Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Леверкузен е на крачка от титлата, Дортмунд и Щутгарт в директна битка за ШЛ

0
Байер Леверкузен
Байер Леверкузен (Снимка: БТА)

Настъпи краят и на тази работна седмица, което означава, че е време и за новия кръг в германската Първа Бундеслига. Този уикенд ще видим мачовете от 28-ото завъртане, а програмата предлага няколко страхотни сблъсъка.

Стартираме още в петък с двубоя между Айнтрахт Франкфурт и Вердер Бремен, а в събота следват нови шест мача с участието на почти сигурния шампион Байер Леверкузен, РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен, Борусия Дортмунд и Щутгарт. Няма да пропуснем и отборите, които се борят за своето оцеляване в елита.

Ето какво ни предстои по терените в Германия този уикенд!

Айнтрахт Франкфурт – Вердер Бремен (петък, 5 април, 21:30 часа)

Началото на 28-ия кръг дава двубой от първата половина на класирането. Айнтрахт се стреми да си спечели участие в европейските клубни турнири догодина, като към момента заема шестата позиция и има аванс от пет точки пред преследвачите си Аугсбург и Фрайбург. Отборът на Дино Топмьолер навлезе в серия от два поредни мача без победа и тази вечер ще се стреми да се върне към добрите резултати пред собствена публика.

Вердер пък е на десетото място и изостава с 11 точки от днешния си съперник, което означава, че има само илюзорни шансове да се класира за Европа през следващия сезон. Реално, „бременските музиканти“ са дори по-близо до опасната зона, след като зоната на плейоф е на десет точки зад тях. Въпреки това, отборът на Оле Вернер може да се чувства спокоен за своето бъдеще, но формата на Вердер е това, което предизвиква притеснения – тимът е в серия от четири поредни загуби и общо пет мача без успех.

За „орлите“ тази среща ще пропуснат Саша Калайджич, Мехди Лун и капитанът Себастиан Роде, докато под въпрос са Бута и Уго Ларсон. По-сериозни са проблемите пред Вердер, където контузени са Скели Алверо, Джъстин Гидеон, Михаел Цетерер и Никлас Щарк, а Антони Юнг е наказан.

Домакините от Айнтрахт влизат като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.83, определен от букмейкъра Inbet, докато този за Вердер е 4.60. Равенството се оценява на 4.10.

Унион Берлин – Байер Леверкузен (събота, 6 април, 16:30 часа)

Столичани се отдалечиха на девет точки от зоната за плейоф, но това не означава, че до края на сезона ще играят просто за здраве. Отборът на Ненад Биелица няма загуба в последните си два двубоя, но сега в Берлин пристига не кой да е, а лидерът и устремил се към титлата Байер Леверкузен.

По-рано през седмицата „аспирините“ разбиха с 4:0 втородивизионния Фортуна Дюселдорф и се класираха за финала на турнира за Купата на Германия, където ще срещнат друг отбор от Втора Бундеслига в лицето на Кайзерслаутерн. А формата на тима на Шаби Алонсо вече е повече от невероятна – 40 мача във всички турнири през този сезон без нито една загуба! Конкретно в първенството, Байер има аванс от 13 точки пред Байерн Мюнхен и трябва да се случи нещо невъобразимо, за да може титлата да не отиде в Леверкузен през месец май. В допълнение, Алонсо и компания са и на ¼-финал в Лига Европа, така че шансът за требъл продължава да бъде голям.

За Унион участие в двубоя няма да вземат контузените Якоб Буск, Яник Хаберер и Жером Русилон. За Леверкузен единственият отсъстващ бе бъде халфът Артур.

Букмейкърът Inbet гласува доверие на лидера Леверкузен с коефициент за победа от 1.57 срещу 5.75 за Унион. „Хиксът“ тук е оценен на 4.33.

Фрайбург – РБ Лайпциг (събота, 6 април, 16:30 часа)

Това се очертава да бъде един от най-оспорваните двубои този кръг, тъй като един срещу друг се изправят два отбора, които се борят яростно за европейско участие догодина.

Към момента Фрайбург е на осмата позиция и изостава с пет точки от шестия Айнтрахт. Преди седмица тимът на Кристиан Щрайх, който вече обяви, че ще си тръгне след края на сезона, разби с 3:0 като гост Борусия Мьонхенгладбах и ще влезе в този сблъсък в настроение и знаейки, че идва разколебан съперник.

РБ Лайпциг няма право на повече грешки, ако не иска да изпуска от поглед Борусия Дортмунд в битката за Шампионската лига. „Червените бикове“ заемат петото място и имат три точки пасив спрямо четвъртото място, което е окупирано именно от „вестфалци“. Отборът на Марко Розе записа три поредни победи в Лигата, но преди седмица направи грешна стъпка, завършвайки при нулево реми срещу опашкаря Майнц 05 у дома, така че съботния двубой е задължителен за печелен, макар че едва ли ще бъде лесна задача.

