ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

На финалната права все още има за какво да се играе в Бундеслигата

0
Никлас Фюлкруг
Борусия Дортмунд - Пари Сен Жермен, Никлас Фюлкруг (Снимка: БТА)

Вече сме на финалната права на един вълнуващ и нестандартен сезон в германската Първа Бундеслига. През уикенда ще се изиграят мачовете от предпоследния 33-ия кръг, който ще ни даде отговори на няколко останали важни въпросителни.

Титлата отдавна вече е решена, която отиде за първи път в ръцете на невероятния Байер Леверкузен, предвождан от Шаби Алонсо, а също така вече са ясни и петте отбора, които Германия ще прати в новото издание на Шампионската лига догодина.

Останаха да се решат, обаче, последните места, даващи право на участие в Лига Европа и Лига на конференциите, както още кой ще бъде вторият директно изпадащ отбор и кой ще играе бараж за оцеляване.

Аугсбург – Щутгарт (петък, 10 май, 21:30 часа)

Всичко стартира в Южна Германия, където Аугсбург посреща една от приятните изненади през сезона Щутгарт в петък вечер.

Баварците все още пазят надежда за класиране в Лига на конференициите. Тимът на Йес Торуп е девети, но изостава с две точки от седмия Фрайбург, но ще трябва да разчита на грешки както на отбора на Кристиан Щрайх, така и на осмия Хофенхайм. Проблемът за Аугсбург също е, че записа три поредни загуби, включително с 1:5 от Борусия Дортмунд в последния кръг и ще трябва бързо да се връща към победите.

Щутгарт вече си осигури участие в Шампионската лига след страхотния сезон под ръководството на Себастиан Хьонес. Впечатляващо е как младият специалист пое отбора миналата година и го спаси от изпадане, а 12 месеца по-късно го вкара в най-престижния клубен турнир. „Швабите“ имат амбицията дори да атакуват второто място на вече детронирания шампион Байерн Мюнхен, който победиха миналия уикенд с 3:1, от който изостават само на две точки.

В състава на Аугсбург кадровите проблеми са свързани с контузиите на Роберт Гумни, Фин Дамен, Фредрик Йенсен, Елвис Реджбецай и Рафаел Фрамберг, докато Рийс Оксфорд все още възстановява от изкаран от COVID-19. Защитникът Яго пък остава под въпрос. За гостите от Щутгарт участие в тази среща няма да вземат Йоша Вагномен, Дан-Аксел Загаду и Самуеле ди Бенедето, които са с травми, а Роберто Масимо и Николас Нартей ще „висят“ до последно.

Щутгарт получава доверието на букмейкъра Betano за победата с коефициент от 1.78, докато този за домакините от Аугсбург е 4.05. Равенството е оценено на 4.15.

РБ Лайпциг – Вердер Бремен (събота, 11 май, 16:30 часа)

Действията в съботния ден започват с отбора в отлична форма РБ Лайпциг, който посреща още един отбор, който има мераци за Европа – Вердер Бремен.

„Червените бикове“ не познават вкуса на поражението вече девет поредни двубоя, но в последния кръг направиха лека стъпка встрани, завършвайки наравно 1:1 като гост на Хофенхайм. Все пак, тимът на Марко Розе има преднина от три точки пред петия Борусия Дортмунд на четвъртата позиция, макар че вече и двата отбора са си осигурили участие в Шампионската лига. Лайпциг, обаче, дори може да мисли за атака на третото място, тъй като изостава с четири точки от Щутгарт.

Вердер, от своя страна, е 11-и с 38 точки и преди няколко кръга вече си осигури оцеляването. Сега отборът на Оле Вернер гледа към европейските клубни турнири и, макар че е 11-и изостава само с три точки от седмия Фрайбург. Естествено, „зелените“ ще трябва освен на себе си, да разчитат на грешки и на отборите пред тях. В последните седмици „бременските музиканти“ подобриха и формата си, като в последните три кръга нямат поражение.

Марко Розе няма да може да разчита за тази среща на наказания Шави Симонс и контузения Ксавер Шлагер, докато Елиф Елмас и Кристофър Ленц са под въпрос. В тима на Оле Вернер пък Скели Алверо и Амос Пипер са аут за сблъсъка, докато за Джъстин Гидеон и вратарят Иржи Павленка ще се решава в последния момент. Наби Кейта пък беше изваден от състава до края на сезона.

