ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Как Томаш може да спечели феновете на Спартак Варна

0
Александър Томаш
Снимка: Фейсбук, Спартак Варна

Назначаването на Александър Томаш за наставник на Спартак Варна е правилен ход на собственика на клуба Павлин Николов, тъй като варненци имаха нужда от опитен и доказан специалист, предвид високите си цели в елита, а Томаш безспорно отговаря на тези изисквания.

Сашо е сред най-проспериращите наши треньори през последните години, като в два поредни сезона класира Берое два пъти на четвърто място и Локомотив Пловдив два пъти на пето.

През изминалата кампания Томаш бе превърнал „черно-белите“ от града под тепетата в солиден тим в групата на майсторите, който дълго време водеше в класирането през есента, но в крайна сметка вътрешните проблеми в клуба се отразиха негативно и попречиха на Локо да се пребори за медал и участие в европейските турнири.

Въпреки обаче, че работеше в сложна обстановка и получи няколко изгодни оферти от наши и чужди отбори, Томаш не предаде никой на „Лаута“ и довърши достойно сезона, което означава, че освен че футболната материя му е ясна, е и човек с морал и достойнство.

Сега Спартак Варна се явява за Сашо третото сериозно предизвикателство в треньорската му кариера и ще бъде интересно да се види дали той ще успее да запише високо класиране и със „соколите“, след като постигна това с други два провинциални тима.

Христо Колев
Христо Колев Снимка: (Фейсбук, Спартак Варна)

Съществуват обаче индикации, че е възможно Томаш и неговите помощници Константин Мирчев, Христо Колев-Бащата и Тодор Кючуков да оправдаят доверието и големите очаквания към него, тъй като идва в клуб с изрядна организация и изградена структура, в който е гарантирано, че ще получи пълен картбланш за работа и свобода за действие, а и с финансовата мощ на Павлин Николов ще може да избира качествени попълнения.

И, когато Сашо направи новия Спартак, ще остане само колкото се може по-бързо играчите да се сработят помежду си и да се подобри взаимодействието между отделните линии и синхрона, както и всички футболисти да възприемат изискванията на треньора и да изпълняват поставените задачи.

Важно е също да се отбележи, че съдейки по коментарите в социалните мрежи, феновете на „соколите“ са ентусиазирани от идването на Томаш и са настроени позитивно към него, което означава, че той ще получи пълна и безрезервна подкрепа от тях, както и поне 100 дни, за да се докаже.

Всъщност Александър Томаш много лесно може да спечели взискателните ултраси на спартакли на своя страна и тяхната обич, стига да успее да спечели битката за Варна през есента.

Защото в нея Спартак е без победа повече от 17 години, след като за последно надделя на Черно море с 2:0 в началото на май 2007-а на своя терен.

Константин Мирчев
Константин Мирчев (Снимка: Фейсбук, Спартак Варна)

Разбира се, впоследствие сблъсъците между двата вечни съперника не бяха много, тъй като „соколите“ бяха разтърсени от най-голямата си криза в историята и дълго се лутаха между втория и третия ешелон, като в един момент дори минаха и през четвъртия.

Фактите показват, че след последната си победа, в последвалите шест варненски дербита Спартак е записал две нулеви равенства и четири загуби, като е вкарал голове само в един от въпросните двубои.

Дербито на Варна обаче винаги е специално за всички участници в него – играчи и публика, а победата е въпрос на чест и престиж, и позволява на тези, които са излезли краен победител, да ходят с гордо вдигнати глава по улиците на Варна до следващия такъв мач.

Така че, ако Томаш е призван да бъде човека, който ще прекъсне тази негативна традиция за Спартак в тези двубои, със сигурност ще бъде боготворен от привържениците на тима.

Тодор Кючуков
Тодор Кючуков (Снимка: Фейсбук, Спартак Варна)

А иначе това, което може да се очаква от Сашо в Спартак е, че под негово ръководство ще виждаме един стегнат и дисциплиниран тим, който има добра организация на играта и който се стреми да бъде доминиращ на всеки терен.

Отбор, който ще иска да държи топката и да си връща по най-бързия начин нейното притежание, когато я загуби, и отбор със собствен игрови облик и стил, който винаги ще играе за победа, както каза и Томаш днес.

Разбира се, във футбола невинаги може да се печели, но когато работиш и правиш нещата правилно, рано или късно футболът ти се отплаща.

А всички симпатизанти на Спартак искат след дълги години само едно – техните любимици отново да са фактор в елита и всеки да се съобразява с тях.


Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Георги Колев
Георги КолевГеорги Колев е роден в Плевен. Завършил е СУ „Климент Охридски“ София. Работил е повече от 20 години като кореспондент на водещи спортни ежедневници у нас, като е отразявал новини от спортния и футболния живот на България.
Коментирай

Няма коментари.