ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Като две капки вода – Нестор I и Нестор II

0
Нестор Ел Маестро
Снимка: БТА

Официално приключи и вторият период на Нестор Ел Маестро в ЦСКА. С белградчанина си тръгват още брат му Никон и помощникът Александър Гицов. Именно за последния най-много може да съжаляват привържениците на „армейците“. Но Гицов е закърмен с червената идея и рано или късно отново ще бъде на обновения „Българска армия“. Може би дори като старши треньор.

Да се върнем към безкрайно щекотливата тема с Нестор Ел Маестро. Белградчанинът с британски паспорт е една от най-разделителните фигури, стъпвала в Борисовата градина в последните години. Уволнението му облекчи напрежението сред феновете на ЦСКА мигновено. Огромна част от привържениците на тима не криеха своята неприязън към специалиста, а той отвръщаше с общо взето същото.

Нестор така и не успя да се хареса и да хареса както на най-крайните фенове на ЦСКА, така и на по-благоразположените. Нито в първия си, нито във втория си престой. А и двата си приличат толкова много…

Нестор I

В началото на юни 2018 година Ел Маестро дойде в София като шампион на Словакия с неособено амбициозния Спартак Търнава. Дойде обаче и като млад и неопитен треньор, тепърва пробиващ в занаята, но с добър бекграунд. Школуван в Германия, помощник на Мирко Сломка, споменатата титла на Словакия…Личеше жизнеността у нахакания спец. Самоувереността и разчупените изказвания му печелеха фенове, въпреки че се намираха и критици отрано. Белградчанинът бе оставен да работи на спокойствие и това се отплати още в средата на лятото, когато отборите ни традиционно „атакуват Европа“.

ЦСКА на Ел Маестро постигна никак нелоши резултати в квалификациите на Лига Европа преди шест години. Макар и трудно, „червените“ елиминираха латвийския Рига с дузпи. Крехко начало, но последва големият бум на Нестор. Столичният гранд изнесе два феноменални мача срещу австрийския Адмира Вакер и го отстрани с общ резултат 6:1!!! За да дойдат битките с Копенхаген, в които „армейците“ демонстрираха много-много приличен футбол, но и в двата двубоя бяха посечени от съдиите. Съответно бяха регистрирани и две загуби с по 1:2 от датския хегемон. Остана обаче чувството на задоволство.

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: LAP.bg)

Точно след второто поражение от Копенхаген започна и спадът в ЦСКА. 31-кратните шампиони загубиха настроението в играта си и между месеците септември и декември продукцията на отбора бе почти негледаема. В крайна сметка ЦСКА завърши на само две точки от Лудогорец есенния дял. Но след лошо представяне в контролите през зимната пауза Нестор изненадващо бе освободен дни преди пролетния дял?!

Въпросното уволнение и до днес е трудно обяснимо и не заради персоната Ел Маестро, а защото бе в 12 без 5, както се казва.

Нестор II

Второто приключение на Нестор Ел Маестро в ЦСКА започна с два месеца по-късно през годината. В края на месец юли 2023 година Ел Маестро замени своя сънародник Саша Илич начело на „армейците“. Дебютът на Нестор бе повече от кошмарен – реваншът със Сепси, загубен с 0:4. Езикът на тялото на наставника – повече от обезпокоителен. Нестор дойде в София и тръгна за Румъния видимо изнемощял и чувствително отслабнал. В първите си седмици начело на „червените“ Ел Маестро приличаше повече на човек, мислещ за самоубийство, отколкото на треньор на гранд.

Първата септемврийска пауза подейства отрезвяващо и на Нестор, и на ЦСКА. През ранната есен бе и най-добрият период на отбора в този шампионат. Столичният колос записа най-силните си мачове игрово и като резултати. Бяха победени ЦСКА 1948 и двата пловдивски гранда преди равенството във Вечното дерби с Левски (1:1).

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: LAP.bg)

Оттам нататък последва не просто спад, а истински упадък в играта на „армейците“. Нито помен от канонадата на „Лаута“. Нито искрица от лекцията срещу ЦСКА 1948. Нищо. Играта на ЦСКА наподоби до болка тази от периода септември-декември 2018 година. А именно: минимални победи, колебливи представяния, все по-странни треньорски изказвания.

Сега уволнението на Нестор идва около 72 часа преди полуфинал за Купата на България срещу Ботев Пловдив.

Има прилики, нали?

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.