ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ливърпул се събуди, но проблемите за Тотнъм стават все по-дълбоки

0
Харви Елиът
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Харви Елиът (Снимка: БТА)

Ливърпул се върна на победния път и надви Тотнъм Хотспър с 4:2 у дома в дербито от 36-ия кръг на английската Висша лига. На „Анфийлд“ мърсисайдци стигнаха до трите точки и до голяма степен сложиха край на амбициите на съперника за място в Топ 4.

Началото бе за домакините, които след греда на Мохамед Салах по-рано, ликуваха в 16-ата минута. Дейният от ляво на атаката Коди Гакпо центрира чудесно към египетския нападател на „червените“ и той не сбърка от близка дистанция за 1:0. След няколко добри ситуации пред вратата на Гулиелмо Викарио, резултатът набъбна на 2:0 в края на първото полувреме, когато Салах стреля и Викарио спаси, но топката попадна на десния крак на Андрю Робъртсън, който реализира един от редките си голове с екипа на Ливърпул.

След паузата Гакпо направи резултата класически след центриране на Харви Елиът. Младият футболист на домакините се прояви, отбелязвайки четвъртия гол във вратата на „шпорите“ след много красиво изпълнение с левия крак. След това Ливърпул направи промени в състава и откровено се отпусна, което позволи на лондончани да се върнат в срещата. Влезлият от пейката за Тотнъм Ричарлисон първо реализира за 1:4 след остър пас на Бренан Джонсън от дясно, а след това асистира на Хюн-мин Сон за ново попадение в мрежата на Алисон. В следващите минути до края на мача и двата отбора имаха своите шансове, но статуквото остана непроменено.


Така Ливърпул спечели в предпоследния двубой на мениджъра Юрген Клоп на „Анфийлд““ Мърсисайдци са трети в таблицата със 78 точки, но шансовете им за титла в прощалния сезон на германския им наставник се изпариха – пет точки отстояние от водача Арсенал, три кръга преди края. Вторият Манчестър Сити е с 82 пункта и мач по-малко от „червените“. Тотнъм от своя страна трябва да направи чудо, ако иска да се добере до четвъртото място в крайното класиране, тъй като изостава със седем пункта от заемащия тази позиция Астън Вила, въпреки че има двубой в резерв.

В следващите си срещи „шпорите“ на Ангелос Постекоглу са домакини на борещия се за спасение новак Бърнли, докато Ливърпул гостува на Вила.

Десният фланг на Ливърпул му спечели мача

Кариерата на Мохамед Салах в Ливърпул, в по-голямата ѝ част, е изпълнена с позитиви. През последните седмици, обаче имаше и някои негативни аспекти и мнозина подтавиха под съмнение качествата му. Беше ли знак за края на престоя му на „Анфилйд“ или просто моментна слабост? Въз основа на представянето му в неделя следобед, изглеждаше, че е второто.

Той показа отново на какво е способен по десния фланг, където често правеше пробиви на скорост зад гърба на защитниците, след като получи топката, а след това създаваше ситуации за съотборниците си в наказателното поле. Играта с глава, нещо нетипично за египтянина, донесе откриващия гол за Ливърпул и бе възнаграден за представянето си.

В интерес на истината беше трудно да се определи дали силата на Ливърпул по десния фланг се свеждаше до енергията на Салах или до слабата игра на „шпорите“с в защита. Емерсон Роял се справи, меко казано, зле на левия бек, но това не е естествената позиция на бразилеца. Салах постоянно се измъкваше от Роял, а Ливърпул целенасочено атакуваше от тази страна на терена.

Алексис Мак Алистър от време на време също влизаше в атаките, за да може „червените“ да имат числено предимство, а центрирането на Трент Александър-Арнолд в крайна сметка стигна до Робъртсън, който се възползва по най-добрия начин, за да удвои. Центрирането на Елиът за гола на Гакпо пък дойде отново отдясно, след като отново бе потърсен Салах, а Роял не успя да изчисти топката.

Мохамед Салах
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Мохамед Салах (Снимка: БТА)

След това Елиът вкара четвърти гол за Ливърпул, като проби от фланга и си проправи път покрай Родриго Бентанкур, преди да нанесе превъзходен удар с левия крак в горния десен ъгъл на Викарио.

Това беше един доста неприятен следобед за Роял, който беше заменен от Оливър Скип след 61 минути. Неговото слабо представяне и доминацията на Ливърпул в тази част от терена показаха колко много им липсваше на „шпорите“ контузеният Дестини Удоджи в последните три мача.

Атаката на Тотнъм повдига толкова въпроси, колкото и защитата

Много ще се говори за представянето в защита на Тотнъм срещу Ливърпул, но футболът не е разделен на отделни единици и проблемите, които имаха през първия час на „Анфийлд“, не бяха свързани с четворката в отбрана.

Това беше поредният мач, в който атаката на лондончани, избрана от Постекоглу, не успя да окаже никакво въздействие. Влизането на Ричарлисон и Джеймс Мадисън от резервната скамейка беше необходимо на отбора, за да може да покаже някаква борба и да си тръгне с една идея по-почетна загуба.

