ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Байер Леверкузен не смята да се предава на финалната права

0
Байер Леверкузен
Футболистите на Байер Леверкузен празнуват по време на шампионския мач срещу Вердер Бремен (Снимка: БТА)

Последният ден от седмицата няма до остане празен и ще видим още три сблъсъка от 32-ия кръг на германската Първа Бундеслига. В събота станахме свидетели на няколко чудесни битки, в които Щутгарт порази Байерн Мюнхен, докато Борусия Дортмунд записа разгромна победа над Аугсбург, а днес, навръх Великден, едва ли емоциите ще бъдат по-малко.

Програмата ще ни предложи два сблъсъка, които са пряко свързани с отбори, които продължават своята битка за оцеляване, а на сцената излиза и новият шампион Байер Леверкузен, който ще се опита да завърши кампанията без нито една загуба, но няма да има леко препятствие и днес.

Нека погледнем какво ще видим по германските терени в неделя!

Унион Берлин – Бохум, 16:30 часа

След като нещата са добре „опаковани“ в горната част на Бундеслигата, по-голямата част от интригата в германския шампионат идва от дъното на таблицата. Германия е уникална по начина, по който работят промоциите и изпаданията, което означава, че който завърши на 16-ото място ще се изправи срещу този тим, който завърши на трето място във Втора Бундеслига в плейоф от два мача.

В момента тази позиция в Бундеслигата се заема от Майнц 05, който има 28 точки. На двете места непосредствено над тях обаче са Бохум и Унион Берлин, и двата отбора с по 30 точки. А сега именно последните два състава се изправят един срещу друг, като евентуалният победител от сблъсъка ще си подпечата мястото в елита и догодина.

Домакин е Унион, който навлезе в тежка серия точно в най-неприятния момент и няма победа в последните си пет двубоя и точно сега един успех би бил с фундаментално значение за отбора на Ненад Биелица. Бохум, от своя страна, спря пропадането си с победа над Хофенхайм преди седмица, но днешният мач ще бъде битка на живот и смърт и определено не е за изпускане.

За берлинчани участие в тази среща няма да вземе контузеният вратар Якоб Буск, докато под въпрос са Кевин Фогт и Жером Русийон. По-сериозни са проблемите за Бохум, където аут са Такума Асано, Михаел Есер, Мориц-Брони Квартенг, Данило Теодоро Соареш и Мохамед Толба поради травми, а Антони Лосила е наказан.

Домакините от Унион получават предимство от букмейкъра WinBet за победа с коефициент от 1.97 срещу 4.00 за Бохум. Равенството пък се оценява на 3.55.

Айнтрахт Франкфурт – Байер Леверкузен, 18:30 часа

Един отбор може днес да си подсигури участието в европейските клубни турнири, но за целта има трябва да победи един непобедим шампион.

Айнтрахт посреща вече коронования първенец Байер Леверкузен в един от най-очакваните мачове от уикенда. „Орлите“ на Дино Топмьолер заемат шестата позиция с актив от 45 точки и не могат да се изкачат по-нагоре към зона Шампионска лига, но и Лига Европа изглежда като отлично постижение за тима. Проблемът, обаче, е, че има няколко отбора, които са в близост до тях (Хофенхайм и Фрайбург изостават с пет точки) и могат да атакуват тяхната позиция. Добрата новина е, че три точки на „Дойче Банк Парк“ ще означават, че Айнтрахт със сигурност ще бъде в ЛЕ догодина.

Кой, обаче, е казал, че Айнтрахт ще получи ей така просто победата? Особено, когато знаеш, че в града ти идва непобеденият до момента шампион Байер Леверкузен. Този отбор не знае и не иска да губи! Вече в цели 47 поредни мача във всички турнири момчетата на Шаби Алонсо просто отказват да се предадат и се борят като лъвове до последната секунда. По-рано през седмицата „аспирините“ завладяха и Рим, побеждавайки местния Рома с 2:0 в първи ½-финален сблъсък от Лига Европа и по този начин направиха огромна крачка към финала на турнира.

