ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Леверкузен гони заветния финал с исторически рекорд, в Бергамо ще е горещо

0
Леонардо Спинацола и Роберт Андрих
Рома - Байер Леверкузен, Леонардо Спинацола и Роберт Андрих (Снимка: БТА)

Четвъртък вечер са нощите на Лига Европа! Предстои последният четвъртък от втория по сила европейски клубен турнир за сезона, като четири отбора продължават да мечтаят за мястото във финала в Дъблин на 22 май.

Реваншите от полуфиналите със сигурност ще донесат емоции навсякъде, въпреки че победата на Байер Леверкузен в Рим с 2:0 ги поставя на полпозишън към битката за трофея в техния историческия сезон. В другия мач от ½-финалите Аталанта приема Олимпик Марсилия и след равенство 1:1 на „Велодром“ всичко ще трябва да се реши в Бергамо.

Байер Леверкузен – Рома (2:0 в първия мач)

Байер Леверкузен ще се опита да си осигури място на финала на Лига Европа и да продължи с умопомрачителната си серия без загуба във всички турнири, когато приема Рома в реванша.

Първият двубой на „Олимпико“ завърши при комфортен успех на „аспирините“ с 2:0. Голмайстори за тима на Шаби Алонсо станаха Флориан Виртц и Роберт Андрих. Байер се представя на изумително ниво от началото на сезона, като при победа или равенство срещу „вълците“ на реванша, ще подобри европейския рекорд на Бенфика от 48 последователни срещи без поражение във всички турнири – постижение на португалския гранд от периода 1963/1965, когато в редиците на лисабонци се подвизава легендата Еузебио.

Леверкузен изравни рекорда през уикенда, когато разгроми Айнтрахт Франкфурт с 5:1 като гост – отборът гони требъл, след като вече завоюва дебютна шампионска титла на страната, убедително сваляйки от трона Байерн Мюнхен, и е на финал за Купата на Германия срещу Кайзерслаутерн на 25 май.

Рома от своя страна подобри представянето си след идването на Даниеле Де Роси, който замени Жозе Моуриньо. „Вълците“ са шести в Серия А с актив от 60 точки – толкова има и петият Аталанта, който обаче е с мач по-малко. В последния кръг от първенството столичани направиха равенство 1:1 с Ювентус на „Олимпико“. Въпреки подема във формата, столичани са без победа в последните си три мача. Те ще трябва да направят това, което никой друг отбор не е успял този сезон и да победят Леверкузен на „БайАрена“ тази вечер, ако искат да играят на втори пореден финал в ЛЕ общо трети пореден, след като преди това спечелиха първото издание на Лига на конференциите.

Късметът често е на страната на Байер Леверкузен през този сезон и изглежда, че той отново беше с тях преди реванша, тъй като старши треньорът Шаби Алонсо ще може да разчита на всички свои футболисти за сблъсъка. „Аспирините“ успяха да дадат почивка на някои играчи при разгромната им победа с 5:1 срещу Айнтрахт Франкфурт през уикенда, като сред тях бяха Виртц и Алехандро Грималдо, а Виктор Бонифейс и Жереми Фримпонг бяха използвани само от пейката.

Вероятен състав на Байер Леверкузен (3-4-2-1): Матей Ковар – Едмонд Тапсоба, Джонатан Та, Пиеро Хинкапие – Жереми Фримпонг, Роберт Андрич, Гранит Джака, Алехандро Грималдо – Флориан Виртц, Амин Адли- Виктор Бонифейс

В Рома също могат да бъдат доволни относно ситуацията си със състава. Единственото опасение за Де Роси е свързано с Пауло Дибала, който беше заменен на полувремето срещу бившия си тим Ювентус през уикенда. Въпреки това, аржентинецът трябва да е достатъчно здрав, за да играе. Де Роси не даде почивка на ключовите си играчи срещу „страта госпожа“ по време на равенството. Ромелу Лукаку, Лоренцо Пелегрини и Дибала са сред звездите, които могат да се окажат решаващи за изхода на сблъсъка на „БайАрена“.

Вероятен състав на Рома (4-3-3): Миле Свилар – Рик Карсдорп, Джанлука Манчини, Крис Смолинг, Леонардо Спинацола . Браян Кристанте, Леандро Паредес, Лоренцо Пелегрини – Пауло Дибала, Ромелу Лукаку, Стефан Ел Шаарауи

Предвид забележителния рекорд на Леверкузен този сезон, би било глупаво да залагаме на победа на Рома тук. Италианският тим има качествата да направи изненада, но едва ли ще бъде първия отбор победил германския шампион този сезон. Свежестта на играчите на Леверкузен, на които им бяха дадени почивка през уикенда, ще бъде от ключово значение за Алонсо и очакванията са неговият отбор да постигне още една победа на родна земя този четвъртък.

Без изненада, букмейкърът WinBet дава коефициент за победа на Леверкузен от 1.51, докато този за Рома е 6.50. Равенството пък е оценено на 4.75. Попадения на „БайАрена“ ще има, така над 2.5 гола със ставка от 1.65 е добра опция за залог.

Аталанта – Олимпик Марсилия (1:1 в първия мач)

Другият финалист във втория по сила евротурнир ще бъде определен от сблъсъка между Аталанта и Олимпик Марсилия. И двата тима оставиха интригата за реванша в Бергамо след 1:1 на френска земя. Джанлука Скамака и Шансел Мбемба се разписаха по веднъж за отборите в първия двубой, а реваншът обещава да бъде непомалко оспорван и интригуващ.

Италианските домакини ще искат да затвърдят ролята си на лек фаворит в сблъсъка, особено след отстраняването на Ливърпул в предишната фаза на турнира и чудесната форма на голмайстора си Джанлука Скамака, който има 10 попадения в последните си 12 мача и влиза във форма точно преди началото на ЕВРО 2024.

Междувременно, гостите от Франция ще разчитат на факта, че имат по-големи успехи в евротурнирите в исторически план в сравнение със своя опонент, който ще преследва първия си финал в състезанията под егидата на УЕФА.

Статистиката, обаче, не е на страната на Марсилия този сезон, тъй като отборът записа само 11 точки като гост в 15 мача в Лига 1. Сега момчетата на Жан-Луи Гасе се нуждаят от перфектна играи и добър резултат в четвъртък, за да имат някакви шансове да продължат напред.

Треньорът на бергамаските – Джан Пиеро Гасперини, няма да може да разчита на Сеад Колашинац, Рафаел Толой и Емил Холм, които лекуват травми, докато в състава на Марсилия проблемите са свързани с контузиите на Билал Надир, Валентин Ронжие и Педро Руис Делгадо.

Вероятен състав на Аталанта (3-4-2-1): Хуан Мусо – Джорджо Скалвини, Берат Джимсити, 4. Исаак Хиен – Давиде Дзапакоста, Едерсон, Мартен де Роон, Матео Ругери – Теун Копмайнерс, Шарл Де Кетеларе – Джанлука Манчини

Вероятен състав на Олимпик Марсилия (4-3-3): Пау Лопес – Михаел Муриьо, Леонардо Балерди, Самуел Жиго, Жонатан Клаус – Амин Арит, Джофри Кондогбия, Жордан Верету – Исмаила Сар, Пиер-Емерик Обамеянг, Луис Енрике

Букмейкърът WinBet залага за победа на Аталанта с коефициент от 1.87, докато този за успех на Марсилия е 4.33. Равенството, което ще означава минимум продължения, е определено на 3.75.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.