ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Испано-бразилски намигвания в сблъсъка Черно море – ЦСКА

0
Фернандо Каранга срещу Ботев Вр
Снимка: Facebook/CSKA

Черно море приема ЦСКА в дербито на кръга от efbet Лига. Съботната среща, започваща в 15:15 часа на „Тича“ във Варна, ще прикове пряко вниманието и на още един отбор – Лудогорец. Мачът ще бъде излъчен по „Диема Спорт“, а разградчани, варненци и столичани разделят местата от първо до трето – всички с по 45 точки. Първенецът и лидер Лудогорец е и с мач пасив обаче.

В началото на този сезон ЦСКА и Черно море се срещнаха на „Българска армия“, ала не успяха да се победят – 1:1. Оттогава до ден днешен двата отбора се различават по всички възможни белези. „Червените“ търпят промени с всяка седмица, докато „моряците“ са абсолютна константа – това е първата и основна разлика. По един или друг начин ЦСКА и Черно море са претенденти за титлата и сваляне на Лудогорец от върха, който вече 12 години държи.

Противопоставянето е на всички нива. ЦСКА е с огромен бюджет и сменящ треньорите по няколко пъти годишно. Черно море е с ограничен годишен харч и наставник, който вече почти 6 години оперира с наличното. Ентусиазираните повече от всякога „моряци“ срещу леко разединените, но винаги верни „армейци“. Изненадващият зимен водач срещу големия претендент в последните години. Това е Черно море срещу ЦСКА.

Черно море
Черно море (Снимка: PFCChernomore.bg)

Цялостният ентусиазъм за мача е огромен и в двата лагера. „Тича“ ще се радва на мечтана посещаемост, като гостуващите запалянковци изкупиха не само сектора за гости, но и допълнително отпуснатите билети. Домакинските фенове също ще са повече от солидна бройка в първото си домакинство след рестарта. Те трябва да преглътнат и горчивия хап от понеделник, когато Черно море загуби с 1:3 визитата в Разград. В дните след мача се разрази истинска буря от декларации между варненци и Лудогорец, основно свързани със съдийството на Волен Чинков и колегата му от ВАР – Георги Кабаков. Сега за правилата на „Тича“ ще следи друго лице със смесена репутация във фенските и клубните среди – Валентин Железов.

Статистиката е на страната на ЦСКА. В последните си шест визити в морската столица „червените“ нямат загуба – две равенства и четири победи. В един от случаите Черно море бе много близо до това да победи 31-кратния шампион, но късен гол на позабравения Томи Юрич донесе точка на госта от София.

На скамейката също предимството е за Нестор Ел Маестро. Ексцентричният белградчанин с британски паспорт има победа и равенство в съперничеството си с Илиан Илиев, простряло се през 2018-а година.

Нестор Ел Маестро
Нестор Ел Маестро (Снимка: LAP.bg)

Още една от разликите между Черно море и ЦСКА са чужденците в тима. Във Варна пристигат млади и икономични футболисти. Нюхът на Илиан Илиев и помощниците му е на изключително ниво и не са един или два случаите, в които морският тим пласира за добра сума свой футболист. Такива са надеждите и за новата бразилска перла Уеслен. ЦСКА пък продължава да се уповава на чужденци в преследваната вече дълго време 32-ра титла. Едно от топ попаденията в последните години се завърна тази зима в Борисовата градина и поведе атаката от първия пролетен кръг. Във втория също ще видим Фернандо Каранга от първата минута, бъдете уверени в това.  

Срещу Лудогорец Исмаил Иса започна на върха на атаката. Атанас Илиев бе на пейката, а зимното попълнение Уеслен Жуниор не записа минути. Бразилецът бе привлечен малко на пожар и от него се очаква да се превърне в поредния диамант, открит от Илиан Илиев. И казвам „на пожар“, защото „моряците“ имат още един нападател – бразилецът Брено Тейшейра. Брено обаче е извън строя до май-юни заради тежка контузия в коляното, а на Уеслен се пада честта да попълни празнината от сънародника му. Двамата имат и изключително сходен профил. Нападатели със силен ляв крак, солидна височина и способност да играят по двете крила на атаката, не само в нейния център.

И тъй като Уеслен продължава да е без картотека в БФС, бих отличил новия ляв бек Дани Мартин. Испанецът отбеляза гол във вратата на Лудогорец в понеделник и се понрави доста с изявите си в атакуващ и защитен план. Сега изпитанието пред него ще е по-различно, защото няма да има чисто крило като Бърнард Текпетей пред себе си. Още едно трудно предизвикателство за Мартин, но ако съдим от добрия му мач на „Хювефарма Арена“, бързо ще направим заключение, че Илиан Илиев е намерил страхотна опция за заместник на Александър Василев. 

Дани Мартин
Дани Мартин (Снимка: PFCChernomore.bg)

Преди броени часове Каранга застана пред клубната камера на ЦСКА и даде ясно да се разбере, че не се е завърнал, за да лежи на стари лаври. Бразилецът заяви, че се надява да се разпише още във Варна, но дори и да не стане, изрази увереност, че до няколко мача отново „ще къса мрежи“. Не е изненада, че 189-сантиметровият нападател знае как да бележи на „Тича“. И го е правил два пъти, а единият от случаите е особено бележит.

В средата на септември 2017-а година ЦСКА с Каранга в атаката си гостува на Черно море, предвождан от Георги Иванов-Гонзо – настоящ кандидат-президент на БФС. В състава на „моряците“ личат имената на Георги Илиев и Атанас Зехиров – бивши играчи на ЦСКА, Орлин Старокин – някога капитан на Левски, Александър Александров, Георги Божилов и други. В състава на столичния колос пък са Николай Бодуров, Тиаго Родригес, Станислав Манолев, Рубен Пинто, Антон Недялков и още неколцина познати фигури. В горещата септемврийска вечер мачът се е запътил към бойко 0:0, но в края на шестминутното добавено време Фернандо Каранга, в типичния си голмайсторски стил, добутва топката във вратата на Евгений Боровик. Черно море 0:1 ЦСКА, а на трибуните червен екстаз.

Прогноза: Черно море и ЦСКА трудно си вкарват голове не само във Варна, а и в София. Под 2.5 гола на „Тича“ между „моряците“ и „армейците“.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Иван Алексов
Иван Алексов
Иван Алексов е спортен журналист и анализатор с богат опит зад гърба си в редица спортни медии. Той отразява актуалните новини за футбол, баскетбол и други спортове.
Коментирай

Няма коментари.