ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Иван Проведел – четвъртият вратар, който бележи в ШЛ

0
иван проведел лацио
Снимка: БТА

Първият ден от сезон 2023-2024 в Шампионска лига предложи интересни мачове. Шампионите Манчестър Сити обърнаха Цървена звезда, Барселона унижи Антверпен, Пари Сен Жермен надви Борусия Дортмунд. Нищо обаче не може да се сравни с лудостта и драмата, които съпътстваха заключителните секунди на двубоя от Група „Е“ между Лацио и Атлетико Мадрид.

Испанците се виждаша победители, когато в 90+5 минута стражът на домакините Иван Проведел се извиси в наказателното на „дюшекчиите“ и засече с глава центрирането на Луис Алберто, взривявайки вулкан от емоции на „Стадио Олимпико“.

29-годишният италианец не беше сигурен какво точно се случва и накъде да тръгне, защото подобни неща се случват мноооого-много рядко във футбола. Да вкараш изравнително попадение буквално в сетните секунди. Реферът на мача свири край на срещата още докато Проведеле се чудеше накъде да хване, център не беше изпълнен.


Проведел стана едва вторият вратар в модерната история на Шампионска лига, който бележи гол от игра. До вчера това постижение се държеше само и единствено от турична Синан Болат. През декември 2009 г. Болат бележи също с глава в последните минуте на мача между АЗ Алкмаар и Стандарт Лиеж. Равенството бе достатъчно на белгийците да се класират за Лига Европа за сметката на АЗ.

Още двама вратари са пронизвали свой колега, но те са го правели от дузпа или пряк свободен удар. Това са легендарният страж на Хамбургер ШВ и Байер Леверкузен – Ханс-Йор Бут и Винсън Енйеама – бившият вратар на Апоел Тел Авив.

Бут има три гола от дузпа, а най-фрапиращото е, че и трите гола са срещу Ювентус. Един път с Хамбургер през сезон 2000/2001, един път с Байер Леверкузен през следващия сезон и един път с Байерн Мюнхен през 2009/2010 г. И трите гола на Бут са в груповата фаза, като негоевият тим не губи нито една от срещите.

Нигериецът Енйеама вкарва дузпа за Апоел Тел Авив при загубата от Олимпик Лион с 3:1 в груповата фаза на Шампионска лига през сезон 2010/2011 г. Енйеама има 13 гола за Апоел във всички състезание в рамките на 5 сезона.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Лъчезар Тодоров
Лъчезар ТодоровЛъчезар е работил в няколко спортни медии, където е отразявал най-различни спортни събития от родния и чуждестранния спорт.
Коментирай

Няма коментари.