Inbet Inbet Inbet Inbet
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Байерн и Борусия Дортмунд с ключови гостувания този уикенд в Германия

0
Байерн Мюнхен
Байерн Мюнхен (Снимка: БТА)

Поредната работна седмица е към края си, което означава, че наближава уикенда, а с това и местните футболни първенства. Не прави изключение и германската Първа Бундеслига, като още в петък стартират двубоите от 24-ия кръг на шампионата.

Честта да открие поредното завъртане има актуалния шампион Байерн Мюнхен, докато в събота ще видим още цели шест двубоя с участието на тимовете на Борусия Дортмунд, РБ Лайпциг, Айнтрахт Франкфурт и Волфсбург.

Ето какво ни очаква по германските терени в петък и събота!

Фрайбург – Байерн Мюнхен (петък, 1 март, 21:30 часа)

Баварците се стремят да окажат натиск върху лидера в Бундеслигата Байер Леверкузен, но за целта трябва да победят Фрайбург, когато му гостуват в петък вечер. Германският шампион допусна три поредни поражения, а миналата седмица се завърна към победите с труден успех над РБ Лайпциг у дома с 2:1 благодарение на два гола на Хари Кейн. Възпитаниците на Томас Тухел остават обаче на осем точки от безмилостния Леверкузен, като баварците могат да стопят още малко разликата на пет точки с победа на „Европа-Парк Стейдиъм“ в петък.

Байерн излезе победител в първата среща на „Алианц Арена“ с 3:0 по-рано през сезона. Въпреки това, баварците имат много контузени в момента, а и увереността не е най-високо ниво в момента. Централният защитник Матайс де Лихт ще отсъства поради малко по-различна причина, тъй като е наказан заради натрупани жълти картони. Проблемите в отбрана остават сериозни и заради травмите на Саша Боей, Нусаир Мазрауи, Буна Сар и Тарек Бухман. Младият Ноел Асеко-Нкили също отсъства поради контузия на глезена, докато Кингсли Коман няма да бъде на разположение за още около месец на масата заради проблем с коляното. В последните дни обаче и Лерой Сане изпитва болки в коляното, като няма да вземе участие в двубоя тази вечер. Добрата новина за Тухел обаче е, че Алфонсо Дейвис и Серж Гнабри могат да се завърнат обратно в титулярния състав, след като от известно време тренират наравно със своите съотборници.

Байерн не е единственият тим в Бундеслигата, който в момента се бори с контузени футболисти, като Фрайбург също е сериозно ударен. Един от отсъстващите е десният бек Лукас Кюблер, който в момента е аут с контузия на бедрото. Филип Лиенхарт също липсва от отбраната, а треньорът Кристиан Щрайх няма да разчита още на Яник Кайтел, Кенет Шмид, Макс Розенфелдер и Даниел-Кофи Кире.

Трудно е да се прогнозира какво точно да очакваме от Байерн в момента, тъй като германският гранд все още са на километри от най-добрите си резултати. Победата над РБ Лайпциг може да помогне за евентуален възход след трите поредни поражения.

В добавка и незадоволителната форма на Фрайбург може да спомогне за това. Отборът на Щрайх няма победа в последните си пет мача от Бундеслигата, като натрупа четири поражения и едно равенство. Фрайбург също така не е побеждавал Байерн пред собствена публика от 2015-а година насам, като претърпя някои доста сериозни загуби срещу баварците в последните срещи.

Байерн си остава фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.51 от букмейкъра Winbet, докато този за Фрайбург е 5.75. Ставката за равенство е определена на 4.75. Като добра опция тук изглежда и залога за под 3.5 гола с коефициент от 1.67.

Унион Берлин – Борусия Дортмунд (събота, 2 март, 16:30 часа)

Столичани посрещат „вестфалци“ в събота следобед в опит да продължат серията си от четири поредни мача без загуба (две победи и две равенства), за да продължат да се отдалечават от опасната зона, която в момента е на осем точки зад тях. Борусия Дортмунд пък записа първо поражение от началото на годината, след като миналия кръг отстъпи с 2:3 пред собствена публика от Хофенхайм, въпреки че водеше с 2:1 на почивката и така спря серията от шест поредни срещи без загуба. Тимът на Един Терзич остава на четвъртата позиция, но само с точка повече от петия РБ Лайпциг.

Борусия Дортмунд и Унион Берлин са се изправяли един срещу друг девет пъти в Бундеслигата. С едно изключение, отборът домакин винаги е печелил. Това се случи през февруари 2022-а година, когато „жълто-черните“ триумфират с 3:0 като гост. Интересното също, че не имало нулево равенство между двата отбора до този момент, а сблъсъкът винаги е бил печелен от отборът, който поведе с 1:0.

