Betano Вземи бонуса
ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Кирчо е на върха заради един друг Кирчо

0
Кирил Десподов
Снимка: БТА

Днес всички говорят за Кирил Десподов и с право. Той е лидер на националния отбор на България, негов капитан и голмайстор.

А след трансфера си в ПАОК през миналото лято, бързо се адаптира към новата обстановка и със страхотните си изяви има огромна заслуга неговият клуб в момента да се бори за първото място в гръцкото първенство.

Предвид силната му игра и постоянството, което поддържаше на терена и през 2023 година, първата половина от която с екипа на Лудогорец, снощи Десподов бе провъзгласен за „Футболист на 2023 година на България“.

Кирил Десподов
Кирил Десподов (Снимка: ludogorets.com)

Така той спечели приза за четвърти път и трети пореден, и остана на един успех от най-голямата ни футболна легенда Христо Стоичков. Пред него продължава да стои и Димитър Бербатов, който е със седем победи, но предвид факта, че Кирчо е само на 27 години, той има достатъчно време пред себе си да се изравни или дори да надмине Стоичков и рекордното постижение на Бербо.

Тук е моментът обаче да се отбележи, че ако не беше Лудогорец, Кирил Десподов едва ли щеше да спечели три пъти поред анкетата.

Защото на 5 октомври 2020 година родният шампион не само подаде ръка на Десподов в най-тежкия за него момент, но и успя да му възроди кариерата.

По онова време Кирчо бе тотално зачеркнат от треньора на Каляри, след като се бе завърнал в клуба от австрийския Щурм Грац, където изкара един сезон под наем. А след като стана ясно, че нашият футболист няма да получи шанс да се докаже в италианското калчо, той бе изправен пред сложно решение. Да продължи като преотстъпен в някой чужд клуб, в който да играе по-редовно, но който не е от ранга на Каляри и е в по-слабо първенство от италианското, или да търка пейката в Каляри.

Така Кирчо пак щеше да печели пари зад граница и да носи екипа на държавния ни тим, но от друга страна рискуваше да се лута между някакави знайни и незнайни отборчета, които нямат високи цели и които дори може да не участват в европейските клубни турнири.

Това пък неминуемо щеше да сваля цената на Десподов и реално той можеше да се провали в чужбина и за безспорните му качества да се говори в минало време.

Кирил Десподов
Кирил Десподов (Снимка: БТА)

В тази деликатна ситуация обаче за Кирил се намеси неговият адаш Кирил Домусчиев, шефът на Лудогорец и най-успешен собственик на български клуб през последните 12 години. Той направи всичко възможно да привлече футболиста, първо под наем, като му предостави възможността да става шампион, да играе редовно в Европа и да е по-близко до погледа на националния селекционер.

Това се оказа мъдър ход и Десподов носи екипа на „орлите“ в три поредни сезона, след като разградчани откупиха правата му на 1 юли 2021 година. За това време той помогна на Лудогорец да постига целите си, а Лудогорец помогна на него да си върне доброто име на терена и да държи висока трансферна цена, адекватна на неговия голям спортно-технически потенциал.

За тези три сезона в Разград Кирил Десподов вдигна три пъти поред Шампионската титла с Лудогорец и веднъж Купата на България, която преди това се изплъзваше цели седем години на „орлите“.

Във всяка една от тези три години Кирчо участваше и в квалификации за Шампионска лига, както и в групите на Лига Европа. През февруари 2023-та пък беше част и от тима на Лудогорец в двата епични мача от плейофа за класиране на осминафинал в Лига на конференциите.

Тогава разградчани надделяха срещу европейския гранд Андерлехт с 1:0 у дома, но в реванша отстъпиха с 1:2 и след изпълнения на дузпи белгийците продължиха напред.

Още тогава обаче беше ясно, че Десподов едва ли ще остане дълго на „Хювефарма Арена“, тъй като вече струваше скъпо и чужди клубове перманентно наддаваха за него.

Кирил Десподов
Кирил Десподов (Снимка: ludogorets.com)

В крайна сметка това, което всички очакваха да се случи, стана факт на 4 септември същата година, когато Лудогорец реализира един от най-успешните си трансфери в своята историята, продавайки Кирчо на ПАОК за 3,5 милиона евро.

От тази сделка на печалба бяха всички. Лудогорец получи поредните си свежи пари, които да инвестира в отбор и инфраструктура, а ПАОК – така желаното класно попълнение в атака, което да го тласне към върховете.

Всъщност ефектът „Десподов“ скоро се усети и към днешна дата ПАОК се бори не само да стане шампион на Гърция, но се представя силно и на европейския терен, където след категоричната победа над Динамо Загреб с 5:1 в Солун, ще играе на четвъртфиналите в Лига на конференциите срещу Брюж.

Така Кирил Десподов продължава да пише своята футболна приказка, но кой знае дали тя щеше да бъде възможна, ако не бяха Лудогорец и неговия покровител.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.