ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Емблематична класика: може ли Манчестър Юнайтед да убие мечтата на Арсенал?

0
Манчестър Юнайтед - Арсенал
Манчестър Юнайтед - Арсенал (Снимка: Twitter.com/Premier League)

Натоварената събота с цели осем мача от предпоследния 37-и кръг в английската Висша лига и наличието на мач в понеделник вечер означава, че ще има само една среща в неделя, на който да се насладим. Но само какъв сблъсък ще бъде!

Арсенал ще трябва да навкасва изоставането си от върха, когато се изправя срещу Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд“. „Артилеристите“ са страхотни в последните месеци, могат ли най-накрая да се огънат под напрежението на терен, където печелят толкава рядко? Юнайтед пък ще се опита да се реваншира пред своите фенове за унижението, която претърпяха последния път в Лондон срещу Кристъл Палас.

Всичко освен победа за Арсенал може да означава, че Манчестър Сити е напълно възможно да спечели четвърта безпрецедентна титла още във вторник, когато гостува на Тотнъм в английката столица.

Манчестър Юнайтед – Арсенал, 18:30 часа

Арсенал трябва да спечели, за да запази надеждите си за първа титла от 20 години насам във Висшата лига, но стария съперник Манчестър Юнайтед застава на пътя им. „Артилеристите“ продължават да се борят с Манчестър Сити, но има да наваксват, след като отборът на Хосеп Гуардиола победи категорично Фулъм в събота. „Гражданите“ имат две точки преднина и една малка грешка на Арсенал може да се окаже наистина фатална.

Пътуването до „Олд Трафорд“ винаги е било голямо предизвикателство за Арсенал в исторически план, но Манчестър Юнайтед е в тежка криза преди този двубой. Унижението с 0:4 от възраждащия се Кристъл Палас в понеделник вечер беше ново дъно за „червените дяволи“, които може да завършат сезона извън европейските места, след като изостава с три точки от седмия Челси. Дори победа във финала за ФА Къп по-късно този месец срещу градския съперник Сити може да не е достатъчна, за да спаси Ерик тен Хаг от уволнението.

Арсенал победи в първата среща между тези отбори в началото на септември, като головете в добавеното време на Деклан Райс и Габриел Жезус помогнаха на отбора на Микел Артета да триумфира с 3:1. Сега на „Емиратс“ се надяват на нов голям успех, който би означал, че титлата ще бъде решена в последния кръг следващата седмица.

Една от причините за слабото представяне на Манчестър Юнайтед със сигурност бяха непрестанните контузии, особено в отбраната, и Тен Хаг все още е без цял набор от играчи. Нидерландецът няма да може да разчита на Рафаел Варан, Хари Магуайър, Виктор Линдельоф, Люк Шоу, Уили Камбуала и Тайел Маласия в защита. В по-предни позиции „червените дяволи“ ще бъдат също без Антони Марсиал, докато Мейсън Маунт няма да е на разположение след нова травма. Въпреки това, добрата новина за Тен Хаг е, че капитанът Бруно Фернандеш, Маркъс Рашфорд и Скот Мактоминей са готови за игра, като последният може би ще се излезе на терена като централен защитник.

В Арсенал също има няколко притеснения около състава, след като Букайо Сака и Такехиро Томиясу получиха травми при победата над Борнемут миналата седмица. Въпреки това, английският национал се очаква да бъде готов навреме за сблъсъка в неделя привечер. Юриен Тимбер се доближава до завръщането си от тежката контузия, която получи още в първия кръг, но заради липса на достатъчно подготовка няма да вземе участие и днес.

Манчестър Юнайтед ще се надява да забрави кошмарния удар от Кристъл Палас, дори ако успехът в този мач вероятно ще даде титлата на градския съперник Манчестър Сити. Но техните проблеми в отбраната, ниското им самочувствие и липсата на сплотеност в отбора едва ли ще доведат до положителен резултат. Арсенал лети високо през последните седмици въпреки нарастващия натиск и на хартия би трябвало да вземе трите точки. Последните пет срещи между двата отбора завършваха при резултат или 3:2, или 3:1, като сблъсъкът в неделя, може би, също ще доведе до подобен резултат.

Букмейкърът Betano дава гласа си за победа на Арсенал с коефициент от 1.42, докато този за Манчестър Юнайтед е 6.60. Ставката за равенство е оценена на 5.10.

Астън Вила – Ливърпул (понеделник, 13 май, 22:00 часа)

Ако само Ливърпул все още беше в надпреварата за титлата, това щеше да е взривоопасна среща! Уви, мачът ще бъде само за престиж на двата отбора.

Астън Вила бяха дълбоко разочаровани, след като отпаднаха на ½-финалите в Лигата на конференциите, след като бяха изненадани неприятно от Олимпиакос и не успяха да стигнат до битката за трофея. Момчетата на Унай Емери, обаче, продължават да се борят в първенството, където са много близо до класиране в Топ 4 и участие в Шампионската лига догодина. Бирмингамци имат преднина от четири точки пред петия Тотнъм Хотспър, който обаче ще има допълнителен мач през седмицата, макар той да е срещу Манчестър Сити.

Това задължава Вила да търси един положителен резултат срещу Ливърпул. Това ще и последният мач в гостуване за мениджъра на „червените“ Юрген Клоп, който си тръгва след края на сезона. Пътуването до „Вила Парк“ ще бъде 490-ият мач на германеца като треньор на Ливърпул, а мърсисайдци ще се стремят да завършат този сезон на високо ниво. След тежкия месец април, в който отпадна от ФА Къп, Лига Европа и загубиха шансове за титлата, носителят на Карабао Къп този сезон, се върна към победите със стил след успех с 4:2 именно над Тотнъм миналата седмица. Още една победа в понеделник ще продължи да повдига настроението преди последния мач на Клоп на „Анфийлд“ идната неделя, който определено ще бъде изключително емоционален.

Унай Емери няма да може да разчита в тази среща на контузените Емилиано Буендия, Бубакар Камара, Тайрон Мингс, Джейкъб Рамзи и Морган Роджърс, докато Николо Дзаниоло, Алекс Морено и Юри Тилемнс ще бъдат под въпрос. За Ливърпул аут до края на сезона са Жоел Матип, Тиаго Алкантара и Бен Доук, но голям шанс да се завърне в групата за мача има Диого Жота.

Ливърпул влиза като фаворит в сблъсъка с коефициент за победа от 1.75 срещу 3.95 за Астън Вила. „Хиксът“ тук се оценява на 4.45.

Програма за и резултати от мачовете от 37-ия кръг в английската Висша лига:

Събота, 11 май:

Фулъм – Манчестър Сити 0:4

Тотнъм Хотспър – Бърнли 2:1

Нюкасъл Юнайтед – Брайтън & Хоув Албън 1:1

Евертън – Шефилд Юнайтед 1:0

Борнемут – Брентфорд 1:2

Уулвърхемптън Уондърърс – Кристъл Палас 1:3

Уест Хем Юнайтед – Лутън Таун 3:1

Нотингам Форест – Челси 2:3

Неделя, 12 май:

18:30 часа | Манчестър Юнайтед – Арсенал

Понеделник, 13 май:

22:00 часа | Астън Вила – Ливърпул

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.