Берлинчани имат шест загуби и 22 допуснати гола, като няма друг отбор, срещу който да имат повече поражения или допуснати попаденияв Бундеслигата. Най-тежката им загуба в елита също нанесе именно Борусия Дортмунд – 5:0 през февруари 2020-а година. „Вестфалци“ обаче са губили в три от четирите си визити в Берлин срещу Унион. Никой друг клуб от Бундеслигата няма толкова висок процент загуби като гост на Унион (75%).

Още една любопитна статистика показва, че само Леверкузен не е успял да отбележи в по-малко мачове (един) от Борусия (два). „Жълто-черните“ пък са непобедени в последните си шест мача като гост. Единственото поражение при гостуване този сезон дойде на 11 ноември (1:2 от Щутгарт).

В лагера на Унион няма да могат да разчитат на Робин Госенс и Кевин Фоланд, които са наказани. Един Терзич пък ще трябва да реди състава на Борусия без контузените Себастиан Алер, вратаря Грегор Кобел, Самуел Бамба, Феликс Нмеча и наказания Дониел Мален.

Букмейкърът Winbet се доверява на Борусия Дортмунд с коефициент за победа от 2.18 срещу 3.60 за Унион. Равенството е оценено на 3.70.

Майнц 05 – Борусия Мьонхенгладбах (събота, 2 март, 16:30 часа)

Домакините от Майнц спешно се нуждаят от точки в битката си за оцеляване, след като тимът на Бо Хенриксен е на предпоследната 17-а позиция и изостава с две от Кьолн, който заема мястото за плейоф за оцеляване. Отборът записа само един успех, който бе едва втори за сезона, в седемте мача от началото на годината, като той дойде още в дебюта на Хенерксен. Миналия кръг Майнц се опълчи на лидера Леверкузен като гост, но отстъпи с 1:2, след като остана и с десет човека.

Победата на Борусия Мьонхенгладбах с 5:2 над Бохум вдъхна свеж полъх на „Борусия Парк“ и леко отпусна възела около треньора Херардо Сеаоне. С този успех, който бе втори от началото на година и общи шести за сезона, „жребчетата“ събраха 25 точки на 12-ата позиция и имат преднина от десет пред утрешния съперник, а зоната за плейоф е на осем, така че Гладбах има повод да бъде спокоен пред сблъсъка в събота.

Тук букмейкърът Winbet вярва в третата победа за сезона на Майнц с коефициент от 1.97, докато този за Гладбах е 3.75. За „хикс“ пък трябва да бъде изпълнена ставката от 3.75.

Бохум – РБ Лайпциг (събота, 2 март, 16:30 часа)

Поражението с 2:5 от Борусия Мьонхенгладбах преди седмица заличи страхотната победа с 3:2 над шампиона Байерн Мюнхен и остави отбора на Томас Леч точно над опасната зона с осем точки пред 16-ия Кьолн на мястото за плейоф за оцеляване.

РБ Лайпциг пък продължава борбата си за Шампионска лига и е на петото място, като изостава на точка от четвъртия Борусия Дортмунд. Тимът на Марко Розе обаче допусна четвъртата си загуба в последните си седем двубоя в първенството и общо пета в последните осем мача във всички турнири, след като отстъпи с 1:2 от Байерн миналата седмица.

Домакините имат доста сериозни кадрови проблеми, като с контузии са Кристофър Антуи-Аджей, Михаел Есер, Тим Йорман, Патрик Остерхаге и Мохамед Толба, докато Ерхан Машович и Мануел Риман са наказани. В лагера на „червените бикове“ пък Лукас Клостерман е с травма, докато Ксавер Шлагер ще пропусне двубоя заради натрупани жълти картони.

Бохум изглежда като аутсайдер в двубоя с коефициент за успех от 4.75 срещу 1.67 за РБ Лайпциг от букмейкъра Winbet, докато равенството е със ставка 4.33.

Дармщат – Аугсбург (събота, 2 март, 16:30 часа)

Домакините твърдо заемат последната 18-а позиция и, макар че остават само на четири точки от зоната за плейоф за оцеляване, съдбата им започва да се пояснява все повече. Отборът на българския проектонационал Фабиан Нюрнбергер има само две победи от началото на сезона, които дойдоха в началото на октомври. През 2024-а година Дармщат има само три равенства и четири поражения, като в последния кръг успя да открадне точка в гостуването си на Вердер Бремен (1:1).