Без изненада, букмейкърът Betano дава коефициент за победа на РБ Лайпциг от 1.31 срещу 8.00 за Вердер. Ставката за „хикс“ е 6.20.

Фрайбург – Хайденхайм (събота, 11 май, 16:30 часа)

На „Европа-Парк“ предстои директна битка за последното място, което дава право на европейски излаз догодина. Местният Фрайбург посреща пълния новак и още една изненада през сезона Хайденхайм.

Домакините заемат към момента именно заветната седма позиция с актив от 41 точки и имат преднина от само пред Хайденхайм. Отборът на Кристиан Щрайх, който ще напусне поста си през лятото, държи съдбата в собствените си ръце, но няма победа в последните си три мача и ще трябва да даде всичко от себе си, за да не изпусне седмото място в самия край.

Новаците пък изненадаха мнозина с представянето си, като през кампанията записаха някои впечатляващи резултати, включително две равенства с Борусия Дортмунд и победа над Байерн Мюнхен след обрат от 0:2. Това отрежда на отбора на Франк Шмидт отличната десета позиция и само три точки пасив спрямо съботния си съперник. Има ли силите Хайденхайм наистина да запише още едно феноменално постижение в първия си сезон в елита, ще разберем утре следобед.

За домакините от Фрайбург участие в срещата няма да вземат Матиас Гинтер, Даниел-Кофи Киере, Филип Линхарт и Мерлин Рьол, които лекуват различни травми, както и Кенет Шмид, който е с коремно неразположение. Контузени за гостите са Марнон Буш, Томас Келер, Ленард Малоуни и Елидон Чанай, а Тим Клайндийнст е наказан.

Тук Фрайбург изглежда по-близо до победата с коефициент от 1.78 срещу 4.35 за Хайденхайм, според букмейкъра Betano. За да няма победител, трябва да бъде изпълнена ставката за равенство от 3.90.

Борусия Мьонхенгладбах – Айнтрахт Франкфурт (събота, 11 май, 16:30 часа)

Един доста неприятен сезон за Борусия Мьонхенгладбах е към своя край. „Жребчетата“, които само преди няколко години играеха в групите на Шампионската лига, трябваше до последно да се борят за мястото в елита. Те вече не могат да изпаднат директно, но все още съществува реалната опасност да играят бараж за оставане. Отборът на Херардо Сеаоне, чийто бъдеще е под сериозен въпрос, има преднина от четири точки пред 16-ия Майнц два кръга преди края, а с оглед на серията от четири поредни мача без победа, феновете на Гладбах ще трябва да треперят до самия край.

Айнтрахт, от своя страна, може на 100% да си осигури участие в Лига Европа догодина при победа в този мач. „Орлите“ заемат петото място с 45 точки и без шанс за по-горна класиране, но все още могат да бъдат изместени от някои от отборите под тях. Фрайбург е с четири по-малко, Хофенхайм е с 40, а Аугсбург с 39 пункта. Затова и успех на „Борусия-Парк“ ще подпечата позицията на отбора на Дино Топмьолер за ЛЕ. В последните два кръга Айнтрахт загуби от Байерн и тежко от новия шампион Байер Леверкузен с 1:5 и сега ще трябва спешно да се връща към позитивните резултати.

Максимилиан Вьобер и Грант-Леон Ранос са сигурните отсъстващи за Борусия за тази среща, докато под въпрос ще са Кристоф Крамер, Шио Фукуда и Тони Янчке. За отбора от Франкфурт проблемите са свързани с травмите на Саша Калайджич, Мехди Лун и капитана Себастиан Роде, а до последно ще „виси“ Намди Колинс.

Според букмейкъра Betano това ще бъде един доста равностоен сблъсък и затова коефициентите са доста изравнени. Този за „единица“ на Борусия е 2.55, докато „двойката“ на Айнтрахт е 2.67. Тук равенството е определено на 3.55.

Кьолн – Унион Берлин (събота, 11 май, 16:30 часа)

Време е да погледнем още па-надолу в класирането, където ще видим директна битка за оцеляване в Бундеслигата. Един срещу друг се изправят 17-ия Кьолн и 15-ият Унион Берлин.

