ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

На пазара: Кого трябва да продаде всеки отбор от „Голямата шестица“ в Англия?

0
Коди Гакпо
Коди Гакпо, Ливърпул (Снимка: БТА)

След малко повече от седмица пауза заради националните отбори, е време клубният футбол да се завърне. Тепърва ще навлизаме в кулминацията на настоящия сезон, но повечето отбори вече гледат към летния трансферен прозорец и подготовката си за следващата кампания.

В свят, в който правилата за печалба и устойчивост на Висшата лига се превръщат във все по-ключов фактор, печалбата на средства от продажба на играчи е също толкова важно, колкото и привличането на нови футболисти, за да могат отборите да бъдат конкурентно способни на терена.

Никой клуб, дори и най-богатият, не може да си позволи да разполага с огромен състав. Време е да изберем по един играч от всеки отбор от „Голямата шестица“ – Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм Хотспър и Челси, който е нужно да бъдат продадени през лятото.

Арсенал: Аарън Рамсдейл (вратар, 25 години)

Аарън Рамсдейл
Аарън Рамсдейл, Арсенал (Снимка: БТА)

Аарън Рамсдейл загуби титулярното си място през кампанията след пристигането на Давид Рая под наем от градския съперник Брентфорд. А още повече през лятото „артилеристите“ вече решиха да откупят правата на 28-годишния испанец. Едва ли това ще промени към по-добро ситуацията на Рамсдейл.

25-годишният англичанин беше избран в Отбора на годината на PFA във Висшата лига за миналия сезон 2022/2023 и беше сериозна заплаха за Джордан Пикфорд за това кой да бъде титуляр за Англия на предстоящото Европейско първенство през лятото. 12 месеца по-късно обаче едва ли ще видим Рамсдейл дори сред резервите в Германия заради незавидният му статут на „Емиратс“.

Сега Арсенал му дължи поне да изслуша офертите за него и вероятно може да получи сума, надвишаваща тези 30 милиона паунда, които платиха за него на Шефилд Юнайтед през 2021-а година.

Ливърпул: Коди Гакпо (ляво крило/нападател, 24 години)

Коди Гакпо
Коди Гакпо, Ливърпул (Снимка: БТА)

24-годишният Коди Гакпо е в Ливърпул само от малко повече от година, но нидерландецът няма дефинирана роля и, откъдето и да го погледнете, не е титуляр на нито една от позициите, които може да играе. По презумпция той е ляво крило, но спокойно може да се конкурира и с Дарвин Нунес за върха на атаката. „Червените“ обаче разчитат повече на уругваеца, който е в страхотна форма през този сезон, а и платиха за него повече от два пъти, отколкото за Гакпо.

По-клиничният Диого Жота може би по-добър резервен „номер девет“, оставяйки Гакпо в безизходица. Към момента Ливърпул е спокоен, защото той има дълъг договор до 2028-а година. Така, ако „червените“ решат да го продадат през лятото, то спокойно могат да реализират по-голяма печалба от тези 37 милиона паунда, които платиха за него през януари 2023-а година. Той все още е в разцвета на силите си и разполага с голям потенциал, но въпросът остава дали е подходящ за Ливърпул.

Затова и раздялата с него може да е умно бизнес решение от страна на завръщащият се в клуба Майкъл Едуардс, с което да спечели свежи средства за нов футболист.

Манчестър Сити: Бернардо Силва (атакуващ полузащитник, 29 години)

Бернардо Силва
Бернардо Силва, Манчестър Сити (Снимка: БТА)

Доста е трудно да избереш кого и да е било играч от отбор, смятан за най-добрия в света. Всички в Манчестър Сити изглеждат превъзходно, но дали всеки е доволен от настоящата си ситуация? Отговорът също е доста труден.

Може би обаче е време „гражданите“ най-накрая да изпълнят желанието на Бернардо Силва и да го пуснат в търсене на ново предизвикателство. Въпреки че остава един от най-важните играчи в схемата на Хосеп Гуардиола, португалецът не се чувства вече на мястото си. Вече на 29 години, с договор до 2026-а година, той все още може да бъде продаден за сериозна сума.

В последните годни от „Етихад“ имат навика да се разделят с ключови играчи – Рахийм Стърлинг, Жоао Кансело, Габриел Жезус, като в същото време да ги заменят с по-малди и перспективни футболисти – Жереми Доку, Йошко Гвардиол, Ерлинг Халанд. Само последните трима са доказателство, че качеството на терена не намалява по никакъв начин.

