Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Битката за титлата в Германия се завърна!

0
Хари Кейн и Алфонсо Дейвис
Футболистите на Байерн Мюнхен Хари Кейн и Алфонсо Дейвис срещу Аугсбург (Снимка: БТА)

Измина и 19-ият кръг в германската Първа Бундеслига, в който станахме свидетели на общо 26 попадения в деветте изиграни срещи.

В него видяхме как Байерн Мюнхен се завърна на победния път след неприятната домакинска загуба от Вердер Бремен преди седмица. Сега обаче баварците се справиха, макар и трудно, с Аугсбург в местното дерби с 3:2. Лидерът Байер Леверкузен пък стъпи накриво и се занули в домакинството си на Борусия Мьонхенгладбах, с което битката за титлата отново се завързва до краен предел.

Борусия Дортмунд пък продължава с възхода си след трета поредна победа от началото на годината, докато правещият силен сезон Щутгарт разби РБ Лайпциг и спря серията от две поредни поражения.

Нека погледнем малко по-подробно на случилото се през уикенда в Германия!

Байерн е обратно в играта, макар и по трудния начин

Актуалният шампион спечели с 3:2 гостуването си на Аугсбург в баварското дерби. Така тимът се доближи само на две точки от лидера Байер Леверкузен, който не успя да победи Борусия Мьонхенгладбах.

Мачът обаче изобщо обаче не беше лек за Байерн, който можеше да губи с 0:2 още в началото, след като Аугсбург получи дузпа в петата минута заради игра с ръка в наказателното поле на Матайс де Лихт, която обаче беше отменена след намеса на системата ВАР. След това домакините откриха резултата, но попадението на Елвис Рексбекай беше отменено заради засада отново след преглеждане с ВАР.

Германският шампион в крайна сметка излезе от тежката ситуация в 23-ата минута, когато Александър Павлович вкара първия си гол за сезона и поведе Байерн напред, който си осигури преднина от две попадения още преди почивката, след като дълбоко в добавеното време се разписа и Алфонсо Дейвис. Хари Кейн пък даде преднина на баварците от 3:1 в 58-ата минута и изглеждаше, че гостите държат нещата под контрол.

След това обаче домакините получиха две дузпи и докато Мануел Нойер спаси удара на Свен Мишел в 88-ата, то Емедин Демирович реализира втория наказателен удар в добавеното време. За повече обаче нямаше време и по този начин Байерн ликува с трите точки.

Лошата новина за треньора на баварците Томас Тухел обаче бе свързана с доста сериозната контузия на коляното, която получи крилото Кингсли Коман. Французинът пострада секунди преди съотборникът му Павлович да открие резултата в 23-ата минута. Коман се бореше за топката и изглеждаше като в капан между играч на Аугсбург и гредата. Той беше заменен от 18-годишния нападател Матис Тел. Впоследствие от Байерн потвърдиха, че Комат е с разкъсани коленни връзки и ще отсъства между 2 и 3 месеца от терените.

Наставникът се справя с редица контузии на ключови играчи. Нападателят Серж Гнабри не е играл повече от месец, докато защитникът Даю Упамекано и халфът Конрад Лаймер получиха мускулни травми в сряда при победата с 1:0 над Унион Берлин. Полузащитникът Йосуа Кимих нарани рамото си в същия мач. Резервният вратар Даниел Перец и десният бек Буна Сар също са извън състава. Централният защитник Ким Мин-дже и десният бек Нусаир Мазрауи играят за националните отбори на Република Корея и Мароко. Иначе, Байерн привлече през уикенда десния бек на Галатасарай Саша Боей, който би дал на Тухел повече възможности в защита.

„Аспирините“ удариха спирачката

Серията от четири поредни мача на Байер Леверкузен в Бундеслигата приключи. Лидерът в класирането завърши 0:0 у дома с Борусия Мьонхенгладбах, което позволи на шампиона Байерн Мюнхен да намали изоставането си от „аспирините“ на само два пункта.

Байер Леверкузен очевидно беше по-добрият отбор на терена през целия мач, но не успя да превърне превъзходството си и някои чисти положения в голове. Вратарят на Гладбах Мориц Николас също се справи много добре, за да запази мрежата си чиста, като направи няколко важни спасявания при удари от близко разстояние.