Кадровите проблеми за Фрайбург не са малко, след като с травми са Ноа Вайсхаупт, Матиас Гинтер, Даниел-Кофи Киере, Кенет Шмид, Филип Линхарт и Роланд Шалай, макар че последните двама има шанс да попаднат в групата за двубоя. За гостите от Лайпциг ще липсва единствено Юсуф Поулсен, който е с мускулна контузия.

РБ Лайпциг получава коефициент за победа от 1.70 от букмейкъра Inbet срещу 4.50 за Фрайбург. Ставката за равенство е определена на 4.33.

Майнц 05 – Дармщат (събота, 6 април, 16:30 часа)

Време е да погледнем и към дъното на класирането, където също обещава да бъде напрегнато. Съперници в съботния следобед ще бъдат 16-ия и последния 18-и в класирането.

Майнц спря неприятната серия и записа победа и равенство в последните си два мача, с което събра 20 точки и се измъкна от опасната зона, като в момента заема мястото за плейоф за оставане, на което до съвсем скоро беше тимът на Кьолн, който остава с точка по-малко. Прогресът при Майнц е видим след идването на Бо Хенриксен, като с изключение на тежкото поражение с 1:8 от Байерн, тимът показва желание и голяма борба във всеки двубой, което може да се окаже решаващо за оставането им в елита.

Дармщат пък си е все така и изостава вече с шест точки именно от Майнц. В последния кръг тимът на Торстен Либеркнехт измъкна точка в гостуването си Бохум, но победите са това, което може да извади Дармщат от тежкото положение. А подобно нещо отборът не е постигал от началото на октомври, когато спечели и единствените си две победи през сезона. Макар все още да съществува шанс да се спаси, Дармщат все повече изглежда, че ще се завърне във Втора Бундеслига.

Болният Щефан Бел и контузеният Максим Лайч ще пропуснат двубоя за Майнц, докато Нелсон Вайпер ще бъде под въпрос. Доста повече са главоболията в тима на гостите, където аут са Марвин Мелем, Фабиан Нюрнбергер, Фабио Торсиело, Фабиан Холанд и Фрейзър Хорнби, които лекуват травми, а Клаус Гясула е наказан. Лука Пфайфер пък е с вирус и е под въпрос.

Тук букмейкърът Inbet дава по-голям шанс за победа на Майнц с коефициент от 1.43, докато този за Дармщат е 7.50. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 4.75.

Кьолн – Бохум (събота, 6 април, 16:30 часа)

Още един сблъсък от края на класирането, а замесените отбори са сред тези в най-слаба форма. До миналия кръг Кьолн стоеше на мястото за плейоф за оцеляване, но беше изметен от Майнц, макар че „козлите“ остават само с точка зад съперника си в битката за оставане в елита. Тимът на Тимо Шулц обаче възможно най-скоро трябва да се върне към победите, ако иска да запази шансове да играе в Бундеслигата и догодина, след като последният успех за отбора датира от началото на месец февруари.

Бохум пък е първият отбор над чертата, като има аванс от шест точки пред 16-ия Майнц. Отборът на Томас Леч не познава вкуса на победата във вече пет двубоя, когато беше надигран Байерн в средата на февруари. В предишния кръг пък Бохум не успя да победи последният Дармщат у дома, завършвайки наравно 2:2 и сега е време за реванш.

И двата треньори имат проблеми със състава. За домакините срещата ще пропуснат Джъстин Дил, Флориан Диц, Лука Килиан и Марк Ут, които са контузени. В лазарета за гостите пък остават Михаел Есер, Никлас Тиде и Мохамед Толба, докато Тим Йорман има шанс да бъде поне на пейката.

Кьолн получа коефициент за победа от 2.25 от букмейкъра Inbet срещу 3.10 за успех на Бохум. „Хиксът“ се оценява на 3.60.

Хайденхайм – Байерн Мюнхен (събота, 6 април, 16:30 часа)

Пълният новак в елита Хайденхайм се представяше доста силно до рестартирането на шампионата след коледната пауза. Отборът на Франк Шмидт обаче навлезе в серия от шест поредни мача без успех, а от началото на новата година записа само една победа. Въпреки това, Хайденхайм остава на отличната 11-а позиция с 30 точки, колкото има и десетият Вердер. Разликата до 16-ата позиция пък е цели десет точки, така че новаците до голяма степен са си капарирали мястото в елита и догодина, но това не означава, че още някоя победа ще бъде излишна.

