ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски игра за резултат и го постигна

0
Фабио Лима Левски
Снимка: БТА

Левски продължи успешното си представяне в елита с пета поредна победа и продължава да държи под напрежение трите отбора пред него в класирането.

При успеха над Хебър в Пазарджик „сините“ заслужават да бъдат поздравени за това, че през цялото време се бореха, тичаха и се раздаваха, и именно това беше най-доброто в тяхната продукция.

Иначе като цяло тя отстъпваше като качество от тази при убедителната победа над Арда в предния кръг, но подопечните на Николай Костов все пак демонстрираха борба, желание и стремеж да стигнат до поредните ценни три точки и в крайна сметка положените от тях усилия се увенчаха с така желания резултат.

Ако се погледне обаче статистиката, имаше твърде много грешки, най-вероятно от пренапрежение и от това, че Левски задължително трябваше да спечели.

От една страна, за да вземе реванш от Хебър за загубата за Купата, а от друга, защото всяка една следваща победа не само може да доближи още тима до тройката, но и да го вкара в нея.

Джавад Ел Джемили
Джавад Ел Джемили (Сайт на Левски)

Така че въпреки големият процент на грешките и положителни отигравания, който попречи на Левски да покаже по-добра игра, най-важното е, че отборът взе своето. А и за един по-съдържателен футбол на „сините“ попречиха също лошия терен, многото спирания и накъсвания на играта и малкото чисто игрово време.

Разбира се, трябва да се отбележи, че разликата между двата отбора направи изумителното попадение на Фабио Лим. Гол, подобен на този на Маркъс Рашфорд срещу Манчестър Сити, само че с две разлики – нападателят на Манчестър Юнайтед вкара с десния крак и след като Бруно Фернандес му върна топката, а Лима се разписа с левачката, след като получи пас от Патрик Мислович, поведе си кълбото и след силата и точността, с която го насочи към вратата, то стана невъзможно за вратаря Петър Дебърлиев.

В случая за този шедьовър на бразилеца не може да се говори за случайност, тъй като има една приказка, че случайността в природата е неосъзната закономерност. И след като Лима е правил предишни опити да се разпише по такъв начин, и в предните си отбори е успявал, значи този гол изглежда логичен.

По-важното обаче е, че във втори пореден двубой Фабио бележи за учебник и загатва, че може да се превърне в една добра инвестиция за клуба и в един от неговите нови лидери, както и в достоен заместник на Роналдо, а защо не и да го надмине.

Рикардиньо
Рикардиньо (Сайт на Левски)

И няколко думи за Патрик-Габриел Галчев и тактическата постройка на Левски.

Патрик игра по-навътре в средата на терена и очевидно там не му е мястото, след като се загуби. Защото той е бърз играч и когато е в дясната зона до тъча, и има добро взаимодействие с външния халф пред него, а и предвид скоростта и прекрасното му центриране, би бил далеч по-полезен, отколкото в средата на терена, където е по-гъсто.

Относно схемата пък с трима в защита, тя може да функционира, ако бранителят в средата е по-бърз. Келиан ван дер Каап, Кристиан Димитров и Хосе Кордоба обаче са малко по-бавни, но от друга страна са мощни, здрави и силни при единоборствата и високите топки, което им помагаше, когато отиваха напред, скачаха и се бореха.

Марин Петков
Марин Петков (Сайт на Левски)

Все пак в някои срещи подобна схема е възможно да дава и още резултати, ако край тримата са активни и агресивни халф-бекове, които умеят да атакуват, но и бързо да се прибират и да затварят пространствата.

В противен случай, ако единият краен бранител не се върне навреме в защита, ще се налага Карлос Охене или Асен Митков да бият за първа топка съперник на фланга, а това ще отваря пространства в средата на терена.

Иначе е похвално, че Левски се стреми да има пакетност в играта и когато защитниците са по-напред, бързо да се връщат и да затварят зоните пред полузащитниците, а нападателите, след като атаката е приключила, също да се връщат назад и да се превръщат в първите защитници.

Казано по друг начин – Левски се стреми към бърз преход в двете фази, а това може да се получава, когато футболистите са добре подготвени, когато подобрят още синхрона помежду си и правят още по-добре определени неща в определени зони, а и когато терените са добри.

Не на последно място е редно да се припомнят и едни думи на наставника Костов след победата в Пазарджик, които казват много. Той обяви, че зимната селекция е приключила, но вече имат стратегия за лятото, което говори за далновидност и последователност и което означава само едно – Левски иска да надгражда непрекъснато и да се развива в правилната посока.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.