ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Левски бие наред Черно море през май

0
Джавад Ел Джемили
Снимка: БТА

Отборът на Левски се стяга за първия от четирите си решителни мача, след които ще стане ясно дали ще успее да завърши четвърти, за да домакинства в баража за Лига на конференциите.

„Сините“ са притиснати до стената и до края на сезона трябва да побеждават, ако искат да се подвизават за трети път поред по терените на Стария контитент през лятото и да спечелят пари, от които имат крещяща нужда за погасяване на колосалните задължения.

Келиан ван дер Каап
Келиан ван дер Каап (Снимка: БТА)

В първия от въпросните четири двубоя от плейофите в първата шестица Левски ще приеме Черно море в неделя на своя „Георги Аспарухов“.

Според фактите двата съперника ще се срещат помежду си в плейофен мач през месец май за четвърти пореден сезон и досега Левски редовно печели.

Цифрите сочат, че „сините“ са излизали победители в четири поредни двубоя срещу „моряците“ през този месец.

Съперничеството започна през май 2021 година, когато двата тима попаднаха във втората четворка и излязоха два пъти един срещу друг.

В първия сблъсък на 13-и май Левски бе домакин и надделя с 2:1. Илиан Илиев-младши откри резултата в полза на гостите в 42-рата минута, но само две по-късно Начо Монсалве изравни след асистенция на Патрик-Габриел Галчев. След почивката домакините стигнаха до успеха с второ попадение, отбелязано в 78-ата минута от Живко Атанасов, който само месец по-късно напусна родния си тим и за втори път в кариерата си облече екипа на варненци.

Десет дни по-късно Левски отново победи с 2:1, но този път край морето. Сценарият общо взето бе същия, тъй като Черно море излезе напред с попадание на Васил Панайотов в 17-ата минута, а гостите стигнаха до пълен обрат през второто полувреме, когато точни бяха Радослав Цонев в 69-ата минута и Валери Божинов в 89-ата.

Тези два успеха обаче не бяха достатъчни на Левски за нещо повече от осмото място, на което той финишира с 41 точки, с 4 по-малко от Черно море. Като седми в класирането „моряците“ играха бараж за Европа, но го изгубиха с 0:1 от четвъртия Арда в Кърджали.

Асен Митков
Асен Митков (Снимка: БТА)

На връх Гергьовден 2022-ра Левски гостува на „Тича“ в двубой от първата шестица и успя да се наложи с 1:0 след гол на бразилеца Цунами пет минути преди края. „Сините“ завършиха на четвърто място с 52 пункта, с 5 повече от варненци.

Като носител на Купата на България Левски се завърна в Европа и участва в третия по сила турнир Лига на конференциите, в който записа престижен успех, след като елиминира гръцкия гранд ПАОК, който само преди месеци в първото издание на надпреварата бе стигнал до четвъртфинал.

В следващия кръг обаче „сините“ отстъпиха пред малтийския Хамрун, губейки след драма и изпълнение на дузпи на „Георги Аспарухов“.

На 26 май 2023 година Левски спечели срещу „моряците“ с 2:1 в София, въпреки че гостите за пореден път откриха първи чрез Матеус Машадо в 13-тата минута. Пет по-късно Рикардиньо изравни, а в 72-рата реализира победния гол.

Левски завърши четвърти с 61 точки, а Черно море остана шести с 54. В баража за Лига на конференциите „сините“ прекършиха Арда с 2:0 у дома, като бразилецът Уелтон бе автор на откриващия гол в 36-ата минута, а пак той в 58-ата минута затвърди успеха.

Левски
Левски (Снимка: БТА)

Месец по-късно Левски започна участието си в Лига на конференциите под ръководството на новия си наставник Николай Костов и за първи път през последните 13 години премина два кръга в европейски турнир.

„Сините“ първо отстраниха северномакедонския ФК Шкупи, а след това и израелския Апоел Беер Шева и стигнаха до плейоф за влизане в групите, където европейския им поход бе спрян от германския Айнтрахт Франкфурт.

Тогава обаче Костов донесе огромна радост на феновете, а сега получава възможност да ги зарадва за последен път, преди да напусне поста си след края на първенството.

Иначе до момента през настоящия сезон Левски и Черно море си размениха по една победа. През есента „сините“ нанесоха първа загуба на варненци в първенството, печелейки с 1:0 след гол на Джавад Ел Джемили.

На 13 април тази година варненци ликуваха в своя храм с 3:1. Исмаил Иса даде преднина на домакините, а след почивката Рикардиньо изравни, преди да последват две безответни попадения на Андреяс Калкан и Атанас Илиев за варненския отбор.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.