Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Байерн гледа към Вечния град като изкупление, ПСЖ ще показва зрялост в ШЛ

0
Лацио - Байерн Мюнхен
Лерой Сане и Джамал Мусиала от Байерн Мюнхен с поглед към Рим преди първия 1/8-финал в Шампионската лига срещу Лацио (Снимка: Twitter.com/FC Bayern Munich)

Най-големият европейски клубен турнир Шампионската лига се завърна във вторник вечер с първите 1/8-финални двубои и победите на актуалния шампион Манчестър Сити и рекодьора по отличия Реал Мадрид, съответно като гости на Копенхаген (3:1) и РБ Лайпциг (1:0).

В сряда предстоят следващата порция от два осминафинала. На „Олимпико“ Лацио посреща поставения в затруднено положение в Германия Байерн Мюнхен, докато на „Парк де Пренс“ местният първенец Пари Сен Жермен приема непредсказуемия Реал Сосиедад. И двете срещи са с начален час 22:00 българско време.

Ще се съвземе ли Байерн в Шампионската лига срещу Лацио?

Байерн Мюнхен трябва бързо да изтупа праха от съкрушителното поражение през уикенда, тъй като похода им в елиминационната фаза на Шампионската лига започва с гостуване на коравия Лацио.

Отборът на Томас Тухел беше разбит по категоричен начин от лидера в Бундеслигата Байер Леверкузен с 0:3 в събота, като отборът на Шаби Алонсо отвори преднина от пет точки на върха. Докато предимството на „аспирините“ със сигурност не е непреодолимо, Байерн рискува да завърши за първи път сезон без спечелен трофей от сезон 2011/2012. Ще трябва да дадат всичко от себе си, а дори и да надхвърлят моментните си възможности, ако искат да триумфират с Шампионската лига.

Баварците все пак пълни господари в групата си, където бяха заедно с Манчестър Юнайтед, Копенхаген и Галатасарай и завършиха с пет победи и едно равенство. Така завършиха първи и жребият им отреди да се изправят срещу Лацио. След като завършиха на второ място в Италия през миналия сезон, възпитаниците на Маурицио Сари не се представят никак убедително през тази кампания и влизат в този сблъсък като осми в Серия А. „Римските вълци“ обаче успяха впечатляващо да излязат от завързаната група Е на второ място, където бяха в компания на победителя Атлетико Мадрид, Фейенорд и Селтик.

Сари няма да може да разчита само на централния защитник Патрик, докато Марио Гила ще продължи да бъде в основата на отбраната на Лацио, ако испанецът не получи някакъв проблем преди мача. Младият вратар Давиде Ренцети е наказан, докато опитните Чиро Имобиле и Педро са готови да стартират в атака.

Вероятен състав на Лацио срещу Байерн (4-3-3): Иван Проведел – Адам Марушич, Марио Гила, Алесио Романьоли, Елсеид Хисай – Матео Гендузи, Данило Каталди, Луис Аберто – Педро, Чиро Имаболие, Фелипе Андерсон

Тухел вероятно няма да заложи на трима в защита, след като се оказа катастрофално решение срещу Леверкузен, което предполага, че ще се върне към формация 4-2-3-1. Йосуа Кимих и Рафаел Герейро са сред тези, които могат да се върнат в титулярните 11, след като се появиха от пейката през уикенда. Томас Мюлер също може да стартира от първата минута. Иначе, баварците ще бъдат без крилата Серж Гнабри и Кингсли Коман, както без бековете Алфонсо Дейвис и Буна Сар. Универсалният австриец има шанс да се завърне в състава, но ще бъде до последно под въпрос.

Вероятен състав на Байерн срещу Лацио (4-2-3-1): Мануел Нойер- Рафаел Герейро, Ким Мин-дже, Матайс де Лихт, Нусаир Мазрауи – Леон Горецка, Йосуа Кимих – Джамал Мусиала, Томас Мюлер, Лерой Сане – Хари Кейн

Този мач може да бъде глътка въздух за Байерн, като Лацио ще разчита на по-бавния стил на игра на Сари при владението на топката, нещо, което съвсем различно заради скоростта и вертикалата игра на Леверкузен през уикенда. Пресата на баварците несъмнено трябва да се справи по-добре във Вечния град, като Тухел вероятно ще се задоволи с това, че домакините ще притежават в по-големи периоди кълбото. Двата тима вече се срещнаха в елеминациите в ШЛ през сезон 2020/2021, когато отново на 1/8-финал Байерн спечели с 4:1 на „Олимпико“ и с 6:2 в общия резултат.

