ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кръг 21 в Италия: Де Роси и Никола с успешни дебюти, расистки скандал в Удине

0
Майк Менян
Снимка: БТА
21-ият кръг в Италия мина при ограничено количество мачове заради двубоите за Суперкупата, чийто финал между Наполи и Интер е по-късно тази вечер (22.01). Изиграха се шест мача на Ботуша, които предложиха доста емоции за пореден път.

Неочакваните развръзки не бяха особено много, тъй като и броят дуели бе сравнително малък и постен. Фаворитите Рома, Милан и Ювентус успяха да победят по един или друг начин. Изненада дойде от борещия се за оставане Емполи. Тосканци, водени от новия си треньор Давиде Никола, разбиха с 3:0 утвърждаващия се в Серия А Монца. Кръгът в Италия бе белязан и от расисткия скандал, споходил мача между Удинезе и Милан.

Емполи
Емполи Снимка: БТА
Точно с един от най-авторитетните отбори – Рома, е свързан и друг треньорски дебют – този на Даниеле де Роси. Символът на Рим дебютира успешно начело на любимите си „вълци“, а как се случи това, ще проследим в следващите редове.

Рома посрещна символа си Де Роси с успех над Верона


Дебютът на Де Роси бе успешен. И това е главният извод от мача. „Вълците“ показаха двете си лица, характерни за периода с Жозе Моуриньо начело и това е повече от логично. Специалния бе уволнен от треньорския пост миналия вторник, а времето за Де Роси в Тригория бе крайно недостатъчно за нещо повече от това да пипне фините настройки на тима.

Даниеле де Роси, Рома
Даниеле де Роси, Рома Снимка: БТА
Все пак славният бивш полузащитник смени схемата на римляните. Те излязоха с 4-3-2-1, популярна в Италия и като „коледно дърво“. Въпреки схемата и по-малкото централни защитници (Моуриньо играеше с трима) “джалоросите“ не доминираха тотално срещу Верона, както се предполага това да се случи на домашния „Олимпико“. В първите 45 минути играчите в нападение като Стефан Ел Шаарави, Ромелу Лукаку и Лоренцо Пелегрини бяха като отвързани и творяха на терена. Вечерта бе идея по-тиха за Пауло Дибала, страдал доскоро от травма. След преднината от два гола обаче темпото лека полека започна да спада, за да се убие съвсем след почивката.

Във втората част „джалоблу“ опита да „гони дивото“ – изравняване от 0:2, като далеч не беше невъзможно в даден момент. Ако Милан Джурич бе вкара отсъдената дузпа в 66-ата минута, мачът можеше да придобие съвсем различен развой. Мощният таран пропусна шанса, но от сблъсъка с него Де Роси може да изведе поуки за своята отбрана. Деян Хуйзен и Диего Йоренте отявлено отстъпваха във физическите сблъсъци на снажния сърбин и ако Верона не успя да се възползва максимално, то следващият съперник би могъл. Това е нуждаещият се спешно от точки Салернитана.


Милан смълча Удинезе и част от расистките фенове на тима


По традиция Милан не гостува добре в Удине в последните години. Всички индикации сочеха точно това преди и по време на визитата на „Дачия Арена“. „Росонерите“ успяха да поведат, но расистките обиди към Майк Менян, спряли мача за пет минути и превъртяли спортния новинарски поток в следващите часове, обърнаха развоя. Лазар Самарджич отбеляза истинско бижу във вратата на Менян, а „бианконерите“ дори поведоха с 2:1 след нескопосана проява на Тео Ернандес и Тижани Райндерс. Автор на втория гол за Удинезе бе Флориан Товен – желан силно от Милан преди години.

Ноа Окафор, Рафаел Леао, Милан
Ноа Окафор, Рафаел Леао, Милан Снимка: БТА
Упорството и духът измъкнаха миланския гранд в крайна сметка…Е, и резервите Лука Йович и Ноа Окафор. „Дявола“ показа, че въпреки липсата на лидер като Златан Ибрахимович, може да бъде колектив. Бойкият успех, изкован с късните голове на Йович и Окафор, е атестат, че в лагера на „росонерите“ отново се уповават на отборния дух като движеща сила.
Играта на тима в никакъв случай не бе слаба или безидейна, ала подобни мачове с извънфутболен акцент, винаги се превръщат в двубой за повече от 3 точки. И точно в тях си личи какво означава думата „Отбор“.




Влахович тегли Ювентус към върха с головете си


За разлика от минималната победа в Торино над този опонент, на „Виа дел Маре“ Ювентус бе безпощаден. Три гола след почивката, два на Душан Влахович, един на Глейсон Бремер и „черно-белият“ влак продължава да се движи по график. „Старата госпожа“ дори е начело във временната таблица, въпреки че Интер има мач по-малко заради ангажиментите си за Суперкупата на Италия.

Почти шаблонен мач за Юве и Макс Алегри. Фокусът пада върху Душан Влахович, който се намира в супер форма и във втори пореден двубой на торинци отбелязва два гола след Сасуоло. Този път попаденията на сръбския стрелец не бяха толкова изящни, колкото тези срещу „неровердите“. Значението им – разбивайки бетонния блок на Лече – обаче бе витално. Голът на Бремер пък допълнително освободи тежестта от плещите на Юве, че трябва да брани два гола аванс.

Душан Влахович
Душан Влахович Снимка: БТА
Сега за Юве и Влахович предстои още един наглед лесен тест – домакинство на Емполи. За тосканци вече отчетохме наличието на Давиде Никола, с който Алегри ще трябва да се съобразява. Шансовете на „адзурите“ в Торино обаче не са особено големи и вероятността серията на Юве и дубълите на Влахович да продължат е огромна.

Резултатите:
Рома – Верона 2:1
Удинезе – Милан 2:3
Фрозиноне – Каляри 3:1
Емполи – Монца 3:0
Салернитана – Дженоа 1:2
Лече – Ювентус 0:3

Отложени:
Болоня – Фиорентина
Торино – Лацио
Сасуоло – Наполи
Интер – Аталанта
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.