ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кръг 23 в Италия – багри в черно и синьо, Рома на Де Роси литна

0
Даниеле Де Роси, Рома, тифози
Снимка: БТА

Интер властва в Серия А след 23-ия кръг и победата в голямото дерби над Ювентус. „Нерадзурите“ вече водят с 4 точки пред „Старата дама“, а наред с това имат и мач по-малко.

Градският съперник Милан се измъчи сериозно с Фрозиноне, но бе спасен от добре познат боец. Шампионът Наполи пое въздух, образно казано, и се надява на още много кислород с възраждането на Хвича Кварацхелия и недалечното завръщане от Африка на Виктор Осимен.

Кръгът започна с атрактивен късен обрат на Лече над Фиорентина, а завърши с римска лекция на Рома върху Каляри. Другият столичен отбор Лацио катастрофира сериозно в Бергамо, където Шарл Де Кетелар обра заглавията с бляскаво представяне.

Жокера отново измъкна Милан

Милан спечели с 3:2 срещу Фрозиноне като гост. Втора поредна визита за „росонерите“, спечелена „по калъп“. Разликата изглежда една-единствена – не Ноа Окафор, а Лука Йович отбеляза победния гол. Жокера, както вече е наричан сръбският стрелец, има на сметката си 7 гола и 1 асистенция. Всички те са паднали в последните 9 мача на миланския колос.

Срещу Фро Йович отбеляза само минута и 17 секунди, след като се появи игра от пейката, затвърждавайки страхотната си форма. „Дявола“ от своя страна затвърди опасенията на фенове и анализатори, че изпитва сериозни несигурности зад полузащитата. Нито вратарят Майк Менян е на познатото си високо ниво, нито защитата пред него е достатъчно стабилна, че да запази суха мрежа. Последният мач, в който Милан не е допуснал гол, датира отпреди месец – победата с 3:0 над борещия се за оцеляване Емполи.

Започва ли новият сезон на Квара манията?

Хвича Кварацхелия напомни за своята магия с красив победен гол във вратата на Верона (2:1). Партенопеите взеха глътка въздух след поредицата неуспешни резултати. Успехът над „джалоблу“ дори е виждан на Ботуша като резултат от лагера, на който бе тима в своята база. Разпореждането тогава бе от ексцентричния бос Аурелио Де Лаурентис, но практиката далеч не е нова за Италия.

По-важното за Валтер Мадзари и състава му е подобряващата се форма на Кварацхелия и изпълнението му в края на двубоя с Верона. Грузинецът бе най-добрият играч по пътя към Скудетото преди година, но откакто южняците теоретически си гарантираха първото място формата му спадна. Оттогава Квара така и не може да намери себе си, а цял един град разчита на неговата техника и демараж.

През този сезон лявото крило има 6 гола и 5 асистенции, а с края на Купата на Африка и завръщането на Виктор Осимен, очакванията под Везувий за взривоопасния тандем от миналия сезон ще се вдигнат.

Перото на Де Кетелар вече рисува

Провалилият се тежко в Милан – Шарл Де Кетелар, се превръща във все по-възлов играч за Аталанта. Белгийският техничар отбеляза два гола за гръмката победа с 3:1 над Лацио на „Гевис“. Особено единият гол на левичаря бе истински красив, с премерен удар в близкия ъгъл.

Де Кетелар оформя стабилни и опасни тандеми в предни позиции, независимо от своя партньор – Алексей Миранчук (играл срещу Лацио), Адемола Луукман или Джанлука Скамака. А доверието на Джан Пиеро Гасперини очевидно е по-голямо, отколкото това на Стефано Пиоли в Милано.

С подобно представяне като това от началото на годината и Аталанта би останал в топ 4, и Де Кетелар би се върнал скорострелно в белгийския национален отбор, където да напише най-красивата глава в досегашната си кариера . Може би точно за Евро 2024, което предстои в Германия.

Дерби д`Италия в черно-сини нюанси

Интер пречупи физически и психически Ювентус, побеждавайки го само с 1:0 и пропускайки още няколко положения. С успеха в голямото дерби на Италия миланският гранд капарира титлата. Хората на Симоне Индзаги вече са 4 точки пред преследвача от Торино, а и с мач по-малко.

„Нерадзурите“ не допуснаха опасност през всичките 90+ минути. Швейцарският страж Ян Зомер на практика не направи нито едно спасяване. Защитата си свърши работата отлично, а халфовата линия тотално доминираше по терена.

Въпреки че успехът дойде с автогол на Федерико Гати, Интер може да съжалява за пропуснатите шансове. С най-чисти изпуснати положения се отчетоха Лаутаро Мартинес и Марко Арнаутович – и двамата през втората част.

Доверието, което Индзаги показа към неособено ползвания Дави Клаасен в края на мача, показа колко спокойно се отнася 19-кратният шампион към пазенето на аванса си. Преднината на Интер бе само 1:0, а Клаасен влезе в най-трудното време в мача – последните минути, и се отчете с няколко добри отигравания. Нидерландецът често е критикуван, че не разбира тактическите указания на Апенините и това му пречи да се наложи. Сега обаче думата взе Клаасен и доказа на критиците, че са в грешка.

Де Роси нажежи Рома за 3/3

Клубният символ на Рома застъпи на треньорската скамейка точно така, както стъпваше и на терена – смело, самоотвержено и вдъхновено. Точно така игра и Рома срещу Каляри, надвивайки го с категоричното 4:0.

Самите играчи на „вълците“ са възхитени от ентусиазма, който Де Роси е вкарал в тях. В прав текст това заявиха архитектите за успеха над сардинци – Лоренцо Пелегрини и Пауло Дибала. Двамата атакуващи футболисти са двигателите на Рома и истински барометър за играта на „джалоросите“.

Нормално е Де Роси да има афинитет към халфа и юноша на римляните Пелегрини, настоящ капитан на тима. Специално отношение е нужно и към специален играч като звездата на тима Дибала. Това изглеждат само два от добрите ранни ходове на Де Роси. Другите са „порицаването“ на Ромелу Лукаку и Леандро Паредес в понеделнишката вечер на „Олимпико“. Белгиецът и аржентинецът спадат към групата на по-сприхавите играчи и е добре да бъдат държани изкъсо. А кой по-добре може да го направи от Де Роси? Сега обаче за клубната легенда, Пелегрини, Дибала и останалите предстои възможно най-тежкото изпитание – кандидат-шампионът Интер.

Всички резултати от 23-ия кръг в Серия А:

Лече – Фиорентина 3:2

Емполи – Дженоа 0:0

Монца – Удинезе 0:0

Фрозиноне – Милан 2:3

Болоня – Сасуоло 4:2

Торино – Салернитана 0:0

Наполи – Верона 2:1

Аталанта – Лацио 3:1

Интер – Ювентус 1:0

Рома – Каляри 4:0

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.