ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

Ботев Пд ще трябва да спира тежка серия срещу Лудогорец на „Колежа“

0
Константинос Балоянис и Бърнард Текпетей
Ботев Пловдив - Лудогорец, Константинос Балоянис и Бърнард Текпетей (Снимка: БТА)

Един от най-интересните двубои от 24-иия кръг в родната efbet Лига определено е този между Ботев Пловдив и Лудогорец в неделния ден. Срещата на стадион „Христо Ботев“ в града под Тепетата стартира в 17:45 часа.

Свикнахме в последните сезони двата отбора да правят атрактивни мачове, като се очаква и този в неделя да не бъде изключение. Той ще бъде продължение на първия сблъсък от месец септември миналата година, когато Лудогорец се добра до измъчено равенство от 2:2 на своя „Хювефарма Арена“. Тогава „орлите“ поведоха, но „канарчетата“ стигнаха до пълен обрат през втората част. Буквално с последния удар по топката обаче домакините съумяха да попарят тима на Душан Керкез, който дебютира начело на „жълто-черните“ именно в този сблъсък.

Бърнард Текпетей и Янис Карабельов
Лудогорец - Ботев Пловдив, Бърнард Текпетей и Янис Карабельов (Снимка: БТА)

Сега предстои ново тежко предизвикателство за Ботев срещу силния тим на Лудогорец, но този път отборът ще има подкрепата на своите шумни фенове на „Колежа“.

Човекът във фокус – Тодор Неделев

Полузащитникът на Лудогорец със сигурност ще почувства нещо специално, когато стъпи отново на стадиона под Тепетата. Освен носталгия, тъй като Неделев носеше „жълто-черния“ екип в продължение на десет сезона, а в началото на миналата година премина на „Хювефарма Арена“, той определено ще усети и разочарование, че така и не успя да изведе Ботев с капитанската лента на „Христо Ботев“.

„Не исках да напускам. Продадоха ме за обидно малко пари – 150 хиляди евро“, заяви през сълзи пред феновете на „канарчетата“ Неделев в края на февруари 2023-а година.

Тодор Неделев
Лудогорец - ЦСКА 1948, Тодор Неделев (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Интересно е, че той вече се завърна през миналия сезон на „Колежа“ с екипа на Лудогорец, но игра в срещата, тъй като трудно попадаше в селекцията на предишния треньор Ивайло Петев. Той остана на пейката и в първия двубой между двата тима през есента. оСлед идването на Георги Дерменджиев обаче нещата коренно се промениха и халфът се превърна в неизменен титуляр за разградчани. В неделя привечер определено емоциите в Пловдив ще бъдат горещи, когато за първи път Неделев ще се изправи срещу бившия си тим.

Ботев търси постоянство в преследването си на Топ 6

Целта пред „жълто-черните“ е ясна – класиране за първата шестица. Към момента отборът на Душан Керкез е с 33 точки на седмата позиция и изостава с четири от ЦСКА 1948, който обаче има мач по-малко, но това не пречи на пловдивчани да се залепят само на пункт от „червените“. От началото на новата година отборът допусна поражение от Крумовград у ома, но след това последваха победи за Етър и Спартак Варна в ¼-финалите за Купата на България, преди да дойде равенството 2:2 срещу Славия в София преди седмица.

Уме Емануел
Ботев Пловдив, Уме Емануел (Снимка: Снимка: Facebook.com/Botev Plovdiv)

Домакинската форма на Ботев трябва да вдъхва увереност на феновете на отбора – 6 победи и 1 равенство в последните си седем двубоя на стадион „Христо Ботев“. Има само един проблем – „канарчетата“ не се представят никак убедително у дома именно срещу Лудогорец. Статистиката показва, че от осем години насам за разградчани няма по-лесно гостуване от това на Ботев. „Канарчетата“ са в серия от десет поредни шампионатни загуби от този съперник. Общата голова разлика в тези двубои е 8:25. Серията започна на 26 ноември 2016-а година, когато треньор на шампионите отново бе Георги Дерменджиев.

В същото време, Ботев има шанс да запише сезон без загуба от Лудогорец. Както стана ясно, първият мач в Разград завърши наравно 2:2. Ако „жълто-черните“ не загубят този кръг, но и не срещнат „зелените“ до края на кампанията, ще запишат едва втория сезон в историята си без поражение от тях. Първият бе през 2013/2024, когато треньор на Ботев бе Станимир Стоилов, а срещите между двата тима бяха общо четири – в Пловдив двама мача завършиха 2:2 и 0:0, а в Разград – 0:0 и 1:1.

Константинос Балоянис и Бърнард Текпетей
Лудогорец - Ботев Пловдив, Константинос Балоянис и Бърнард Текпетей (Снимка: БТА)

В състава на Душан Керкез за утрешния двубой няма проблеми с наказани или контузени играчи, след като Йонас Там и Емануел Уме са възстановени и може да запишат първи минути през 2024-а година. С повишено внимание обаче в тази среща ще трябва да подходят Самюел Акере и Янис Карабельов, които са застрашени от санкции, ако получат жълти картони.