Сега на „Фойт-Арена“, пристига все още актуалния шампион Байерн Мюнхен, който обаче вече абдикира от битката за титлата и е сериозно разклатен от поражението с 0:2 в голямото дерби срещу Борусия Дортмунд насред „Алианц Арена“ преди седмица. Това беше и първа загуба за баварците от този съперник у дома от 2017-а година насам. Тимът на Томас Тухел вече изостава с 13 точки от лидера Байер Леверкузен и изглежда като химера шансът да се преборят за сребърната Салатиера за 12-а поредна година. Байерн е изправен пред угрозата дори да завърши сезона без трофей, тъй като единствената възможност е да спечелят Шампионската лига, но на ¼-финал ще се изправят срещу претендента за спечелване на Висшата лига Арсенал.

Хайденхайм измъчи Борусия Дортмунд по-рано през кампанията и не загуби в нито един от двата си мача срещу „жълто-черните“. Те обаче отсътиха с 2:4 от Байерн на „Алианц Арена“, но сега са домакини и като нищо може да видим поредната изненада, което ще означава и ново огромно разочарование за баварците, които дори може да изгубят и втората си позиция, тъй като третия Щутгарт е вече само на три точки зад тях.

За новаците в елита аут за утрешния сблъсък са Адриан Бек, Томас Келер и Елидо Ченай, които лекуват травми, а Никола Доведан е наказан. Още по-сериозни са проблемите пред Тухел, който няма да разчита на Саша Боеи, Тарек Бухман, Ноел Асеко Нкили, Габриел Марушич и Буна Сар. Наставникът на баварците потвърди също, че участие в сблъсъка няма да вземат още вратарят Мануел Нойер, Нусиаир Мазрауи, Лерой Сане и Александър Павлович, като четиримата остават под въпрос и за първия сблъсък с Арсенал през следващата седмица.

В каквото и форма да е Байерн, баварците влизат като фаворити в сблъсъка, което се потвърждава от коефициента на Inbet за победа актуалния първенец от 1.38. Ставката за успех на Хайденхайм е 7.25, а за равенство е даден коефициент от 5.75.

Борусия Дортмунд – Щутгарт (събота, 6 април, 19:30 часа)

Истински сблъсък от челото в класирането, които се борят за участие в Шампионската лига догодина. Четвъртият Борусия Дортмунд посреща третия Щутгарт, който прави страхотен сезон до момента.

„Вестфалци“ постигнаха страхотна победа в миналия кръг с 2:0 над големия си съперник Байерн Мюнхен насред техния дом „Алианц Арена“, а сега се завръщат пред собствена публика готови да използват натрупаната инерция и срещу една от изненадите на сезона. Отборът на Един Терзич е в серия от четири поредни успеха в Бундеслигата, но все още не е сигурен за мястото в Топ 4, тъй като петият РБ Лайпциг е само с три точки по-малко.

При победата на Дортмунд в събота вечер то Марко Ройс и компания ще се доближат само на точка именно от Щутгарт. „Швабите“ са в страхотна серия от девет поредни двубоя без поражение, макар че преди седмица отборът на Себастиан Хьонес записа голово равенство от 3:3 у дома срещу новака Хайденхайм. Въпреки това, тимът остава трети с четири точки преднина пред Борусия, а една победа утре може да ги приближи още повече до втория Байерн, ако баварците сбъркат в гостуването си именно на Хайденхайм.

Щутгарт вече наказа на два пъти Борусия пред този сезон, след като го победи с 2:1 в Бундеслигата, а след това ги отстрани на 1/8-финалите за Купата на Германия след успех с 2:0.

Един Терзич няма да може да разчита на Рами Бенсебайни за сблъсъка, но ще се надява Дониел Мален да успее да се възстанови от проблемите с в бедрото. В лагера на Щутгарт пък с контузии са Дан-Аксел Загаду, Николас Нартей, Антони Руо и Самуеле ди Бенедето, а Валдемар Антон е наказан. Роберто Масимо, Силаш и Фабиан Бредлов са болни, но последният има шанс да бъде готов за гостуването на „Сигнал Идуна Парк“.

Сблъсъкът обещава да бъде много равностоен и затова коефициентите на букмейкъра Inbet са малко по-изравнени. Все пак, Борусия получава предимство за победа на 2.25 срещу 2.90 за Щутгарт. Ставката за равенство тук е оценена на 4.00.

Програма за мачовете от 28-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Петък, 5 април:

21:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – Вердер Бремен

Събота, 6 април:

16:30 часа | Унион Берлин – Байер Леверкузен

16:30 часа | Фрайбург – РБ Лайпциг

16:30 часа | Майнц 05 – Дармщат

16:30 часа | Кьолн – Бохум

16:30 часа | Хайденхайм – Байерн Мюнхен

19:30 часа | Борусия Дортмунд – Щутгарт

Неделя, 7 април:

16:30 часа | Хофенхайм – Аугсбург

18:30 часа | Волфсбург – Борусия Мьонхенгладбах

Очаквайте в неделя превю и за последните два мача от кръга в Бунедслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.