно море - Левски, Николай Костов (Снимка: levski.bg)

Изненадващо или не, Левски допусна трета поредна загуба в първенството, след като отстъпи с 1:3 в гостуването си на Черно море във Върна през изминалата събота. Така „сините“ продължиха с „чудесното“ си представяне срещу лидерите в шампионата (поражение с 1:5 от Лудогорец и 0:2 в дербито с ЦСКА преди този мач). 26-кратният шампион изпадна не в криза, а в тежък нокдаун, от който изход е трудно откриваем.

Нека преди всичко, обаче, да направи кратка ретроспекция на случилото се на „Тича“. Черно море успя да излезе напред в резултата в 39-ата минута, когато Илиан Илиев-младши комбинира вдясно от себе си с Васил Панайотов. Опитният халф центрира по земя към наказателното поле на Левски, където Исмаил Иса се промуши между Хоакин Фернандес и Кристиан Димитров, за да засече топката и да опъне мрежата зад Иван Андонов.

До почивката „моряците“ имаха още няколко опасни ситуации, а „сините“ се лутаха по терена, но все пак не допуснаха ново попадение. Напротив, Левски започна ударно второто полувреме, като “ възстанови паритета още в 51-ата минута. Патрик-Габриел Галчев напредна по дясното крило и сви топката за Марин Петков, който на свой ред изведе Рикардиньо зад Живко Атанасов. Бразилецът стреля ниско по земята с първото си докосване, за да пусне топката покрай Иван Дюлгеров и да реализира изравнителния гол.

След това обаче на терена имаше само един отбор и не е нужно да отбелязваме кой е бил той. В 67-ата минута Мазир Сула изведе Исмаил Иса в коридор. Опитният нападател стреля с първото си докосване, след като излезе очи в очи с Иван Андонов. Вратарят на „сините“ успя да избие топката, но Андреяс Калкан направи добавка и реализира в опразнената врата на Левски.

За да бъде пълен разгромът, Черно море вкара и трети гол във вратата на Левски в 81-ата минута на срещата. Хоакин Фернандес, който имаше вина и за първото попадение на домакините, допусна груба грешка, подарявайки топката на Мазир Сула, който изведе Атанас Илиев сам срещу Иван Андонов. Нападателят на варненци не трепна и пусна топката покрай младия страж на „сините“ за крайното 3:1.


С успеха, който беше 14-и на „Тича“ от 15 мача през сезона, Черно море събра 61 точки и излезе на второ място, след като изпревари ЦСКА. Левски си остава на незавидното пето място с 51 точки.

Ако в мачовете срещу ЦСКА и Лудогорец, „сините“ показваха що-годе прилична игра през първото полувреме и успяваха да изравнят, то този път нещата се промениха, но не доведоха до очаквания резултат. Ако Левски е играл равностойно, както казва треньорът Николай Костов, то защо отборът за първи път в богатата си история губи три поредни двубоя и инкасира 10 попадения във вратата си. До момента „сините“ бяха инкасирали най-много девет гола в три поредни срещи. Това се случва през сезон 1985/1986, когато губят срамно с 3:6 в София от Ботев Враца, а след това и от ЦСКА с 1:3, но преди това завършват при нулево равенство с Локомотив София и не стигат до три поредни загуби. Има и още един случай, в който столичани допускат девет попадения в последователни срещи. Това е през 1962-а година, когато в края на сезона побеждават ЦСКА с 6:3, но след това губят срамно с 1:6 от Ботев Пловдив у дома.

Николай Костов
Черно море - Левски, Николай Костов (Снимка: БТА)

За последно столичани записаха три поредни поражения в шампионата през 2021-а година, когато в началото на първенството загубиха последователно от Славия с 1:2 на „Герена“, с 0:2 от Ботев във Враца и с 0:2 у дома от Арда.

Къде обаче се крие тази „равностойна“ игра и защо тя е най-голямата заблуда за хората в клуба? Еми, това дава повод за треньорското ръководство да каже: „Да, играхме добре, следващият път повече“. Сиреч, надграждаме. Но над какво? Да не би Левски да се готви за три ударни победи над Лудогорец, ЦСКА и Черно море в плейофите. Би било наистина хубаво, но едва ли и най-големите оптимисти, сред феновете на „сините“, вярват, че това ще се случи… И още нещо, което Левски затвърди – да допуска голове в заключителните минути на двубоите си. До момента през сезона столичани инкасираха 26 гола, като цели 17 от тях са дошли през вторите 45 минути, седем от които са паднали в периода от 76-ата до 90-ата минута на мачовете. Тоест, в най-важните моменти от срещите, възпитаниците на Костов рухват тежко.

Марин Петков и Цветомир Панов
Черно море - Левски, Марин Петков и Цветомир Панов (Снимка: levski.bg)

Именно тук трябва да дойде работата на старши треньора да мотивира и накара футболистите си да направят всичко, за да избегнат поне загубата. Дори не говорим за победа, каквато трябва да е целта пред Левски във всеки мач. Явно, обаче, това не е в плановете конкретно на този Левски. Николай Костов не е известен като голям мотиватор, като по пресконференциите и интервютата му си личи ясно, че не е много словоохотлив и обръщаше повече внимание на своите кичури по косата. Обяснението му за загубата на „сините“ във Варна бе следното:

„Левски отстъпи на Черно море, защото допусна втори гол. До втория гол имахме добро представяне. Имахме добри взаимодействия, които всяваха паника и очаквахме да отбележим втори гол и да спечелим мача. Противникът се възползва от грешките ни. При нас е феномен и всички наши грешки се наказват с гол … Имахме план за този мач. Колкото и да прозвучи надменно от моя страна бяхме по-добрия отбор в този мач до последните 15 минути, когато рухнахме. Стана 3:1 и разбрахме, че няма как да обърнем резултата. Получихме голове в моменти, в които очаквахме да отбележим ние“.