Босненският специалист обаче ще има дилема за центъра на халфовата линия. Там, за две места, се борят четирима души – Карабельов, Антонио Перера, Джеймс Ето’о и Дилан Мартенс. Последният се включи добре при гостуването на Славия миналия кръг и помогна на тима да си тръгне с точката. Именно той асистира на Георги Николов, който оформи крайния резултат. Въпреки това, нидерландецът сигурно ще остане на пейката, а от първата минута трябва да стартират Карабельов и Перера, докато Ето’о ще бъде поставен отдясно а защитата.

Душан Керкез
Старши треньорът на Ботев Пловдив Душан Керкез (Снимка: БТА)

Срещу Славия на пейката бе Георги Николов, а титуляр бе Мартин Секулич. Сега обаче нещата ще се обърнат и Николов, който дели лидерската позиция при голмайсторите в елита заедно с тарана на Крумовград Александър Колев с по 10 гола, ще поведе атаката на Ботев. Той ще бъде подпомаган от лидера и капитан на отбора Ивелин Попов, който реализира първия си гол срещу Лудогорец от петия опит срещу тях във всички турнири през есента. Бившият футболист на Левски и капитан на националния отбор все още обаче няма победа срещу шампионите.

Вероятен състав на Ботев Пловдив (4-2-3-1): Матвей Игонен – Джеймс Ето’о, Атанас Чернев, Антоан Конте, Константинос Балоянис – Янис Карабельов, Антонио Перера – Самюел Акере, Ивелин Попов, Ехидже Укаки – Георги Николов

Ивелин Попов
Капитанът на Ботев Пловдив Ивелин Попов (Снимка: БТА)


Лудогорец няма право на грешка в жестоката битка за титлата

Шампионите гонят втори пореден дубъл у нас, след като продължават да са един от големите фаворити както за титлата, така и за Купата, където ще се изправят срещу Хебър Пазарджик в полуфиналите. В първенството разградчани са на върха с 51 точки, колкото имат още ЦСКА и Черно море, който играе в събота привечер срещу Берое. „Зелените“ обаче ще имат два двубоя по-малко от преките си опоненти, което ги поставя на полпозишън в борбата за титлата, която ще е 13-а поредна за тях.

Показателно за моментната страхотна форма ва отбора е, че вече записа най-добрата си голова разлика след 22 кръга, откакто влезе в елита. Тимът постигна също така пет победи в пет мача на родна земя през 2024-а година и заедно с Левски и Крумовград няма загуба след подновяването на първенството.

Лудогорец
Лудогорец (Снимка: Facebook.com/PFC Ludogorets 1945)

Наставникът на „орлите“ Георги Дерменджиев ще запише името си в историята на Лудогорец, тъй като ще стане първият треньор, който е водил разградчани в трицифрен брой шампионатни срещи – 100. Той е и наставникът, който с най-много победи в първенството – 69.

Аут за двубоя в неделя ще бъде националът Спас Делев. Той е поредният играч в лазарета на шампионите, където са още Антон Недялков, Марсел Хайстер и Иван Йорданов. Очаква се по крилата да стартират Бърнард Текпетей и Рик Джонатан, докато на върха на атаката ще бъде Руан Крус. Първи старт като титуляр за Лудогорец ще запише Ивайло Чочев в халфовата линия, който ще си партнира с Якуб Пьотровски, а пред тях ще действа Тодор Неделев. Както стана ясно, последният ще запише първи минути срещу бившия си отбор Ботев.

Вероятен състав на Лудогорец (4-2-3-1): Серджио Падт – Сон, Оливие Вердон, Ноа Сонко Сундберг, Аслак Фон Витри – Ивайло Чочев, Якуб Пьотровски – Рик Джонатан, Тодор Неделев, Бърнард Текпетей – Руан Крус

Георги Дерменджиев
Георги Дерменджиев (Снимка: БТА)

Какъв е балансът в мачовете между двата отбора?

До този момент Ботев Пд и Лудогорец са изиграли общо 34 мача помежду си в първенството, където „жълто-черните“ са постигнали едва една победа при 25 за „орлите“, а осем срещи са завършили наравно. Головата разлика също е в полза на разградчани – 64:25.

Единственият успех за „канарчетата“ бе у дома през 2016-а година, а в Пловдив още два мача са завършвали наравно, докато шампионите са си тръгвали с трите точки в 14 случая. Отново „орлите“ имат сериозен превес и по отношение на попаденията – 35:14.

Якуб Пьотровски, Мартин Секулич и Оливие Вердон
Лудогорец - Ботев Пловдив, Якуб Пьотровски, Мартин Секулич и Оливие Вердон (Снимка: БТА)

Прогноза за двубоя

Колкото и корави да бъдат Ботев Пд на „Колежа“ в последно време, Лудогорец изглежда като отбора, който ще заслужи победата. Тук най-резонно може да се играе X2 с коефициент от 1.20 в комбинация с гол/гол със ставка 1.83, което прави общ залог от 2,196 от букмейкъра Winbet.

Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.