Отличната серия на Борусия Дортмунд ги върна в Топ 4

Никлас Фюлкруг заби хеттрик, а „жълто-черните“ надвиха на своя „Сигнал Идуна Парк“ тима на Бохум. След третата си победа в Бундеслигата от началото на 2024-а година Борусия Дортмунд събра 36 точки и се изкачи на четвърто място в класирането, на точка зад третия Щутгарт, а Бохум остава на 14-а позиция с 20 точки.

Фюлкруг откри резултата още в шестата минута от дузпа, но в самия край на първото полувреме Нико Шлотербек си вкара автогол. През втората част обаче на терена имаше само един отбор и в крайна сметка Фюлкруг се разписа отново в 72-ата минута, давайки нов аванс на „вестфалци. В самия край на срещата нападателят реализира втори 11-метров наказателен удар, за да оформи хеттрика си. Юсуфа Мукоко пък можеше да реши дори по-рано изхода от двубоя, но пропусна няколко отлични положения за домакините след почивката.

Завърналият се в Борусия Дортмунд англичанин Джейдън Санчо, който бе привлечен под наем от Манчестър Юнайтед, беше в титулярния състав на Дортмунд за втора поредна седмица и игра 83 минути, като се отчете 56 докосвания до топката, едно ключово подаване и един точен шпагат.

Щутгарт отново усети вкуса на победата, за разлика от затъващия РБ Лайпциг

„Швабите“ разгромиха „червените бикове“ с 5:2 след хеттрик на Денис Ундав. Енцо Милот и Ундав дадоха преднина на домакините с 2:0, преди Лайпциг да намали пасива си чрез Бенямин Шешко преди почивката.

Джейми Левелинг отбеляза трети гол за Щутгарт в началото на втората част, но Лоис Опенда в 55-ата се разписа за гостите. Щутгарт реагира само минута по-късно, когато точен беше Ундав за 4:2, а след това оформи своя хеттрик в 75-ата за крайното 5:3.

По този начин възпитаниците на Себастиан Хьонес записаха първа победа за годината, след като в предишните два кръга допуснаха поражения и остават на третата позиция, но само с точка преднина пред Дортмунд. Пропадането за Лайпциг пък продължава, след като това бе трето поредно поражение за момчета на Марко Розе, след което отборът изпадна от четворката и заема пето място. „Биковете“ изостават с три от „вестфалци“, но трябва да се оглеждат и назад, където Айнтрахт Франкфурт им диша във врата.

„Орлите“ дават заявка за Шампионска лига

Айнтрахт победи с 1:0 като домакин Майнц 05 в първата среща от кръга още в петък. Единственото попадение в срещата бе дело на Марио Гьотце в 73-ата минута. Голът бе разгледан чрез системата ВАР заради съмнения за засада, но в крайна сметка бе зачетен.


Прогресът за тима на Дино Топмьолер е видим и „орлите“ вече са само на две точки от петия Лайпциг и на пет от четвъртото място, даващо право на участие в Шампионската лига. Майнц пък вече е в серия от осем поредни мача без победа в Бундеслигата. Съставът на Ян Сиверт се намира на последното място с 11 точки.

Всички резултати от 19-ия кръг на германската Първа Бундеслига:

Айнтрахт Франкфурт – Майнц 05 1:0

Волфсбург – Кьолн 1:1

Хофенхайм – Хайденхайм 1:1

Вердер Бремен – Фрайбург 3:1

Аугсбург – Байерн Мюнхен 2:3

Щутгарт – РБ Лайпциг 5:2

Байер Леверкузен – Борусия Мьонхенгладбах 0:0

Унион Берлин – Дармщат 1:0

Борусия Дортмунд – Бохум 3:1

Следващият 20-и кръг, който стартира в петък с двубоя Хайденхайм – Борусия Дортмунд, предлага някои ключови мачове. В събота ще видим сблъсъци като Байерн Мюнхен – Борусия Мьонхенгладбах, Фрайбург – Щутгарт и Дармщат – Байер Леверкузен. Неделната програма пък предлага срещата между РБ Лайпциг и Унион Берлин. Очаквайте в петък анализ на най-интересните двубои от кръга!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.