Да, Левски имаше тук-там по някой проблясък в играта си, но освен притежанието на топката, „сините“ не водеха по нито един друг по-важен показател. Имаха по-малко удари, макар че точните бяха по-равно. Очакваните голове (xG), обаче, бяха със стойност 1.55 срещу 0.33 в полза на Черно море. Показателното е също, че столичани са загубили владението на топката в цели 125 случая за един мач. За да приключим с негативните статистики, за четвърти път в историята си Левски губи с 1:3 от този съперник, след като преди това „сините“ инкасират поражения с това цифрово изражение през 1971-а,1978-а и 2011-а година. За „моряците“ това е и най-изразителната победа над столичани.

Та, да се върнем на г-н Костов с неговите феномени. Левски е отбор, който трябва наистина да всява страх и респект у съперника още с излизането си на терена. Този тим обаче е нещо много различно – надменен, наивен и попадащ изключително лесно в поставените от опонента капани. Оттук следват и изпълнителите на терена, които е довел 60-годишният треньор. През зимата бяха взети петима нови играчи по негово лично настояване и не изглежда много ясно как подобни футболисти заслужават да носят синия екип.

Хоакин Фернандес
Черно море - Левски, Хоакин Фернандес (Снимка: levski.bg)

Вече споменахме за грубата, може би е меко казано, грешка на Хоакин Фернандес, който уж беше взет за заместник на Хосе Кордоба. Оставям този трансфер на футболист от втора уругвайска дивизия без коментар, защото не мисля, че е нужен. Друго любопитно име е това на Евертон или там, както е известен – Куршума, пристигнал от Серия „C“ на Бразилия. Втори скандален трансфер. Не искам да казвам лоша дума Фабио Лима, защото момчето показа някакъв потенциал, но контузията му попречи да видим наистина какви качества има в най-тежките мачове на Левски. Колкото до Патрик Мислович и Карлос Охене, с цялото ми уважение към споменатите отбори, просто играчи за тимове от ранга на Крумовград, Арда или Хебър Пазарджик, откъдето дойде вторият. Няма да споменаваме и факта, че едно от летните попълнения – Асими Фадига, почти не помирисва терен през пролетта…

Карлос Охене и Васил Панайотов
Черно море - Левски, Карлос Охене и Васил Панайотов (Снимка: levski.bg)

Наистина е истински феномен как Николай Костов все още е треньор на Левски, след като е пълно недоразумение що се отнася до селекционния процес. През лятото пък му бяха обещани поне петима нови играчи. Ако са от същия калибър, успех! Извиненията и думите на мажоритарния собственик Наско Сираков, че треньорът вече няма да се обръща към пейката и да види, че няма кого да пусне да обръща мача, са просто прах в очите. Да, Левски поведе с един гол в най-големия си мач срещу НАП, но все още сме едва на полувремето и клубът далеч не е приключил с този сблъсък.

Трябва обаче да отбележим и още нещо – изявлението на Сираков от миналата седмица, в което той заяви, че „сините“ нямат нужда от спортен директор. Легендарният голмайстор едва ли не обяви, че всичко в спортно-технически аспект е на ниво и Левски ще гази наред съперниците си. Последните три мача напълно го опровергаха, но наградата за това ще бъде… нов договор за Николай Костов, който може да изстреля Левски в нова орбита… Тази приказка вече сме я чували и не върши работа за пред никого.

Наско Сираков
Наско Сираков (Снимка: БТА)

Сега Левски се нуждае от непоколебимата подкрепа на своите верни привърженици. Явно обаче и на тях им е писнало, защото „Герена“ може да бъде доста по-тиха от обичайното в събота, когато за 26-кратните шампиони предстои последния мач от редовния сезон в първенството. Привържениците на Левски от „София Запад“ обявиха, че ще предприемат действия след третата поредна загуба на любимия си отбор и така Сектор „Б“ на стадион „Георги Аспарухов“ ще остане празен за домакинството на Берое тази събота. От „Левски – София Запад“ се обявяват против „гаврата на ръководството“ с вековния клуб.

„Кръг след кръг петната върху най-обичания отбор в България стават все повече и повече. Стигнахме до момент, в който знайни и незнайни отбори се подиграват с нас на терена, а публики с нулева идентичност и репутация да се давят във виковете си: „Още, още…“, пишат феновете.

Те са категорични, че е дошло време за действия. Първото от тях ще бъде бойкот на мача с Берое идния уикенд.

Фенове на Левски
Фенове на Левски (Снимка: LAP.bg)

„Ние винаги сме били плътно зад отбора, както в България, така и в Европа. Правим така, че навсякъде да бъдем домакини. Въпреки безидейната игра и трагикомичното поведение на терена, стадионите в България едва ни побират, колкото и допълнителни сектори да ни отпускат, но търпението ни приключи. Затова в събота, 20 Април – сектор Б остава празен!“.

Ще приключим тематично – когато най-вярната публика в България, която е в основата на това отборът ти да не фалира или да сложи тирета, кавички и запетаи, се отказва да подкрепи любимците си в поредния тежък момент, значи клубът не е в криза, а вече истински е разрушен…

Николай Костов
Черно море - Левски, Николай Костов (Снимка: levski.bg)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.