ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Колко е „консенсусна“ кандидатурата на Михаил Касабов за БФС?

0
Михаил Касабов
Снимка: LAP.bg

Конгресът на БФС и 15-и март наближават все по-стремително. От няколко дни в борбата за Българския футболен съюз има ново-старо лице. Изпълняващият длъжността президент и доскорошен първи вицепрезидент Михаил Касабов бе издигнат от Славия. С това заявените кандидатури за шефския пост в БФС станаха шест. Касабов, Димитър Бербатов, Георги Иванов-Гонзо, Манол Иванов, Георги Градев и Христо Крушарски.

За сравнение, на Конгреса през 2021-ва, когато Борислав Михайлов остана начело на Централата, имаше също 6 кандидати. Някои се отказаха в деня на избора – тогава в НДК. Сега столичният хотел „Маринела“ ще бъде домакин на съдбоносния за футбола вот, който може да предложи и повече избор.

Кандидатурата на Касабов бе доста бързо издигната от най-стария столичен клуб и президента му Венци Стефанов (дългогодишен член на Изпълкома). Проследявайки фактологията, новината за издигането на Касабов се появи първо в една от смятаните за приближени на статуквото медии. Мястото на обявяването също е изключително символно за Славия – Пресклуб България. Арената, на която Венцеслав Стефанов се изявява най-най често, когато отборът му е ощетен или просто прави регулярен разбор вместо спортно-техническото ръководство на Славия. Пълна симетрия, както се казва!

Венцеслав Стефанов
Венцеслав Стефанов (Снимка: LAP.bg)

Кой обаче е Михаил Касабов? Може ли да помогне на футбола ни да излезе от посредствеността? Защо точно Славия го издига? Седи ли и друг зад кандидатурата на футболния функционер-ветеран?

Касабов и вечността – БФФ(С), ДС

Михаил Касабов е роден на 22 март 1955-а година в София. Това значи, че само седмица след Конгреса ще навърши 69 години. По устав навършилите 70 години нямат право да бъдат в БФС. Вратичката е, че това възрастово ограничение се взима предвид само към момента на избора. С по-прости думи Касабов може да изкара един-единствен мандат начело на Централата. Ако бъде избран и в крайна сметка управлява БФС, Касабов ще е на 73 години в момента на следващия Конгрес. Интересна подробност е, че Венци Стефанов, издигнал Касабов, не е член на ИК именно поради възрастовото ограничение – през 2021-ва година босът на Славия бе на 72 години без един месец.

Кариерата на Касабов е особено дълга. Първият му пряк досег с големия футбол се случва през 1975-а. Оттогава до ден днешен той е член на германския колос Байерн Мюнхен със сребърна и златна значка. Пет десетилетия време. Почти толкова е пряко обвързан и с процесите в родния футбол.

Джамал Мусиала и Байерн Мюнхен
Футболистите на Байерн Мюнхен празнуват откриващото попадение срещу Бохум на Джамал Мусиала (Снимка: БТА)

През 1979-а година постъпва на почасова работа в тогавашната Българска футболна федерация. С известни прекъсвания и периоди на различни длъжности в Левски, Касабов е най-дълго служилият на Футболната централа в историята. Дори не е нужна проверка на това твърдение…

Към особата му има и още една любопитна краска преди промените от 1989-а. Според различни източници Касабов е бивш агент на Държавна сигурност с псевдоним „Иван“. Той е вербуван през 1986-а и очевидно за около 36 месеца служи вярно на тогавашната власт. От зората на 90-те години неотлъчно е част от БФС, пресрещайки пътя си с цели седем (7!) различни президенти. На няколко пъти е бил вицепрезидент, а към момента за втори път е и.д. президент.

И точно последното налага въпроса „Не е ли конфликт на интереси кандидатурата?“ Изпълнявайки временната си длъжност Касабов може да си служи с вътрешни похвати и механизми в битката за БФС. За подобен конфликт алармира и членът на екипа на Димитър Бербатов – Борис Станков, макар да визираше друг кандидат.

Георги Иванов
Георги Иванов (Снимка: БТА)

Статуквото ли се разцепи или Славия и Венци Стефанов са намерили лек за българския футбол?

Йордан Лечков изглежда добре познава своя дългогодишен колега Михаил Касабов. Пред бтв бившият кмет на Сливен на практика предрече, че Касабов се гласи за шеф на БФС: „Тепърва предстои Конгрес, трябва да се решават неща – дали ще се приеме оставката, избор на нов Изпълком. Даже и да е лош редът, трябва да ги спазваме, това и правим. Мога дa попитам Димитър Бербатов дали се среща с шефката на Търговския регистър. Представете си друга хипотеза – подозирам, че новият кандидат на тази клика е Михаил Касабов. Ние не сме страшни, няма да взимаме кой знае какви решение“.

Цялото интервю на Лечков е изключително противоречиво и идва в момент, в който изглежда се прави опит за отменяне на Конгреса.

Йордан Лечков
Йордан Лечков (Снимка: LAP.bg)

„Уважаемият колега Мишо Касабов е действал самосиндикално“.

„Дали това нещо не е нарочно направено. Виждам, че и отсрещната страна се разединиха“.

„Президентът е пръв след равни. Изпълкомът взима решенията, той не е взимал решение господин Касабов да се вписва“.

Все фрази на Йордан Лечков за Михаил Касабов и във всички те личи едно. Има разцепление в досегашното статукво начело на Централата, поне що се отнася до „вторите“ във властта (б.р. – някогашният халф е вицепрезидент на БФС).

Касабов е от едната страна, Лечков е от другата. За момента почти липсват медийни изяви на другите лица от досегашното управление като Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Христо Запрянов, Веселин Балевски, Иван Василев, Кирил Домусчиев…и още, и още…

бОяна бфс

Със сигурност в следващите седмици много от тях ще обявят своя фаворит за креслото в НФБ Бояна, гласно или не – това е тяхно право или задължение, в зависимост от моментната им ангажираност. Една от всички знакови фигури – Венци Стефанов, вече посочи фаворит, явно и открито. Предвид дългата история на Стефанов и неколкократната му подкрепа към Борислав Михайлов почти до 2023-а година, гарнирана с мъждукането на Славия в средата на таблицата, е трудно да се повярва, че босът на „белите“ има особен нюх за управници.

Самият Стефанов заяви следното: „Мишо не е агресивен човек, той е човек на консенсуса“. А на кой консенсус е човек Михаил Касабов, след като разполовява дори статуквото, продължило 19 години и имащ разделителни линии с абсолютно всеки ред от автобиографията си, започвайки от псевдонима. Човек с на думи добра репутация, бил угоден за цели седем президенти, при които България не спира да се свлича във всевъзможни класации за първенство и национален тим. Издигнат от клуб-заложник на президент, осъден за расизъм.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.