Ричарлисон
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Ричарлисон (Снимка: БТА)

„Шпорите“ имат очевиден проблем в атака. Този сезон Сон играе отляво, за да може Рачарлисон да играе в центъра на нападението. Но на „Анфийлд“ беше различно – Сон беше на върха, а Ричарилсон на пейката. Проблемът е, че Сон, който започна сезона блестящо, напоследък се позагуби. Да, кореецът е бърз и намира празното пространство, но не може да задържи топката. Това вреди на целия отбор на Тотнъм, защото той никога не може да справи с напрежението, което идва след това. Тимът е по-добре балансиран с Ричарлисон отпред и Сон отляво и това няма как да се промени.

Хюн-мин Сон
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Хюн-мин Сон (Снимка: БТА)

Това също така означава, че ако Бренан Джонсън играе, трябва да е отдясно, за да може да стигне до наказателното поле и да центрира. Това от своя страна означава, че ако Деян Кулушевски играе, то трябва да е в средата на терена, а не на крилото.

„Шпорите“ ще имат нужда от отговори на тези въпроси – отговори, които вероятно могат да бъдат намерени само на трансферния пазар, ако искат да се подобрят през следващия сезон.

Хюн-мин Сон
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Хюн-мин Сон (Снимка: БТА)

Ще видим ли най-сетне истинския Коди Гакпо?

Много се говореше, когатое Ливърпул победи Манчестър Юнайтед за подписа на Коди Гакпо през януари миналата година, но той така и не успява да оправдае напълно очакванията към себе си след 18-те си месеца на „Анфийлд“.

Срещу Тотнъм обаче, той показа едно от най-добрите си представяния с екипа на „червените“. Той се отчете с асистенция за откриващия гол на Мо Салах с хубаво центриране, а след това добави и попадение след удар с глава през второто полувреме, за да направи 3:0 и да сложи край на надеждите на Тотнъм за някакъв обрат.

Коди Гакпо, Андрю Робъртсън и Мохамед Салах
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Коди Гакпо, Андрю Робъртсън и Мохамед Салах (Снимка: БТА)

Нидерландецът показва, че е много талантлив, но трябва да намери последователност в играта си, за да се превърне в наистина ключоа фигура под Арне Слот, който се очаква да замени Клоп през лятото. Но признаците, че вече се адаптира към живота във Висшата лига, са налице.

Уатаро Ендо може да не е перфектен, но пасва идеално на този Ливърпул

Като се има предвид, че повечето отбори в света искат техният номер „6“ да бъде най-добрия както с, така и без топка в крака, привличането на Уатаро Ендо рез лятото изглеждаше странно, особено като се има предвид, че той трябваше да замести Фабиньо.

С напредването на сезона, обаче, представянето на Ендо беше важно за този отбор на Ливърпул. Японският полузащитник определено не е перфектен. Той не изглежда най-сигурния с топката и е податлив на противниковата преса, но се вписва перфектно в начина, по който отборът на Юрген Клоп иска да играе.

Уатаро Ендо
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Уатаро Ендо (Снимка: БТА)

Този сезон Ливърпул беше по-директен в преходите си и в стила си от предишните сезони, връщайки се към времената, когато спечели Шампионската лига и Висшата лига, а този подход помога на Ендо. Качествата на полузащитника без топката, по отношение на пресата, контрапресата и борбата за втори топки, са идеални.

Допълнително, Ендо получава подкрепа при изграждането на атаките, като най-често това прави Мак Алистър, а пък и Александър-Арнолд е в близост.

Тотнъм се разпада в края на сезона

Беше лоша седмица за Тотнъм и Анге Постекоглу. Те бяха победени у дома от големия съперник Арсенал, след това загубиха на „Стамфорд Бридж“ от Челси, а сега добавиха още една черна точка на „Анфийлд“. Към всичко това трябва и тежкото поражение от Нюкасъл с 0:4 преди тази серия. Това означава, че те са загубили четири последователни мача във Висшата лига за първи път от 2004-а година насам. Още по-лошото е, че тази серия дойде точно, когато на хоризонта се появиха шансовете за класиране в Шампионската лига.

В четирите мача те допуснаха 13 пъти и отбелязаха пет, което буквално уби и последните им надежди за класиране в турнира на богатите догодина, след като разликата с четвъртия Астън Вила е вече седем точки, макар че „шпорите“ имат мач по-малко.

Въпреки че Тотнъм ще успее да се класира за Европа, за разлика от миналия сезон, това е далеч от финала, който „шпорите“ се надяваха да имат в средата на кампанията.

Ангелос Постекоглу
Ливърпул - Тотнъм Хотспър, Ангелос Постекоглу (Снимка: БТА)

Салах и Сон продължават да правят разликата

Ливърпул срещу Тотнъм рядко е скучен мач през последните години и това до голяма степен се дължи на талисманите на двата отбора – Мохамед Салах и Хюн-мин Сон.

И двамата отново се бяха сред голмайсторите в неделя следобед и продължиха да поставят рекорди. За Салах това беше неговият 12-и гол срещу „шпорите“, като само срещу един клуб има по-добра успеваемост в кариерата си – срещу заклетия враг Манчестър Юнайтед.

Междувременно, звездата на Тотнъм се присъедини към Джейми Варди в отбелязването на гол срещу Ливърпул в пет последователни мача от Висшата лига, когато реализира второто попадение за „шпорите“ 13 минути преди края.

Макар и двамата наближават залеза на кариерите си, те не показват никакви признаци, че имат намерение да спират да доминират над своите съперници.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.