ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски е изправен пред сериозен тест

0
Левски
Снимка: Сайт на Левски

След силния старт в пролетния полусезон и грамотния футбол, който практикува, Левски вече се намира в серия от четири поредни победи в елита и постепенно вдига високо летвата.

Успоредно с това и очакванията към „сините“ стават по-големи, и предстои да видим дали те ще са в състояние да ги оправдават с постоянство в играта и резултатите.

Сега обаче на първо време подопечните на Николай Костов са изправени пред сериозен тест в следващите си четири мача и ако го издържат успешно, могат да вземат преднина пред основния си опонент за четвъртото място Локомотив Пловдив, който скоро приема Лудогорец.

Левски
Левски (Снимка: Сайт на Левски)

Отделно Левски може и да съкрати изоставането си от първите три тима, ако някой от тях допусне грешка, или в най-лошия случай да запази интригата за разпределението на медалите.

Не на последно място евентуални победи биха повишили още повече увереността и самочувствието на „сините“ преди визитата им на Лудогорец на 3 април.

Във въпросните четири срещи играчите на Костов гостуват на Хебър и опашкаря Етър и приемат Крумовград и Славия, и с оглед на това, че Левски не само не отстъпва, но и превъзхожда спортно-технически тези съперници, максимумът от 12 спечелени точки не изглежда толкова непосилна задача, колкото и да е трудна за изпълнение.

Във футбола обаче колкото и да звучи клиширано, че се мисли мач за мач, най-важен винаги е винаги предстоящия мач, така че на този етап в Левски се настройват за гостуването в Пазарджик в понеделник.

На пръв поглед този стадион през миналата година донесе по един приятен и неприятен спомен на Левски. На 5 март 2023-та отборът успя да прекъсне негативната си серия от 11 поредни мача без победа в групата на майсторите – 3 загуби и 8 равенства, след като надделя с 2:0 над Хебър.

Джавад Ел Джемили
Джавад Ел Джемили (Снимка: Сайт на Левски)

За успеха два пъти се разписа Рикардиньо, като това бяха първите му две попадения със синия екип. Девет месеца по-късно обаче на същия терен Левски записа болезнена загуба с 1:2 в осминафинална среща в турнира за Купата на България и отпадна от надпреварата.

Домакините откриха в 68-ата минута чрез Ангел Бастунов, а след като гостите се разиграха чак в последните минути, успяха да изравнят чрез Уелтон в 90-ата. И когато всички очакваха продължения, синята рожба Атанас Кабов реализира победния гол за Хебър в 98-ата минута на добавеното време.

Относно моментното състояние на двата тима сега за Левски вече споменахме, че направи мечтано пролетно начало. Хебър обаче също взе глътка въздух и след като спечели срещу Локомотив Пловдив на „Лаута“ с гол в последните секунди, сложи край на черната си серия от 7 двубоя поред без победа в елита – равен и 6 загуби.

Това неминуемо ще повиши и вярата в силите на играчите на Любослав Пенев, макар че като класа Хебър е под нивото на онзи отбор от последните си двете домакинства с Левски.

Все пак заради финансовите катаклизми го напуснаха няколко възлови титуляри, най-важните от които са голмайсторът Георги Николов, вратаря Матвей Игонен и опорния полузащитник Карлос Охене, който на 4 март ще излезе титуляр за Левски.

Със сигурност обаче Хебър се стяга да даде сериозен отбор на Левски, да му даде битка и играчите му да покажат пълно себераздаване, дисциплина и характер.

В лицето на Пенев пазарджиклии имат и опитен и доказан треньор, който е едновременно добър мотиватор, психолог и тактик.

Фабио Лима
Фабио Лима (Снимка: Сайт на Левски)

Въпросът е обаче дали всичко това ще е достатъчно за позитивен резултат срещу възродения и набиращ скорост Левски, на чиято страна ще са класата и по-стойностните изпълнители, и който ще бъде подкрепян от по-гласовити фенове от трибуните.

Хубавото за „сините“ е също, че Николай Костов няма кадрови проблеми и ако се съди по начина, по който прави състава през втория дял на сезона, вероятно ще започне с 11-те, които излязоха при убедителната победа над Арда. Единствената промяна ще е свързана със завръщането на изтърпелия наказанието си Хосе Кордоба, който ще партнира в сърцето на отбраната на Келиан ван дер Каап.

Позовавайки се пък на цифрите, те също говорят в полза на Левски, който е спечелил последните си 5 срещи с Хебър за първенство, като е вкарал 12 гола и е допуснал само един.

 Три от тези победи са в София, а две в Пазарджик, където „сините“ са изгубили точки за последен път преди 33 години, завършвайки 1:1 на 28 март 1991-ва.

Букмейкърите също определят Левски за абсолютен фаворит за предстоящия мач. До днес за негов успех Efbet приемаше залози при коефициент 1.57, равенството бе оценено на 3.85, а победата за Хебър – на 6.50.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.