Неделният сблъсък пък, поне на хартия, е последният по-тежък мач за Леверкузен в първенството, защото до края на сезона гостуват на Бохум и приемат Аугсбург. В последните няколко седмици „аспирините“ издържаха всички възможни тестове и не загубиха срещу Борусия Дортмунд, Щутгарт в Бундеслигата и Уест Хем в ЛЕ. Не трябва да забравяме, че „аспирините“ са и на финал за Купата на Германия, където ще се изправят срещу доста интересен съперник – втородивизионния Кайзерслаутерн. Определено това може да бъде сезон, който ще се помни дълго и трудно някой може вече да си представи, че този Леверкузен може да бъде спрян в оставащите мачове по пътя към мечтан требъл.

Кадровите проблеми за Топмьолер са свързани с контузиите на Саша Калайджич, Мехди Лун, Начо Фери и капитана Себастиан Роде, докато под въпрос са Намди Колинс и Фарес Шаиби. В тима на гостите Шаби Алонсо няма да може да разчита единствено на двама играчи с по-периферна роля в отбора – Адам Хложек и Борха Иглесиас, но няма да бъде изненада, ако реши да предприеме ротации с идеята да запази част от футболистите за реванша срещу Рома на „БайАрена“ идни четвъртък.

Не е изненада, че букмейкърът WinBet гласува доверие на Байер Леверкузен за победа с коефициент от 2.23, докато този да Айнтрахт е 3.40. Ставката за „хикс“ тук е 3.80.

Хайденхайм – Майнц 05, 20:30 часа

Завесата на кръга пада с още един важен двубой в битката както за Европа, така и за оцеляване. Един срещу друг се изправят една от изненадите Хайденхайм и борещия се за мястото си в елита Майнц.

Новаците определено изненадаха футболната общественост със своето великолепно представяне още в първия си сезон в Бундеслигата. Тимът на Франк Шмидт може да се похвали, че не загуби в нито един от двата си мача срещу Борусия Дортмунд, а също така нанесе болезнена загуба на детронирания шампион Байерн Мюнхен след обрат от 0:2 наскоро. Хайденхайм се намира на отличната десета позиция и дори мечтае за Европа, тъй като изостава с три точки от седмия Хофенхайм, а едно класиране за Лига на конференциите би било наистина истинска сензация от скромния тим, но в същото време и много красива история.

Сега те приемат Майнц, който подобри формата си точно в най-важния момент от сезона, като тимът на Бо Хенриксен няма загуба след тежкото крушение с 1:8 от Байерн в началото на март или в шест поредни двубоя. Това изкачи отбора до плейофната 16-а позиция, като има преднина от точки пред първия под чертата Кьолн, както и две пасив, спрямо Бохум и Унион Берлин. Една победа над Хайденхайм евентуално дори може да извади отбора над последните три два кръга преди края на сезона. Майнц определено има за какво да играе и може да се осланя на добрата си форма, за да постигне добър резултат.

И в двата отбора, обаче, си имат своите проблеми с контузени и наказани футболисти. За домакините участие в срещата няма да вземат Адриан Бек, Марнош Буш, Томас Келер, Ленард Малоуни, Кевин Сеса и Елидон Ченай, които лекуват различни травми.

За гостите от Майнц аут са наказаните Надием Амири, Браян Груда и Филип Мвене. С контузии са Максим Лайч и Карим Онисиво, а Щефан Бел е болен. Под въпрос пък е Джесик Нганкам.

С оглед на добрата си форма, предимството е леко на страната на гостите от Майнц с коефициент за победа от 2.40 срещу 2.95 за Хайденхайм, според букмейкъра WinBet. Равенството е определено на 3.55.

Програма за и резултати от мачовете от 32-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Петък, 3 май:

Хофенхайм – РБ Лайпциг 1:1

Събота, 4 май:

Борусия Дортмунд – Аугсбург 5:1

Волфсбург – Дармщат 3:0

Вердер Бремен – Борусия Мьонхенгладбах 2:2

Щутгарт – Байерн Мюнхен 3:1

Кьолн – Фрайбург 1:1

Неделя, 5 май:

16:30 часа | Унион Берлин – Бохум

18:30 часа | Айнтрахт Франкфурт – Байер Леверкузен

20:30 часа | Хайденхайм – Майнц 05

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.