ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски избира между двама за нов треньор

0
Левски
Снимка: БТА

Както се очакваше, Николай Костов вече не е треньор на Левски. Решението е взето от Управителния съвет и според колегите от temasport.com ще бъде обявено всеки момент.

До края на сезона „сините“ ще се водят от Елин Топузаков, който изпълняваше същите функции и след напускането на Станимир Стоилов миналата пролет.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Относно абдикацията на Костов, е важно да се отбележи, че тя бе очаквана и въпросът беше само дали ще се случи тази седмица, до края на първенството или след него.

Защото, след като си наставник на Левски и си записал четири загуби в четири поредни срещи с отборите пред теб в класирането, две от които във Вечното дерби, нямаш моралното право да останеш на поста.

Така че дали Костов щеше да си тръгне сам или шефовете да го махнат, бе формалност, след като стана ясно, че неговото бъдеще е далеч от „Герена“.

Безспорно е обаче, че Николай Костов имаше и хубави моменти начело на Левски, свързани най-вече с миналото лято, когато след дълги години тимът стигна толкова далеч в Европа.

Както и в началотго на тази пролет, в която постигна серия от победи и изглеждаше, че е напълно възможно да се намеси в битката за третото място и директно класиране за Европа.

Последва обаче необяснимия срив, започнал с унизителна загуба с 1:5 в Разград и последван от поражения от вечния враг и другия тим в тройката край морето. Изстраданата победа над Берое даде глътка въздух, но след втория удар, който тимът от „Герена“ получи от ЦСКА, вече всичко бе ясно.

Николай Костов
Николай Костов (Снимка: БТА)

Просто нямаше как след такива катастрофални резултати за толкова време един треньор на Левски да продължи работата си, след като очевидно е изгубил контрола в съблекалнята и отборът губи наред от водещите у нас.

И ако Костов вече е минало за Левски, не е трудно да се предположи, че и Елин Топузаков ще е само временен вариант до лятото, дори и да класира тима за Лига на конференциите.

При това положение е логично да се коментират и обсъждат вариантите за нов наставник на Левски, и през последните дни в социалните мрежи и публичното пространство се въртят няколко имена.

От тях като че ли най-подходящи за овакантения пост изглеждат Димитър Димитров и Станислав Генчев, които вече са били свързани със „сините“.

Херо че бе начело на Левски през пролетта на 2000 година и постигна дубъл, печелейки шампионската титла и Купата на България. Въпреки тези два триумфа обаче, той не остана при „сините“ след онзи сезон, тъй като отказа предложението да е помощник-треньор на Люпко Петрович.

Още оттогава обаче надделява мнението, че Димитров има недовършена работа в Левски и ако се получи втори шанс, е вън от съмнение, че ще даде всичко от себе си да оправдае доверието, още повече, че предвид годините му това може да бъде и една от последните му треньорски изяви.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Що се отнася до Генчев, той прави феноменален сезон с Крумовград, след като пое новака в групата на майсторите през октомври миналата година и под негово ръководство отборът се намира в серия от 13 мача поред без загуба – 7 победи и 6 равенства, и продължава участието си в първенстното с плейофи в първата шестица.

Това категорично доказва, че Станислав има треньорски потенциал, а отделно той е и юноша на Левски и е два пъти шампион с клуба и четири пъти носител на Купата на България, което означава, че синята кауза и идея не са му чужди.

Генчев е натрупал и опит в бранша, след като три пъти е водил Лудогорец, макар и временно, а после и Етър, Локомотив София и Ботев Пловдив.

Според експерти 43-годишния Станислав Генчев е сред най-перспективните български треньори и ще е пределно амбициран да се справи с най-големите предизвикателства в България, едно от които със сигурност е Левски.

Ако Генчев получи поста, негов помощник ще е легендата на Левски Живко Миланов, който бе един от любимците на синята агитка и заради верността, която показа към Левски преди 3 години – да го поеме в най-трудния момент, продължава да се ползва с уважението и обичта на симпатизантите на клуба.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.