ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски и ЦСКА – съперници на терена, уважение извън него?

0
ЦСКА - Левски Марселино Кареасо Цунами
Снимка: LAP.bg

Изпълнителният директор на ЦСКА Стоян Орманджиев отправи пожелание за бързо възстановяване на футболиста на Левски Илиян Стефанов. Полузащитникът скъса предна кръстна връзка и латерален менискус на коляното – най-сериозната контузия в спорта. 

Постъпката на шефа в Борисовата градина е достойна за уважение и трябва да бъде давана за пример. В следващите редове ще се задълбочим по темата защо Левски и ЦСКА трябва да са големи съперници на терена, но е добре да подхождат с голям респект извън него. В края на материала можете да гласувате в нашата анкета по въпроса.

Самият Нани хвали „армейците“, но има и лоши примери

Орманджиев припомни цитат на Илиян Стефанов:

„ЦСКА много го уважавам като клуб, който е имал невероятни футболисти като Стоичков, Пенев и много други. Така че напротив, аз много уважавам ЦСКА като отбор.“

Преди година Илиян беше забелязан с димка в ръка в „Б“ сектор при най-върлите фенове на Левски за Вечното дерби. Той е запален левскар. Това не му пречи да признае стойностните неща при големия съперник. Ставали сме свидетели и на обратния пример – изтече снимка на Божидар Чорбаджийски, тогава капитан на ЦСКА, да показва неприличен жест по адрес на противника. 

През 2018 година защитникът на Левски Давид Яблонски бе заснет да псува „червените“ във видео. Тогава той обиди и настоящия нападател на съперника Фернандо Каранга, който беше наречен „пе***аст“ от чеха. Закачки от самия бразилец също е имало на няколко пъти, като в хит се превърна негова победоносна снимка с надуваем фалос със завързан на него син шал.

Фернандо Каранга и фенове
Фернандо Каранга празнува победа във Вечното дерби (Източник: Facebook: ЦСКА - една борба, една любов)

Обединени в името на каузата

Невиждан общ протест между организираните фенове на грандовете разтърси София миналата есен. На улицата излязоха Червена и Синя България, обединени срещу прогнилата система на родния футбол. Трудните времена събират – било е винаги в историята, така ще бъде и занапред. Управлението на Българския футболен съюз отврати хората, било то левскари или цесекари. На протеста едните привърженици посрещнаха другите с викове „Българи, юнаци“. Впоследствие всички се разграничиха от тезата на СДВР, че е имало бой между агитките, а напротив. Обвиниха МВР в опит да прикрие полицейския произвол.

В този ред на мисли на преден план винаги излиза и един отбор, който се превърна в символ на статуквото. Години наред Лудогорец успя да лобира сред съдии, Изпълком, медии… Проектът в Разград често предизвика изказвания от типа „Предпочитам „сините/червените“ да бият, само да не е пак Делиормана“. Хегемонията на „орлите“ направи така, че останалите отбори да се борят за второто място, а националната селекция се превърна в посмешище.

ЦСКА - Левски, Юрген Матай, Рикардиньо
ЦСКА - Левски, персонален сблъсък между Юрген Матай и Рикардиньо (Източник: БТА)

Без шеги и лафове за съперника не може

Фенският фолклор ще помни вечно сконфузните отпадания на някой от родните грандове, трансферните му провали в чужбина, финансовото състояние или издънките в родното първенство. Това е част от играта. Но не означава, че трябва да се сее изконна омраза и разделение. Или поне не масово, защото някои хора винаги ще бъдат „хейтъри“. Черни овци има във всяко стадо.

За мнозина разделението на „сини“ и „червени“ е умишлено, защото така българите са по-слаби и лесни за манипулиране. В опит за легитимация на „зелените“. Дори не става въпрос само за футбол, защото в политиката ситуацията е подобна. А след това лидерите на „противниковите“ формации пушат пури, пият заедно и се ухажват в кулоарите на парламента… преди да отидат да се отчетат на едно и също място.

Какво мислите за взаимното уважение между Левски и ЦСКА?
Общо гласували 119
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Красиан Митев
Красиан МитевКрасиан Митев е български спортен журналист и анализатор. Работил е за редица спортни медии, сред които Топспорт, Боец, Sportnamasa и още други. Красиан има роля в проверката и верификацията на казината и букмейкърите в сайта Nostrabet.
Коментирай

Няма коментари.