„Козлите“ имат един последен шанс да спасят кожата си този кръг. Макар че е почти сигурно, че няма да успеят да избегнат директното спасение, тъй като изостават с шест точки именно от Унион, не могат да се доберат до 16-ия Майнц, който е на пет точки напред. Естествено, тимът на Тимо Шулц освен, че трябва да запише две победи до края, трябва на Майнц да вземе точка, което праи задачата на отбора също почти невъзможна. Но едно е сигурно, че докато има шанс, Кьолн няма да се предаде, въпреки че няма успех в последните си четири мача.

И точка би свършила работа за Унион от това да си осигури оцеляването или поне временно такова. Отборът на Ненад Биелица, който ще си тръгне след края на сезона, има аванс от само точка пред мястото за плейоф, което се заема от Майнц. Победа в Кьолн пък може да отдалечи столичани на четири точки пред Майнц, който играе малко по-късно в събота срещу Борусия Дортмунд.

Двубоят за Кьолн със сигурност пропускат Флориан Диц, Лука Килиан и Дейви Зелке поради различни контузии, докато трима играчи са болни и остават под въпрос – Деян Любичич, Леарт Пакарада и Марк Ут. Единственият проблем за Унион е свързан с травмата на Якоб Буск, който няма да вземе участие.

Още един завързан двубой с близки коефициенти, според букмейкъра Betano. Победата за Кьолн е оценена на 2.82, а тази за Унион – на 2.55. Ставката за „хикс“ пък е 3.30.

Майнц 05 – Борусия Дортмунд (събота, 11 май, 19:30 часа)

Както стана ясно, Майнц е отборът, който заема заветната плейофна 16-а позиция към момента. Отборът на Бо Хенриксен навлезе в добра форма точно в края на сезона и, въпреки че натрупа три поредни равенства, е в серия от общо седем мача без поражение. На практика, тимът все още е застрашен от директно изпадане, тъй като има пет точки преднина пред Кьолн, но един положителен резултат в събота вечер може да ги изстреля дори в зоната на чистото спасение, от която изостава само с точка, където е Унион.

Задачата пред момчетата на Хенриксен, обаче, няма да е никак лесна, защото на „МЕВА Арена“ пристига не кой да е, а финалистът в Шампионската лига Борусия Дортмунд. Все още под емоцията от победата над Пари Сен Жермен, възпитаниците на Един Терзич ще влязат в сблъсъка в страхотно настроение, като последните два двубоя от сезона в Бундеслигата ще им послужат като подготовка за финала срещу Реал Мадрид на 1 юни на „Уембли“. Тимът от Вестфалия вече си осигури участие и догодина в турнира на богатите, но със сигурност ще иска да надгради и над петото място, което заема към момента, като изостава само с три точки от четвъртия РБ Лайпциг.

Майнц, обаче, може да се осланя на факта, че в първата среща на „Сигнал Идуна Парк“ през декември успя да открадне точка, завършвайки наравно 1:1.

Домакините ще бъдат без контузените Максим Лайч и Карим Онисиво, както и Щефан Бел, който е болен. За „жълто-черните“ аут за сблъсъка ще са Рами Бенсабайни и Жулиен Дюранвил, които лекуват травми.

Любопитното тук е, че букмейкърът Betano вярва в победата на Майнц с коефициент от 2.22 срещу 3.00 за Борусия Дортмунд. Равенството пък е оценено на 3.75.

Програма за мачовете от 33-ия кръг на германската Първа Бундеслига:

Петък, 10 май:

21:30 часа | Аугсбург – Щутгарт

Събота, 11 май:

16:30 часа | РБ Лайпциг – Вердер Бремен

16:30 часа | Фрайбург – Хайденхайм

16:30 часа | Борусия Мьонхенгладбах – Айнтрахт Франкфурт

16:30 часа | Кьолн – Унион Берлин

19:30 часа | Майнц 05 – Борусия Дортмунд

Неделя, 12 май:

16:30 часа | Дармщат – Хофенхайм

18:30 часа | Байерн Мюнхен – Волфсбург

20:30 часа | Бохум – Байер Леверкузен

Очаквайте в неделя сутрин превюта и за останалите три мача от кръга в Бундеслигата!

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.