Букмейкърът Palms Bet дава сериозно предимство на Байерн за победа в Рим с коефициент от 1.69 срещу 5.00 за Лацио. Равенството е оценено на 4.00.

ПСЖ се готви за (поредната) първа крачка по пътя към мечтата

„Стилният“ Реал Сосиедад изпревари по впечатляващ начин устременият към титлата в Серия А Интер в група D, за да завоюва първото място, въпреки че контузиите и натовареният график им изиграха лоша шега, което доведе до спад във формата. Отборът на Иманол Алгуасил се свлече до седмото място в Ла Лига, след като спечели само един от предишните си пет мача и беше победен у дома от средняка Осасуна през уикенда.

Все пак мнозина се надяват, че те могат да разстроят играта на хегемона във Франция. Бликащият със суперзвезди проект на Пари Сен Жермен не успя да капитализира целия този талант в титла от Шампионската лига и сега те отново ще разчитат на Килиан Мбапе да ги поведе към славатав турнира на богатите. Момчетата на Луис Енрике избягаха от „Групата на смъртта“, завършвайки на второ място след Борусия Дортмунд. Те обаче срещнаха много трудности срещу Нюкасъл в предпоследния кръг, когато спечелиха голяма точка с дузпа в 100-ата минута насред своя „Парк де Пренс“. Парижани, без изненада, са първи в Лига 1 и увеличиха преднината си на върха до двуцифрен брой точки, след като победиха Лил с 3:1 в събота вечер.

Мбапе получи почивка срещу „песовете“, но ще се завърне в игра тази вечер. Ашраф Хакими, Витиня, Брадли Баркола и Уорън Заир-Емери бяха използвани от резервната скамейка през уикенда и са готови да се върнат в титулярния състав днес. Капитанът Маркиньос също ще се завърне, но Милан Шкриниар и Преснел Кимпембе са контузени. Крайните защитници Нуно Мендеш и Лайвин Курзава също остават извън игра. Канг-ин Лий трябва да се завърне в състава за мача след приключването на Купата на Азия.

Вероятен състав на ПСЖ срещу Реал Сосиедад (4-3-3): Джанлуиджи Донарума – Ашраф Хакими, Данило Перейра, Маркиньос, Люка Ернандес – Уорън Заир-Емери, Витиня, Канг-ин Лий – Усман Дембеле, Килиан Мбапе, Брадли Баркола

Гостите ще бъдат без наказания Ариц Елустондо за първия мач в сряда. Испанецът получи три жълти картона по време на груповата фаза. Пристигналият през януари Шералдо Бекер ще пропусне мача поради мускулна травма, а с различни контузии още са Киърън Тиърни, Карлос Фернандес и Алваро Одриозола. Айен Муньос е аут до края на сезона заради контузия в коляното. Звездата на отбора Микел Оярзабал пропусна последните мачове на Сосиедад заради мускулен проблем и е под въпрос за мача в сряда.

Вероятен състав на Реал Сосиедад срещу ПСЖ (4-3-3): Алекс Ремиро – Хави Галан, Робин Льо Норман, Игор Субелдия, Амари Траоре – Брайс Мендес, Мартин Субименди, Микел Мерино – Андер Беренечеа, Умар Садик, Такефуса Кубо

ПСЖ толкова често се проваля гръмко в този турнир, но едва ли ще отпаднат още сега срещу този съперник. Още повече, че Сосиедад, който по принцип е коварен отбор, беше поразен от проблеми с контузии и загуба на форма във възможно най-лошия момент. Отборът Иманол сега ще се изправи срещу нов Мбапе и отбор на ПСЖ, който загуби само веднъж у дома през целия сезон. Въпреки че испанците ще се съпротивляват, за да има за какво да се борят в ответния мач на „Реале Арена“, ще им бъде трудно да си тръгнат с положителен резултат от Париж. ПСЖ ще знае, че предимството в първия мач е много важно и ще се опита да вземе аванс преди реванша.

Тук букмейкърът Palms Bet дава гласа си за победа на ПСЖ с коефициент от 1.75, докато този за Сосиседад е 5.00. Равенството е оценено на 3.75.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.