ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски иска да печели с хубав футбол

0
Рикардиньо
Снимка: БТА

След успешния старт в Благоевград настроението сред играчите и феновете на Левски е приповдигнато и в събота от 17,45 часа те ще продължат да бъдат едно цяло и в домакинския мач с Арда на стадион „Георги Аспарухов“.

Подопечните на Николай Костов са наясно, че победата над Пирин няма да има никаква стойност, ако не бъде затвърдена с три точки и в сблъсъка с кърджалийци, и затова ще дадат всичко от себе си, за да ги спечелят. Тяхната публика също ще им помогне, както винаги го прави, като напълни трибуните и се превърне в традиционния 12-и играч на „сините“.

Най-важното в момента обаче е, че в първия си официален мач за тази година Левски показа, че има играчите и отбора, за да изпълни една от основните си цели напролет – да играе по-хубав футбол. Получава ли се, Левски ще изпълнява и преназначението на футбола – игра, която е създадена да носи радост и удоволствие на хората.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

В този контекст е редно да изтъкнем и позитивните неща, които футболистите на Костов направиха срещу благоевградските орлета, и които загатват за налагане и утвърждаване на един приятен стил на игра.

На първо място впечатли движението на футболистите с топката и без топка и стремежът да си подават топката и да си я подават бързо, което е радващо.

„Сините“ търсеха бързо да се откриват, търсеха и пространствата, а нападателите тръгваха директно към защитниците, а не ги заобикаляха.

При движението на топката и отиграването й имаше също и мисъл, защото е важно къде я подаваш, тъй като при подаване напред се вкарва скорост и по-бързо се превзема разстояните.

Като цяло играчите на Левски се опитваха да практикуват рационален футбол, търсеха топката на скорост и се стремяха да стрелят към вратата при всяка тяхна бърза или постепенна атака.

Цунами
Цунами (Снимка: БТА)

Това също е важно, тъй като дори и да не вкараш гол след завършващ удар, това ще позволи на футболистите да се върнат спокойно назад и да се подредят. Освен това, когато „сините“ завършват атаките с удари, защитниците на съперника ще излизат по-напред в опит да ги спират и така ще освобождават пространства, в които левскарите могат да стигат до така желаните разигравания с индивидуални технически действия.

Освен всичко друго „сините“ пресираха и в по-предни позиции, като по този начин затрудняваха домакините в изнасянето на топката.

Не на последно място Николай Костов също беше подредил добре своите и всеки изпълняваше това, което му е поставено като задачи.

Направи също впечатление, че повечето атаки на Левски се получиха след добри разигравания. „Сините“ не изритваха топката напред и не търсеха грешки на противника, а търсеха празни пространства след комбинации помежду си.

Изобщо като за първи мач Левски намекна как иска да играе занапред – да задържа трайно топката, да тръгва в атака и да търси дълбочина със скорост.

В Благоевград се видя още, че четирима играчи на Левски дават заявка да се превърнат в новите лидери на тима. Това са Марин Петков, Фабио Лима, Асен Митков и Патрик-Габриел Галчев.

Петков е бърз и рязък, и умее да излиза на добри позиции, а голът, който отбеляза, неминуемо ще повиши увереността и самочувствието му.

Марин Петков
Марин Петков (Снимка: БТА)

Лима има безспорни качества, скоростна техника и усет за импровизация, за да е достоен заместник на Роналдо. Предвид това обаче, че Левски рано остана с 10 души и се наложиха корекции в схемата, бразилецът не успя да разгърне огромния си потенциал, но в бъдеще се очаква да има силно влияние върху отбора.

Асен Митков, въпреки грешката за гола за противника, бе еднакво полезен както в отнемането на топката, така и при изграждането на атаките. От неговото игрово поведение проличава, че той може да се справя на всеки пост в средата на терена, и като опорен полузащитник, и като разиграващ такъв, а с мачовете този талант ще израства и ще трупа опит.

На Патрик-Габриел Галчев пък теренът сякаш му се стори малък, тъй като демонстрира изключителна енергия. Той е десен бек, но това не му пречеше да влиза навътре и да участва в атаките и да го виждаме дори и пред наказателното поле на пиринци. Нагърби се също и с изпълнение на преки свободни удари, при които малко не му достигна да улучи целта. Този негов афинитет обаче към атаката всъщност е разбираем, тъй като в юношеските си години е играл като нападател.

Сега остава да видим дали Левски ще играе по същия начин и със същия състав и срещу Арда , тъй като наставникът Костов сигурно ще разчита на играчите, които излязоха при гостуването на Пирин. Единствената промяна ще е принудителна, тъй като Хосе Кордоба е наказан и вместо него ще започне Кристиан Димитров.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.