Манчестър Юнайтед: Антони (дясно крило, 24 години)

Антони
Антони, Манчестър Юнайтед (Снимка: БТА)

Манчестър Юнайтед превърна Антони във втория най-скъп играч в своята история, когато беше закупен от Аякс за 86 милиона паунда през 2022-а година, макар че преди това скаутите на тима оценяваха крилото на едва 25 милиона паунда…

Бразилецът започна обещаващо кариерата си на „Олд Трафорд“, отбелязвайки във всяко от първите си три участия във Висшата лига, а след това с негови голове „червените дяволи“ изхвърлиха Барселона от Лига Европа. Но формата му изведнъж изчезна, след което се появиха и проблемите му извън терена относно обвиненията в домашно насилие в началото на този сезон. Той все още няма нито гол или асистенция във Висшата лига през кампанията, макар че преди паузата отбеляза един от най-важните си голове за Юнайтед при победата с 4:3 над Ливърпул за ФА Къп.

Сега основна задача пред „червените дяволи“ е да ограничи загубите от неговия трансфер, макар че е ясно, че по-голямата част от инвестицията в Антони ще замине на вятъра.

Джейдън Санчо е друг очевиден претендент за напускане, но ако новите шефове на Юнайтед, най-вече в лицето на сър Джим Ратклиф, решат да назнамат нов меиджър, който да замени Ерик тен Хаг, англичанинът, който в момента е под наем в Борусия Дортмунд, има всички шансове да получи втори шанс на „Олд Трафорд“.

Джейдън Санчо
Джейдън Санчо (Снимка: Twitter.com/Ben Jacobs)

Тотнъм Хотспър: Танги Ндомбеле (централен полузащитник, 27 години)

С договор до 2025-а година, изглежда, че това лято ще бъде последният реалистичен шанс на Тотнъм да успее да продаде Танги Ндомбеле срещу каквато и да сума, след като през 2019-а година плати рекордните за клуба тогава 64,5 милиона паунда. Полузащитникът обаче така и не успя да се наложи в състава на „шпорите“ и дори не е играл за отбора повече от две години – от януари 2022-а година.

Малко вероятно е и Галатасарай да се възползва от опцията да му откупи правата, когато наемът му изтече след края на сезона, като се има предвид, че той трудно намира място в титулярния състав в мачовете на турския гранд.

Танги Ндомбеле
Танги Ндомбеле, Тотнъм Хотспър (Снимка: Twitter.com/Fabrizio Romano)

Напълно възможно е Тотнъм да приеме дори номинална сума, само и само, за да се освободи от високата заплата на французина. На 27 години кариерата на Ндомбеле все още има накъде да се развива, ако успее да намери правилния клуб, но оставането му в Тотнъм ще бъде грешна опция.

Челси: Марк Кукурея (ляв бек, 25 години)

Едва ли някога в Челси ще се възстановят от огромните инвестиции, които вложиха в полузащитниците Мойсес Кайседо и Енцо Фернандес (б.р. – бяха платени общо 223 милиона за двамата). Дуото така и не успява да оправдае големите очаквания към себе си, но като се има предвид, че и двамата все още са в ранните етапи на своите кариери, съществува надеждата, че могат да станат по-добри с времето .

Има един играч, който обаче изобщо не трябваше да бъде привличан – Марк Кукурея. Негова продажба може да се окаже отлично решение, още повече, че Челси със сигурност ще може да си върне поне половината от дадените за него над 65 милиона евро през 2022-а година, за разлика от от Михайло Мудрик или Уесли Фофана, ако „сините“ решат да се разделят и с тях.

Марк Кукурея
Марк Кукурея, Челси (Снимка: БТА)

Испанецът вече е доказан защитник и, ако отбор с амбиции да завърши в горната половина на таблицата, да речем Кристъл Палас, Уест Хем Юнайтед, Брентфорд или дори завръщане в Брайтън, предложи около 35 милиона евро, то Челси трябва да приеме предложението на секундата.

Споменахме вече Мудрик и Фофана, които обаче не са единствените останали кандидати да напуснат „Стамфорд Бридж“. Не трябва да забравяме Ромелу Лукаку и Кепа Арисабалага, които са под наем съответно в Рома и Реал Мадрид, като очакванията са, че те ще бъдат продадени през лятото. Защо в този списък да не добавим дори и Рахийм Стърлинг, който показва нещо по-запомнящо се от дъжд на вятър, както се казва.

Рахийм Стърлинг
Челси - Лестър Сити, Рахийм Стърлинг (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.