Аугсбург пък може да бъде спокоен за бъдещето си в елита, след като е в средата на таблицата, на 11-ото място, с девет точки преднина пред 16-ата плейофна позиция. Преди седмица баварците се поздравиха с успех с 2:1 над Фрайбург, което беше едва втората им победа от седемте им двубоя от началото на 2024-а година.

Коефициентите тук изглеждат близки, като предимство от букмейкъра Winbet за трите точки получават гостите от Аугсбург – 2.40. Ставката за Дармщат е 2.85, докато равенството е оценено на 3.60.

Хайденхайм – Айнтрахт Франкфурт (събота, 2 март, 16:30 часа)

Новакът в елита Хайденхайм опроверга всички критици и по всичко изглежда, че ще остане в най-висшия ешелон в Германия и догодина, след като заема отличната десета позиция, с 11 преднина пред 16-ия Кьолн. Тимът на треньора Франк Шмидт дори е по-близо до зона Европа, след като именно шестия Айнтрахт е на шест точки пред тях. Хайденхайм беше в серия от осем поредни двубоя без загуба, преди да отстъпи у дома на лидера Байер Леверкузен, докато миналата седмица записа равенство 2:2 в гостуването си на Унион в Берлин.

Айнтрахт пък продължава с колебливите изяви от началото на година, като отборът на Дино Топмьолер е записал само две победи в мачовете в Бундеслигата от началото на година, а междувременно отпадна и от Лигата на конференциите от белгийския Роял Унион Сен-Жилоа. Както стана ясно „орлите“ остават на шестата позиция, като имат четири точки преднина пред Хофенхайм и Вердер Бремен. На шест пункта пред тях пък е РБ Лайпциг.

Тази среща за Хайденхайм ще пропуснат контузените Томас Келер и Елидон Ченай, докато Жан-Никлас Бесте и Ленард Малоуни остават под въпрос. За Айнтрахт лошите новини са свързани с травмите на Саша Калайджич, Хенрих Ларсон, Мехди Лун и капитана Себастиан Роде, който може да пропусне остатъка от сезона. Това може да означава, че полузащитникът може да е изиграл и последния си двубой за „орлите“, след като по-рано обяви, че прекратява кариерата си през лятото.

Айнтрахт получава леко предимство с коефициент за победа от 2.48, докато този за Хайденхам е 2.80, според букмейкъра Winbet. Ако срещата трябва да завърши без победител, то за „хикс“ цифрите показват 3.45.

Волфсбург – Щутгарт (събота, 2 март, 19:30 часа)

Последният съботен двубой противопоставя „вълците“ и „швабите“ в интригуващ сблъсък. Домакините продължават да търсят първата си победа от началото на годината, след като са в серия от седем (осем, ако броим и последния двубой за 2023-а година) мача без успех в първенството – 6 равенства и 2 загуби. Това отрежда 13-ата позиция за тима на Нико Ковач, като преднината пред 16-ия Кьолн е осем точки.

Щутгарт продължава с фантастичното си представяне през сезона и не отстъпва от третата позиция, като има преднина от шест точки пред четвъртия Борусия Дортмунд. На толкова напред пък е и Байерн Мюнхен на второто място. Отборът на Себастиан Хьонес е в серия от пет поредни срещи без загуба, след като стартира 2024-а година с две поредни поражения. След това обаче тимът записа четири поредни победи, преди миналата седмица да стъпи накриво при домакинството си на борещия си за оцеляване Кьолн (1:1).

Единственият отсъстващ за Волфсбург в събота вечер ще бъде контузеният Рожерио, докато проблемите за Щутгарт в кадрови план са по-сериозни. Аут за срещата са Дан-Аксел Загаду, Николас Нартей, Денис Ундав, Самуеле ди Бенедето и вратарят Александър Нюбел.

Определено Щутгарт изглежда по-близо до победата с коефициент от 2.18 от букмейкъра Winbet, докато този за Волфсбург е 3.25. Ставката за равенство пък е от 3.55.

Програма за мачовете от 24-ия кръг в германската Първа Бундеслига:

Петък, 1 март:

21:30 часа | Фрайбург – Байерн Мюнхен

Събота, 2 март:

16:30 часа | Унион Берлин – Борусия Дортмунд

16:30 часа | Майнц 05 – Борусия Мьонхенгладбах

16:30 часа | Бохум – РБ Лайпциг

16:30 часа | Дармщат – Аугсбург

16:30 часа | Хайденхайм – Айнтрахт Франкфурт

19:30 часа | Волфсбург – Щутгарт

Неделя, 3 март:

16:30 часа | Кьолн – Байер Леверкузен

18:30 часа | Хофенхайм – Вердер Бремен

Очаквайте в неделя превюта и на последните два двубоя от кръга в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.